Komma igång

Hur kommer jag igång med Bokio?

Att komma igång med Bokio är smidigt.

1. Skapa konto

Börja med att skapa ett konto. Fyll i ditt företagsnamn och e-post samt välj ett lösenord.

2. Importera tidigare bokföring (frivilligt)

Om man vill kan man importera sin tidigare bokföring. Detta steg kommer direkt efter att man skapat sitt konto.

För att importera sin tidigare bokföring behövs en eller flera SIE-filer (har filändelsen .se). SIE-filer kan man exportera från sitt tidigare bokföringsprogram om man har ett sådant. Läs [Hur exporterar jag bokföring från tidigare bokföringsprogram?].

Följ får steg-för-steg guide [Importera bokföring: Steg för steg] hur du därefter importerar bokföringen

Observera!

När du startar igång måste du vara noga med att se till så räkenskapsåren stämmer med din verksamhet. Startade du tex bolaget 2017-05-01 så måste du gå in på Inställningar → Räkenskapsår och justera så att startdatumet på räkenskapsår 2017 är 2017-05-01. Är det så att du dessutom ska ha förlängt räkenskapsår måste du se till att justera detta med. Importerar du SE-filer till Bokio så kommer systemet själv anpassa sig till datumen som finns redovisade i filen.

3. Klart

Börja bokföra, fakturera eller skapa löner

Hur exporterar jag SIE-filer från tidigare bokföringsprogram

Här finns länkar till beskrivningar på hur man exporterar sin bokföring från andra bokföringsprogram. Det går enkelt att exportera SIE-filer från andra program och sedan komma igång med Bokio och ha samtidigt ha kvar sin tidigare bokföring.

När du exporterat bokföring från programmet kan du följa vår guide hur du importerar SE-filer [Importera bokföring: Steg för steg] eller SI-filer [Hur importerar jag SI-fil?]

Fortnox

https://support.fortnox.se/hc/sv/articles/208330385-Export-av-SIE-fil

Speedledger

https://support.speedledger.se/hc/sv/articles/205504669-Export-SIE-Swedbank-Sparbankerna-

Hogia Small Office

http://support.hogia.se/1103.guide

Hogia Ekomoni

http://support.hogia.se/2286.guide

PromikBook

https://www.youtube.com/watch?v=4b-NOKQQx84

Visma Enskild Firma

Export från Visma Enskild Firma (Inte vanlig export)

Visma SPCS

http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-bokforing/content/visma-bokforing/bokforing/export-av-sie.htm

e-conomic

http://wiki.e-conomic.se/installningar/foretag/exporterasie

Visma Compact 500

http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-compact-500/content/visma-compact/bokforing/sie-export-sie-import.htm

BL Bokföring

https://www.youtube.com/watch?v=LlutYOwFMNw

zencomony

https://www.zenconomy.se/faq/149/hur-g%C3%B6r-jag-f%C3%B6r-att-exportera-sie

Eidson

http://edison.se/support/instruktionsfilmer/export-och-import-av-sie-filer

Zervant

https://help.zervant.com/customer/sv/portal/articles/2832484?b_id=15280

Importera bokföring: Steg för steg

Vill du importera bokföring i form av SE.filer (även kallade SIE-filer) så har du kommit rätt. Har du däremot SI.filer (tex från tjänsten Zervant) så är det istället den här guiden [Hur importerar jag SI-fil?] du ska följa. Innan du importerar måste du givetvis exportera bokföringen från din tidigare bokföringstjänst. På den här sidan [Hur exporterar jag SIE-filer från tidigare bokföringsprogram] hittar du länkar till beskrivningar till hur du går tillväga i olika bokföringsprogram.

Alternativ 1: Importera när du skapar bolaget

När du har registrerat och aktiverat ditt Bokio-konto kan du starta ditt första företag. Efter att du har skrivit in företagsnamnet och eventuellt importerat dess uppgifter får du valet att redan nu importera tidigare bokföring.

Vill du importera bokföring för ett räkenskapsår klickar du på "Välj SIE-fil". Vill du importera flera år så klickar du på plus-tecknet.

Är det något år du inte vill importera måste du klicka på "Hoppa över" för att kunna spara och gå vidare. När du är klar klickar du på "Spara".

Vill du börja med att importera ett år bara så kan du göra importen av resterande år senare inne i Bokio. Vill du inte importera tidigare bokföring klickar du på "Importera inte".

Brutet räkenskapsår

Har du brutet räkenskapsår så innehåller filerna denna informationen och Bokio kommer anpassa sig efter detta när du väl har importerat.

Alternativ 2: Importera direkt i Bokio

Har du tagit dig igenom de första stegen när du startar ett företag utan att importera kan du välja att göra detta direkt inne i systemet. Gå till Inställningar → Importera tidigare bokföring. Då går du igenom samma steg som är beskrivet här ovan.

1. Företag- och kontaktinformation

SE.filer innehåller en hel del information om företaget. Efter att du har klickat på "Spara" för att importera bokföring så ner du nästa steg som redovisar detta.

