Komma igång

Skapa ditt Bokio-konto

På Bokio.se skapar du ditt gratiskonto hos oss. Klicka på "Skapa gratiskonto".

Det första du ska göra är att fylla i e-post, för- och efternamn. Se även till att läsa igenom våra allmänna villkor och personuppgiftsbiträdesavtalet.

När du klickar på "Fortsätt" kommer ett e-postmeddelande skickas til dig där du via en länk direkt kan aktivera din adress. Alternativt kan du ange koden som finns med i meddelandet och därefter klicka på "Fortsätt".

Skulle du inte få något mail kan det vara bra att titta i Skräpkorgen. Annars kan du klicka på "Skicka igen" för att skicka en ny aktiveringskod. Mottar du trots allt inte mail från oss så får du gärna höra av dig till support@bokio.se så hjälper vi dig.

Steg 1: Välj lösenord

När e-postadressen är aktiverad är det dags att välja lösenord. Välj ett så "starkt" lösenord som möjligt. Klicka på "Fortsätt".

Steg 2: Lägg till ditt bolag

Nu kan du söka efter ditt bolag från Allabolag.se och hämta företagsinformationen direkt därifrån. Finns inte bolaget registrerat ännu eller om du inte hittar rätt bolag så klickar du bara på "Fortsätt" för att gå vidare.

Jag hittar inte mitt bolag när jag söker från Alla bolag?

• Är ditt bolag registrerat hos Bolagsverket?
  • "AB" kan ibland stå som "aktiebolag" hos Allabolag.se, testa att söka på det. Samma sak gäller för HB osv.
  • Systemet kan ha svårt att hitta då bolagsnamnet innehåller andra tecken än bokstäver. Testa att ta bort dessa och sök sedan (heter bolaget tex "Anna & co" och du inte hittar, skriv då "Anna co")

Efter att man har skapat sitt första bolag i Bokio så kan man alltid skapa flera företag på samma användare.

Hittar man sitt bolag så klickar du på det och sedan "Fortsätt" så importeras uppgifterna direkt.

Steg 3: Fyll i företagsuppgifter

I detta fall fanns bolaget inte hos Allabolag och man får då fylla i uppgifterna manuellt. Detta går även att göra och ändra senare efter att man har skapat sitt bolag i Bokio.

Organisationsnummer är identitetsteckningen för bolaget. Har du enskild firma är organisationsnumret ditt personnummer.

Företagstyp kan du i Bokio välja mellan Aktiebolag, Enskild firma, Handesbolag, Kommanditbolag och Ekonomisk förening. Just nu har vi inte perfekt stöd för momsbefriade verskamheter. Har du till exempel en Ideell förening kan du här välja tex Ekonomisk förening.

Adress är den registrerade adressen för bolaget.

Samtliga uppgifter behöver ej vara ifyllda utan går att redigera senare under Inställningar → Kontaktuppgifter & Företagstyp. Klicka på "Fortsätt" för att gå vidare.

Steg 4: Anpassa ditt företag

Samtliga uppgifter om ditt bolag kan du hämta på Verksamt.se.

Ställ in om ditt bolag använder kontantmetoden eller fakturametoden samt hur ofta moms ska redovisas, antingen per år, kvartal eller månad. Läs mer här om Moms i Bokio.

Till sist ska du välja om företaget är nystartat eller om det tidigare gjorts minst ett bokslut, dvs att det finns tidigare räkenskapsår. Har tidigare bokslut gjorts, ska du också ställa in vilken månad som räkenskapsåret slutar i. Det är viktigt att inställningarna gällande räkenskapsår är korrekta innan du börjar bokföra (om räkenskapsår inte följer kalenderår så är det ett så kallat brutet räkenskapsår). Läs mer här om räkenskapsår i Bokio.

Klart! Nu kan du börja använda Bokio.

Finns det en Bokio applikation?

Det finns idag ingen Bokio-applikation men det går utmärkt att använda Bokio via mobilens webbläsare. Då kan man direkt från enheten ta bild på kvitton mm och bokföra.

Sökord: App

Vilka webbläsare stödjer Bokio?

