Komma igång

Hur kommer jag igång med Bokio?

Att komma igång med Bokio är smidigt.

1. Skapa konto

Börja med att skapa ett konto. Fyll i ditt företagsnamn och e-post samt välj ett lösenord.

2. Importera tidigare bokföring (frivilligt)

Om man vill kan man importera sin tidigare bokföring. Detta steg kommer direkt efter att man skapat sitt konto.

För att importera sin tidigare bokföring behövs en eller flera SIE-filer (har filändelsen .se). SIE-filer kan man exportera från sitt tidigare bokföringsprogram om man har ett sådant. Mer information om exportera bokföring från tidigare bokföringsprogram.

3. Klart

Börja bokföra, fakturera eller skapa löner

Finns det en Bokio applikation?

Det finns idag ingen Bokio applikation men det går utmärkt att använda Bokio via mobilens webbläsare. Då kan man direkt från enheten ta bild på kvitton mm och bokföra.

Sökord: App

Hur fungerar Bokio Support?

Bokio är gratis så länge du gör jobbet själv men stöter du på problem får du gärna höra av dig till oss. Idag erbjuder vi support direkt via Bokio eller med e-post till support@bokio.se.

Alla frågor försöker besvaras så snabbt som möjligt. Vi blir dock väldigt glada om du som användare har förståelse för att det ibland, vid större bokföringsfrågor, tar lite längre tid i och med att vår tjänst är gratis. För avancerad rådgivning hänvisas till Bokio Partner.

Med en liten avgift på 100 kr per månad får du direkt tillgång till Prioriterad Support med svar på frågor inom 24 timmar på arbetsdagar.

Kom igång med bokföringen i Bokio

Det är enkelt och snabbt att bokföra i Bokio.

1. För att komma igång så klickar man på + i vänstermenyn eller Ny händelse och laddar upp sin faktura eller kvitto som PDF eller bild.
  2. Välj om det är en kostnad eller en intäkt. Kostnad är t.ex. något man köpt och intäkt något man sålt.
  3. Bokio tolkar uppladdade fakturor och ger förslag på hur det ska bokföras.
  4. Verifiera så att Bokio föreslår rätt för hur det ska bokföras och ändra annars till rätt konto, datum och siffror. I sökfältet kan man tex söka efter vad fakturan eller kvittot innehåller.
  5. Förhandsgranskning av verifikatet som kommer skapas.
  6. Klart!

Sökord: bokföra

Ändra ingående balanser manuellt

Ingående balanser hittar du under Inställningar → Sätt första årets ingående balanser

Man ändrar dessa genom att fylla i varje balans på ny rad:

Kontonummer 1: Belopp
Kontonummer 2: Belopp

T.ex:

1930: 10000
2010: -10000

För att det ska bli rätt behöver du även tänka på följande.

Konton i klass 1 dvs tillgångar där det finns ett positivt värde sätter du såhär 1930: 10000
Skulle det istället vara ett negativt värde så sätter du det istället såhär 1930: -10000

När du sedan hanterar skuldkonton i klass 2 så gäller omvänt
De konton du har en skuld på anger du såhär 2010: -10000
Om kontot har en negativ ingående balans anger du det såhär 2010:10000

Hur ställer man in betalkonton?

Under Inställningar → Betalkonton hittar du de konton som du valt att ha tillgängliga i den moderna bokföringen. Där kan du klicka i vilket konto som ska vara förvalt när du exempelvis ska bokföra kostnader, lön osv. Betalkonton bör enbart vara balanskonton vilket innebär att det ligger en gräns på att bara använda konton under kontonummer 3000.

Kom igång med fakturering i Bokio

Skapa fakturor enkelt och snabbt, helt gratis. Du kan skapa vanliga fakturor eller kontantfakturor.

1. Välj en befintlig kund eller skapa en ny. All kundinformation för företag kan hämtas direkt från allabolag så man slipper skriva in det själv. Under avancerade inställningar kan man även ändra dröjsmålsränta, betalningsvillkor och leveransvillkor samt vilket språk fakturan ska vara på (Engelska eller svenska).
  2. Lägg till rader i din faktura som ska faktureras. Det finns även stöd för textrader som bara visas som text.
  3. Välj valuta. I fakturan finns stöd för alla valutor och även automatiskt beräkning av valutakurser direkt från Riksbanken.
  4. Längst ned i fakturan kan man ändra avsändarinformationen på knappen Redigera ditt företag. Där ändrar man även betalningsinformation som Bankgiro, PlusGiro mm.
  5. Klar!

Sökord: faktura