Filerna i den här importen talar om företagets namn, organisationsnumret, momsperiod samt vilken bokföringsmetod som använts. Vill du lägga till eller göra ändringar har du nu möjlighet att göra det redan här. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import. Klicka på "Spara" när du känner dig nöjd och vill gå vidare med importen.

2. Har du gjort bokslut?

Slutligen får vi en översikt på samtliga år. Då filen för 2014 indikerar att det finns ingående balanser från 2013 så ligger även det året med här. Dock kommer det inte skapas något räkenskapsår får 2013 nu. Antal verifikat på respektive år verkar stämma och sedan ska vi klicka i om bokslut är gjort eller ej på föregående år. Är 2016 år avslutat klickar vi här på "Ja". Därefter kan vi spara och samtliga år 2014 till 2016 importeras till företaget i Bokio.

3. Se över bokföringen

När importen är klar kan det vara bra att se över några saker innan du sätter igång.

• Stämmer räkenskapsåren? Detta kan du se om du går in under Inställningar → Räkenskapsår. Dubbelchecka även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Är balansrapporten balanserad? För att se så att alla bokslutstransaktioner hängt med vid importen så kan det vara bra att se över balansrapporten. Samtliga rapporter i Bokio genereras helt och hållet från det som ligger bokfört. Är balanserna korrekta för samtliga år så bör allt vara i sin ordning.
  • Stämmer ingående balanser? Har du importerat samtliga räkenskapsår i ditt företag och inte hade några ingående värden vid företagsstarten så ska också ingående balanser för första räkenskapsåret vara 0. Behöver du däremot sätta ingående balanser för första året kan du göra det manuellt. Följ då den här guide [Ändra ingående balanser manuellt].

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. I vissa fall kan det dyka upp en varning som ofta går att klicka upp och ignorera. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina import-filer så ser vi till att hjälpa dig!

Observera!

Se upp så att du inte importerar din SIE-fil mer än en gång. Det går inte att importera och ersätta det som redan finns i Bokio. Om du skulle importera mer än en fil är det risk för att bli dubbletter av verifikat och du får då en felaktig serie. Det går tyvärr inte att radera bokföring för enskilda räkenskapsår utan det är allt eller inget som gäller. Se därför till att allt stämmer i din bokföring av det du har importerat innan du sätter igång och arbetar i Bokio.

Stöter du på problem och vill börja om från början gör du det enklast genom att följa den här guiden [Hur rensar jag min bokföring?]. Eller så kontaktar du oss på supporten så hjälper vi dig att rensa bokföringen.

Finns det en Bokio applikation?

Det finns idag ingen Bokio applikation men det går utmärkt att använda Bokio via mobilens webbläsare. Då kan man direkt från enheten ta bild på kvitton mm och bokföra.

Sökord: App

Hur fungerar Bokio Support?

Bokio är gratis så länge du gör jobbet själv men stöter du på problem får du gärna höra av dig till oss. Idag erbjuder vi support direkt via Bokio eller med e-post till support@bokio.se.

Alla frågor försöker besvaras så snabbt som möjligt. Vi blir dock väldigt glada om du som användare har förståelse för att det ibland, vid större bokföringsfrågor, tar lite längre tid i och med att vår tjänst är gratis. För avancerad rådgivning hänvisas till Bokio Partner.

Med en liten avgift på 100 kr per månad får du direkt tillgång till Prioriterad Support med svar på frågor inom 24 timmar på arbetsdagar.

Vilka webbläsare stödjer Bokio?

Webbläsare som officiellt stödjs just nu

Nya versioner av Chrome Ladda ner
Nya versioner av Firefox Ladda ner
Nya versioner av Edge (kommer med Windows)
Nya version av Safari (kommer med OSX)

Mobilvarianterna av dessa stödjer vi så gott vi kan också.

Webbläsare som antagligen fungerar men vi inte testar för

Webbläsare som stödjer ES6 bör fungera.

Webbläsare som antagligen INTE fungerar

Alla versioner av Internet explorer, Vissa inbyggda webbläsare på mobiler.

Har du någon av dessa rekommenderar vi att du byter till någon av de webbläsare vi testar för.

Vår strategi

Vi försöker att följa standarder istället för att stödja vissa specifika webbläsare. Det innebär dock att äldre webbläsare som inte stödjer de standarder inte heller stöds. Vi kommer inte blocka andra webbläsare men vi testar inte att Bokio fungerar i dessa och vi kommer generellt inte lägga något arbete på att få dessa att stödjas.

Den standard vi riktar in oss mot nu är ES6. Alla moderna webbläsare stödjer majoriteten av denna standard.

Anledningen till att vi väljer bort att stödja äldre webbläsare är för att det skulle sakta ner vår utveckling. Då drabbas alla andra av att några få väljer att fortsätta använda gamla webbläsare.

Kom igång med bokföringen i Bokio

Det är enkelt och snabbt att bokföra i Bokio.