Webbläsare som officiellt stödjs just nu

Nya versioner av Chrome Ladda ner
Nya versioner av Firefox Ladda ner
Nya versioner av Edge (kommer med Windows)
Nya version av Safari (kommer med OSX)

Mobilvarianterna av dessa stödjer vi så gott vi kan också.

Webbläsare som antagligen fungerar men vi inte testar för

Webbläsare som stödjer ES6 bör fungera.

Webbläsare som antagligen INTE fungerar

Alla versioner av Internet explorer, vissa inbyggda webbläsare på mobiler.

Har du någon av dessa rekommenderar vi att du byter till någon av de webbläsare vi testar för.

Vår strategi

Vi försöker att följa standarder istället för att stödja vissa specifika webbläsare. Det innebär dock att äldre webbläsare som inte stödjer de standarder inte heller stöds. Vi kommer inte blocka andra webbläsare men vi testar inte att Bokio fungerar i dessa och vi kommer generellt inte lägga något arbete på att få dessa att stödjas.

Den standard vi riktar in oss mot nu är ES6. Alla moderna webbläsare stödjer majoriteten av denna standard.

Anledningen till att vi väljer bort att stödja äldre webbläsare är för att det skulle sakta ner vår utveckling. Då drabbas alla andra av att några få väljer att fortsätta använda gamla webbläsare.

Skapa flera företag

I Bokio kan man skapa flera företag under samma konto (användare). Detta gör man genom att klicka på företagsnamnet högst uppe i vänstermenyn.

Välj därefter "Skapa nytt företag".

Man behöver alltså inte skapa ett nytt konto med en ny e-postadress utan du kan i princip ha hur många bolag registrerade på en och samma användare.

Tips!

Det kan alltid vara bra att ha "testbolag" på sin användare där man kan bokföra och testa systemets olika funktioner utan att det stör den "riktiga" bokföringen för bolaget.

Hur exporterar jag SIE-filer från tidigare bokföringsprogram

Här finns länkar till beskrivningar på hur man exporterar sin bokföring från andra bokföringsprogram. Det går enkelt att exportera SIE-filer från andra program och sedan komma igång med Bokio och samtidigt ha kvar sin tidigare bokföring.

När du exporterat bokföring från programmet kan du följa vår guide hur du importerar SE-filer [Importera bokföring: Steg för steg] eller SI-filer [Hur importerar jag SI-fil?]

Fortnox

https://support.fortnox.se/hc/sv/articles/208330385-Export-av-SIE-fil

Speedledger

https://support.speedledger.se/hc/sv/articles/205504669-Export-SIE-Swedbank-Sparbankerna-

Hogia Small Office

http://support.hogia.se/1103.guide

Hogia Ekomoni

http://support.hogia.se/2286.guide

PromikBook

https://www.youtube.com/watch?v=4b-NOKQQx84

Visma Enskild Firma

Export från Visma Enskild Firma (Inte vanlig export)

Visma SPCS

http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-bokforing/content/visma-bokforing/bokforing/export-av-sie.htm

e-conomic

http://wiki.e-conomic.se/installningar/foretag/exporterasie

Visma Compact 500

http://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-compact-500/content/visma-compact/bokforing/sie-export-sie-import.htm

BL Bokföring

https://www.youtube.com/watch?v=LlutYOwFMNw

zencomony

https://www.zenconomy.se/faq/149/hur-g%C3%B6r-jag-f%C3%B6r-att-exportera-sie

Eidson

http://edison.se/support/instruktionsfilmer/export-och-import-av-sie-filer

Zervant

https://help.zervant.com/customer/sv/portal/articles/2832484?b_id=15280

Importera bokföring: Steg för steg

Vill du importera bokföring i form av SE.filer (även kallade SIE-filer) så har du kommit rätt. Har du däremot SI.filer (tex från tjänsten Zervant) så är det istället den här guiden [Hur importerar jag SI-fil?] du ska följa. Innan du importerar måste du givetvis exportera bokföringen från din tidigare bokföringstjänst. På den här sidan [Hur exporterar jag SIE-filer från tidigare bokföringsprogram] hittar du länkar till beskrivningar till hur du går tillväga i olika bokföringsprogram.

