Kom igång med fakturering i Bokio

Med Bokio fakturerar du dina kunder snabbt och enkelt. Importera kundens uppgifter, skapa de artiklar eller tjänster du vill fakturera och justera villkoren på fakturan. Du kan skicka fakturan via e-post direkt från Bokio och försäljningen bokförs automatiskt utifrån uppgifterna om kund och artiklar. Du behöver alltså inte tänka på några bokföringskonton, det hjälper Bokio dig med!

Om du använder ditt Bokio Företagskonto (och har Premium) för att ta betalt av dina kunder så kommer ditt unika bankgironummer att användas tillsammans med OCR. När kunden sedan betalar fakturan så hanteras bokföringen av försäljningen helt automatiskt.

 

Skapa en faktura

I Bokio kan du enkelt skapa och skicka fakturor direkt till dina kunder. Du kan skapa både företag- och privatkunder. Hämta uppgifterna från Allabolag och lägg till de artiklar eller tjänster som ska faktureras. Dessa kan du sedan spara och hantera i ditt artikelregister.

Du kan skapa fakturan både i SEK och andra valutor. Välj själv villkoren på fakturan, så som dröjsmålsränta och antal dagar till förfallodatum.

 

Skicka fakturan

När du publicerar en faktura kan du välja lite olika leveransmetoder:

  • Få betald direkt med Fakturaköp
  • E-post direkt till kund (med länk till PDF eller bifogad PDF)
  • Ladda ned PDF
  • Skicka som E-faktura

Om du skickar direkt från Bokio via mejl och väljer att skicka med länk till PDF så kommer du kunna se om fakturan har skickats till den angivna e-postadressen men också när kunden väl har öppnat den. Du följer status överst på fakturans historik.

Använder du fakturametoden så kommer Bokio att bokföra försäljningen automatiskt då fakturan publiceras. Systemet tar hänsyn till både kund och artikeltyper. Säljer du till exempel varor med 25% moms till en svensk kund så kommer detta bokföras som försäljning av varor inom Sverige med 25% moms. Är kunden en utlandskund så bokförs det som försäljning till utlandet. Du behöver alltså inte själv hålla koll på några bokföringskonton utan det löser systemet åt dig.

Inne på Fakturor och i Att göra kommer du kunna följa fakturan och se när den eventuellt är försenad. Skulle kunden inte ha betalat vid förfallodatum har du möjlighet att skicka en påminnelse direkt till kund.

 

Registrera betalning 

Fakturerar du och tar betalt med Bokio Företagskonto så sker avprickning av fakturan automatisk då kunden betalar. Det innebär alltså att du själv inte behöver gå in för att registrera och bokföra betalningen. Ser du även till att aktivera notiser på ditt konto så kan du bli notifierad både via mobilappen och i Bokio på webben då en faktura blivit betald. 

Har man inte Bokio företagskonto så behöver fakturan markeras som betald när betalning kommit in. Detta gör du genom att gå in på fakturan och uppe i högra hörnet klicka på Registrera betalning.

När betalningen är registrerad kommer Bokio att bokföra detta automatiskt. Har du kontantmetoden så bokförs nu försäljningen på betaldatum i enlighet med den kund och artiklar som du har lagt till på fakturan. Fakturan får status "Betald" och finns nu att hitta under Alla fakturor.

Relaterade artiklar