1. För att komma igång så klickar man på + i vänstermenyn eller Ny händelse och laddar upp sin faktura eller kvitto som PDF eller bild.
  2. Välj om det är en kostnad eller en intäkt. Kostnad är t.ex. något man köpt och intäkt något man sålt.
  3. Bokio tolkar uppladdade fakturor och ger förslag på hur det ska bokföras.
  4. Verifiera så att Bokio föreslår rätt för hur det ska bokföras och ändra annars till rätt konto, datum och siffror. I sökfältet kan man tex söka efter vad fakturan eller kvittot innehåller.
  5. Förhandsgranskning av verifikatet som kommer skapas.
  6. Klart!

Sökord: bokföra

Ändra ingående balanser manuellt

Ingående balanser hittar du under Inställningar → Sätt första årets ingående balanser

Man ändrar dessa genom att fylla i varje balans på ny rad:

Kontonummer 1: Belopp
Kontonummer 2: Belopp

T.ex:

1930: 10000
2010: -10000

För att det ska bli rätt behöver du även tänka på följande.

Konton i klass 1 dvs tillgångar där det finns ett positivt värde sätter du såhär 1930: 10000
Skulle det istället vara ett negativt värde så sätter du det istället såhär 1930: -10000

När du sedan hanterar skuldkonton i klass 2 så gäller omvänt
De konton du har en skuld på anger du såhär 2010: -10000
Om kontot har en negativ ingående balans anger du det såhär 2010:10000

Hur ställer man in betalkonton?

Under Inställningar → Betalkonton hittar du de konton som du valt att ha tillgängliga i den moderna bokföringen. Där kan du klicka i vilket konto som ska vara förvalt när du exempelvis ska bokföra kostnader, lön osv. Betalkonton bör enbart vara balanskonton vilket innebär att det ligger en gräns på att bara använda konton under kontonummer 3000.

Hur importerar jag SI-fil?

Är det inte en SE/SIE-fil du har fått ut från ditt tidigare bokföringsprogram, utan en SI-fil, måste du importera dina filer på ett visst sätt (detta gäller bland annat tidigare Zervant-användare).

Steg 1: Hoppa över "Importera bokföring"

När du har skapat en användare och ett bolag så får du förfrågan om att importera bokföring. Detta steg ska du hoppa över och du klickar då på knappen "Importera inte".

Steg 2: Skapa räkenskapsår

Ifall du vill importera flera års bokföring bör du först skapa alla aktuella räkenskapsår, detta gör du under Inställningar → Räkenskapsår. Har du förlängt, förkortat eller brutet räkenskapsår måste du även justera datumen för dessa. Ett räkenskapsår kan vara hur kort som helt men får max vara 18 månader långt. Åren måste även ligga i efterföljande ordning i Bokio. Läs mer om hur räkenskapsår fungerar i Bokio.

Steg 3: Importera från fil

Importera SI-filerna för varje år i tur och ordning. Klicka på "Ny händelse" uppe i högra hörnet eller på plus-knappen i vänstermenyn.

Välj sedan "Importera från fil".

Klicka på "Ladda upp". Välj därefter en SI.fil som du fått exporterad från tidigare bokföringsprogram (den här guiden beskriver hur du exporterar från Zervant).

Verkar innehållet stämma överens med filen så väljer du "Korrekt, ladda upp". Nu finns alla verifierat från SI.filen i Bokio. Upprepa sedan samma process för varje år du vill importera.

En SI.fil innehåller enbart bokföringsverifikat. Alla rapporter (balansrapport, resultatrapport och huvudbok) generas helt automatiskt i Bokio från vad som finns bokfört, dvs från innehållet i SI.filen.

Ingående balanser

Har ditt första importerade år ingående balanser eller är dessa 0? Om du har valt att inte importera samtliga räkenskapsår i Bokio och vill få med ingående balanser måste du se till att skriva in dessa manuellt.

Ingående balanser hittar du under Inställningar → Sätt första årets ingående balanser

Man ändrar dessa genom att fylla i varje balans på ny rad:

Kontonummer 1: Belopp
Kontonummer 2: Belopp

T.ex:

1930: 10000
2010: -10000

Sökord: Importera bokföring

Kom igång med fakturering i Bokio

Skapa fakturor enkelt och snabbt, helt gratis. Du kan skapa vanliga fakturor eller kontantfakturor.

1. Välj en befintlig kund eller skapa en ny. All kundinformation för företag kan hämtas direkt från allabolag så man slipper skriva in det själv. Under avancerade inställningar kan man även ändra dröjsmålsränta, betalningsvillkor och leveransvillkor samt vilket språk fakturan ska vara på (Engelska eller svenska).
  2. Lägg till rader i din faktura som ska faktureras. Det finns även stöd för textrader som bara visas som text.
  3. Välj valuta. I fakturan finns stöd för alla valutor och även automatiskt beräkning av valutakurser direkt från Riksbanken.
  4. Längst ned i fakturan kan man ändra avsändarinformationen på knappen Redigera ditt företag. Där ändrar man även betalningsinformation som Bankgiro, PlusGiro mm.
  5. Klar!

Sökord: faktura