Importera .SE fil

När du skapat ditt Bokio-konto så har du också skapat ditt bolag. Om detta inte är ditt företags första räkenskapsår så har du valet att nu importera tidigare bokföring. Väljer du ej att göra detta är det viktigt att du ser till att ingående balanser för det första året du väljer att bokföra på i Bokio, är korrekt. Läs vår guide om hur du ställer in ingående balanser manuellt.

Vill du däremot importera tidigare bokföring så år du till Inställningar → Importera tidigare bokföring. Vill du importera flera år så klickar du på plus-tecknet.

Är det något år du inte vill importera måste du klicka på "Hoppa över" för att kunna spara och gå vidare. När du är klar klickar du på "Spara".

Vill du börja med att endast importera ett räkenskasår så går det bra att göra importen av resterande år senare inne i Bokio. Vill du inte importera tidigare bokföring klickar du på "Importera inte".

Brutet räkenskapsår

Har du brutet räkenskapsår så innehåller filerna denna informationen och Bokio kommer anpassa sig efter detta när du väl har importerat.

1. Företag- och kontaktinformation

SE.filer innehåller en hel del information om företaget. Efter att du har klickat på "Spara" för att importera bokföring så når du nästa steg som redovisar detta.

Filerna i den här importen talar om företagets namn, organisationsnumret, momsperiod samt vilken bokföringsmetod som använts. Vill du lägga till eller göra ändringar har du nu möjlighet att göra det redan här. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import. Klicka på "Spara" när du känner dig nöjd och vill gå vidare med importen.

2. Har du gjort bokslut?

Slutligen får vi en översikt på samtliga år. Då filen för 2014 indikerar att det finns ingående balanser från 2013 så ligger även det året med här. Dock kommer det inte skapas något räkenskapsår för 2013 nu. Antal verifikat på respektive år verkar stämma och sedan ska vi klicka i om bokslut är gjort eller ej på föregående år. Är 2016 år avslutat klickar vi här på "Ja". Därefter kan vi spara och samtliga år 2014 till 2016 importeras till företaget i Bokio.

3. Se över bokföringen

När importen är klar kan det vara bra att se över några saker innan du sätter igång.

• Stämmer räkenskapsåren? Detta kan du se om du går in under Inställningar → Räkenskapsår. Dubbelchecka även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Är balansrapporten balanserad? För att se så att alla bokslutstransaktioner hängt med vid importen så kan det vara bra att se över balansrapporten. Samtliga rapporter i Bokio genereras helt och hållet från det som ligger bokfört. Är balanserna korrekta för samtliga år så bör allt vara i sin ordning.
  • Stämmer ingående balanser? Har du importerat samtliga räkenskapsår i ditt företag och inte hade några ingående värden vid företagsstarten så ska också ingående balanser för första räkenskapsåret vara 0. Behöver du däremot sätta ingående balanser för första året kan du göra det manuellt. Följ då den här guide [Ändra ingående balanser manuellt].

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. I vissa fall kan det dyka upp en varning som ofta går att klicka upp och ignorera. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina import-filer så ser vi till att hjälpa dig!

Observera!

Det går tyvärr inte att radera bokföring för enskilda räkenskapsår utan det är allt eller inget som gäller. Se därför till att allt stämmer i din bokföring för det du har importerat innan du sätter igång och arbetar i Bokio.

Skulle du importera bokföring igen på ett räkenskapsår så kommer endast nya verifikat (dvs med verifikatnummer som ej redan existerar på det året) att importeras. Alltså kan man inte importera och ersätta något verifikat.

Stöter du på problem och vill börja om från början gör du det enklast genom att följa den här guiden [Hur rensar jag min bokföring?]. Eller så kontaktar du oss på supporten så hjälper vi dig att rensa bokföringen.

Hur importerar jag SI-fil?

Är det inte en SE/SIE-fil du har fått ut från ditt tidigare bokföringsprogram, utan en SI-fil, måste du importera dina filer på ett visst sätt (detta gäller bland annat tidigare Zervant-användare).

Steg 1: Skapa räkenskapsår

Vill importera flera års bokföring måste du först skapa samtliga aktuella räkenskapsår, detta gör du under Inställningar → Räkenskapsår. Har du förlängt, förkortat eller brutet räkenskapsår måste du även justera datumen för dessa. Ett räkenskapsår kan vara hur kort som helt men får max vara 18 månader långt. Åren måste även ligga i efterföljande ordning i Bokio. Läs mer om hur räkenskapsår fungerar i Bokio.

Steg 2: Importera från fil

Importera SI-filerna för varje år i tur och ordning. Klicka på "Ny händelse" uppe i högra hörnet eller på plus-knappen i vänstermenyn.

Steg 3: Välj fil

Klicka på "Ladda upp". Välj därefter en SI.fil som du fått exporterad från tidigare bokföringsprogram (den här guiden beskriver hur du exporterar från Zervant).

Verkar innehållet stämma överens med filen så väljer du "Korrekt, ladda upp". Nu finns alla verifierat från SI.filen i Bokio. Upprepa sedan samma process för varje år du vill importera.

En SI.fil innehåller enbart bokföringsverifikat. Alla rapporter (balansrapport, resultatrapport och huvudbok) generas helt automatiskt i Bokio från vad som finns bokfört, dvs från innehållet i SI.filen.

Ingående balanser

Har ditt första importerade år ingående balanser eller är dessa 0? Om du har valt att inte importera samtliga räkenskapsår i Bokio och vill få med ingående balanser måste du se till att skriva in dessa manuellt.

Ingående balanser hittar du under Inställningar → Sätt första årets ingående balanser

Man ändrar dessa genom att fylla i varje balans på ny rad:

Kontonummer 1: Belopp
Kontonummer 2: Belopp

T.ex:

1930: 10000
2010: -10000

Sökord: Importera bokföring

Min SIE fil går inte att importera?

SIE formatet ska vara en standard för alla svenska bokföringsprogram men tyvärr är formatet gammalt och för vissa system blir inte exportfilerna som de ska. Skulle det drabba dig så hör du av dig till oss på support@bokio.se så hjälper vi dig.

Hur exporterar jag SIE-fil med verifikat från Visma Enskild Firma?

När man exporterar SIE-fil från Visma Enskild Firma så innehåller den inga verifikat för sin tidigare bokföring. Endast ingående och utgående balanser fås med (SIE 1)

Det går dock att få ut även verifikat/bokföringsposter genom att exportera på följande sätt i Visma Enskild Firma: Arkiv - Export - Uppgifter till Visma eEkonomi. (Detta fungerar endast i vissa versioner av Visma Enskild Firma.
Man får då en zip-fil som innehåller en fil med namn som tex "Bokföringsuppgifter 2015 företagsnamn.se". Det är denna fil som ska importeras i Bokio antingen när man skapar sitt företag eller under Inställningar → Importera tidigare bokföring.

Kom igång med bokföringen i Bokio

Det är enkelt och snabbt att bokföra i Bokio.

1. Från knappen "Ladda upp" kan du när som helst kan ladda upp material eller välja att bokföra utan kvitton, skapa fakturor och löner samt importera från bank och fil. Den finns alltid att hitta längst upp i vänstermenyn.
  2. Välj om det är en Utgift, Inkomst, Leverantörsfaktura eller Annat. Utgift är t.ex. något man köpt och inkomst något man sålt.
  3. Bokio tolkar uppladdade fakturor och ger förslag på hur det ska bokföras.
  4. Verifiera så att Bokio föreslår rätt för hur det ska bokföras och ändra annars till rätt konto, datum och siffror. I sökfältet kan man tex söka efter vad fakturan eller kvittot innehåller.
  5. Förhandsgranskning av verifikatet som kommer skapas.
  6. Klart!

Följande film visar hur du bokför i gamla versionen av bokföring i Bokio. Det finns nu en ny version som du kan aktivera under Inställningar → Beta-funktioner. Följ sedan guiderna om hur du bokför en Utgift, Intäkt samt Leverantörsfakturor med fakturametoden och Leverantörsfakturor med kontantmetoden.

Sökord: bokföra

Ändra ingående balanser manuellt

Ingående balanser hittar du under Inställningar → Sätt första årets ingående balanser

Man ändrar dessa genom att fylla i varje balans på ny rad:

Kontonummer 1:Belopp
Kontonummer 2:Belopp

T.ex:

1930:10000
2010:-10000

För att det ska bli rätt behöver du även tänka på följande.

Konton i klass 1 dvs tillgångar där det finns ett positivt värde sätter du såhär 1930:10000
Skulle det istället vara ett negativt värde så sätter du det istället såhär 1930:-10000

När du sedan hanterar skuldkonton i klass 2 så gäller omvänt
De konton du har en skuld på anger du såhär 2010:-10000
Om kontot har en negativ ingående balans anger du det såhär 2010:10000

• Vid decimaler måste man använda punkt och inte komma
  • När du har skrivit klart och sparat, dubbelchecka alltid i balansrapporten så att det faktiskt balanserar mellan tillgångar och skulder + eget kapital.

Kan Bokio automatiskt tolka mina fakturor?

Bokio tolkar alla uppladdade fakturor och kvitton för att snabba upp bokföringen för er användare. Tolkning av fakturor är helt gratis och görs efter man laddat upp/fotat kvitto eller faktura.

Fakturatolkningen ger förslag på fakturadatum, betaldatum, summa och i vissa fall moms. Det fungerar bäst när kvaliteten på uppladdade underlag är bra och inte suddiga.

Vad är debet och kredit?

Måste jag verkligen kunna debet och kredit när jag använder Bokio?

Vår önskan är att vem som helst, utan tidigare kunskap om bokföring, ska kunna använda Bokio, men samtidigt också lära sig hur bokföring fungerar. För vem gillar inte att vara bra på det man gör?

Vi bokför på olika konton som finns i Kontoplanen och använder oss av dubbel bokföring. Det finns en debet- respektive kreditsida. För att få ordning på det hela kan man tänka sig två frågor:

1. Var kommer resurserna ifrån?
  2. Vart tog resurserna vägen?

Samt en grundläggande regel: “Tillgångar ökar i debet, medan skulder ökar i kredit”.

Stödjer Bokio både fakturametoden och kontantmetoden?

När du skapar ditt Bokio-konto får du från början välja om du vill använda dig av kontantmetoden eller fakturametoden. För att ändra inställningen i efterhand går du in på respektive räkenskapsår under Inställningar.

Kontantmetoden (kallas ibland bokslutsmetoden) får bara användas av företag som omsätter under 3 miljoner kronor. I kontantmetoden redovisar man endast verifikationer när det sker en inbetalning eller utbetalning. Man får när som byta från kontantmetoden till fakturametoden men aldrig byta från fakturametoden till kontantmetoden.

Kontantmetoden kräver lite mindre arbete men bokföringen ger inte riktigt lika bra bild av hur verksamheten egentligen går.

Är du osäker på vilken redovisningsmetod som är registrerad för ditt företag så hittar du den här informationen på Mina sidor hos Verksamt.se. Vi ger ej vägledning för vilken metod du ska välja utan det är du själv som bestämmer detta vid registrering av bolaget.

Sökord: Redovisningsmetod

Lägg till betalkonton

Under Inställningar → Betalkonton hittar du de konton som du valt att ha tillgängliga i den moderna bokföringen. Där kan du klicka i vilket konto som ska vara förvalt när du exempelvis ska bokföra kostnader, lön osv. Betalkonton bör enbart vara balanskonton vilket innebär att det ligger en gräns på att bara använda konton under kontonummer 3000.

Observera att man inte kan lägga till konton som ej finns med i Bokios kontoplan såvida det inte blivit tillagt vid en SIE-import!

Hur ändrar jag företagsnamn?

För att ändra företagsnamn går du in under Inställningar → Kontaktuppgifter & Företagstyp

Uppgifterna som fylls i på denna sida är det som visas under "Avsändarinformation, ditt företag" i Bokio Faktura.