Skapa ditt Bokiokonto

För att skapa en användare i Bokio, klicka på Skapa konto. Vill du istället skapa ett konto som redovisningsbyrå går du via sidan för redovisningsbyråer.

1. Registrera din e-post

Börja med att fylla i din e-post, för- och efternamn. Se till att läsa igenom igenom våra allmänna villkor och personuppgiftsbiträdesavtalet och godkänn för att gå vidare.

Nu kommer det skickas ett mejl till dig där du via en länk direkt kan aktivera din e-postadress. Alternativt kan du ange koden manuellt som finns med i meddelandet och därefter klicka på Fortsätt.

Skulle du inte få något mail kan det vara bra att titta i Skräpkorgen. Annars kan du klicka på Skicka igen för att skicka en ny aktiveringskod. Mottar du trots allt inte mail från oss så får du gärna höra av dig till support@bokio.se så hjälper vi dig.

Fyll i aktiveringskoden

2. Välj lösenord

När e-postadressen är aktiverad är det dags att välja lösenord. Välj ett så "starkt" lösenord som möjligt. Klicka på Fortsätt.

Välj lösenord

För att slutföra registreringen måste du lägga till ett företag på din användare. Efter att du har registrerat dig som användare och lagt till ett företag kommer du ha möjlighet att skapa hur många företag som helst.

3. Starta provperiod eller skapa testbolag

Nu kan du välja om du vill komma igång med direkt med ditt riktiga bolag och samtidigt få en gratis provperiod. Att starta en provperiod innebär:

• Tillgång till alla funktioner i Bokio under provperioden (exkl. tilläggstjänster)
  • Du binder dig inte till något
  • Inga betaluppgifter krävs

Du kan också välja att starta ett testbolag och få full tillgång i Bokio men med vissa begränsningar som gör att det inte går att använda för ett riktigt företag. Du kan exempelvis inte bokföra mer än 30 verifikat eller skicka riktiga fakturor. Läs mer om testbolag här!

välj riktigt eller testföretag

4. Fyll i företagsuppgifter

Nu kan du om du vill söka efter företaget direkt från Alla bolag och snabbt hämta företagsinformationen. Är företaget ännu inte registrerat, eller om du inte hittar rätt bolag så kan du istället välja Skriv in företagsuppgifterna manuellt

Kom ihåg att det är inget i Bokio som är direkt kopplat till exempelvis Bolagsverket eller Skatteverket. Det här innebär att även om du inte väljer ett existerande företag så kan du fortfarande skapa ditt konto och ett testbolag för att se hur Bokio fungerar.

- Jag hittar inte företaget när jag söker från Alla bolag?

• Är företaget registrerat hos Bolagsverket?
  • "AB" kan ibland stå som "aktiebolag" hos Allabolag.se, testa att söka på det. Samma sak gäller för HB osv.
  • Systemet kan ha svårt att hitta om företagsnamnet innehåller andra tecken än bokstäver. Testa att ta bort dessa och sök sedan (heter bolaget tex "Anna & co" och du inte hittar, skriv då "Anna co")

Efter att du har skapat det första företaget Bokio så kommer du kunna lägga till fler företag på din användare.

Sök efter ditt företag från Allabolag

Hittar du ditt företag så klickar du på det och sedan Fortsätt så importeras uppgifterna direkt.

Hämta uppgifterna direkt från Allabolag

Antingen så har du hämtat uppgifterna från Allabolag, eller så kan du nu fylla i det manuellt.

• Företagstyp kan du i Bokio välja mellan Aktiebolag, Enskild firma, Handesbolag, Kommanditbolag och Ekonomisk förening. Just nu har vi inte perfekt stöd för momsbefriade verskamheter. Har du till exempel en Ideell förening kan du här välja Ekonomisk förening.
  • Organisationsnummer är identitetsteckningen för bolaget. Har du enskild firma är organisationsnumret ditt personnummer.
  • Adress är den registrerade adressen för bolaget.

Samtliga uppgifter behöver ej vara ifyllda utan går att redigera senare under Inställningar → Kontaktuppgifter & Företagstyp. Klicka på Fortsätt för att gå vidare.

Fyll i företagsuppgifter

5. Anpassa företaget

Samtliga uppgifter om ditt bolag kan du hämta på Verksamt.se.

Ställ in om ditt bolag använder kontantmetoden eller fakturametoden samt hur ofta moms ska redovisas, antingen per år, kvartal eller månad. Läs mer här om moms i Bokio.

Till sist ska du välja om företaget är nystartat eller om det tidigare gjorts minst ett bokslut, dvs att det finns tidigare räkenskapsår. Har tidigare bokslut gjorts, ska du också ställa in vilken månad som räkenskapsåret slutar i. Det är viktigt att inställningarna gällande räkenskapsår är korrekta innan du börjar bokföra (om räkenskapsår inte följer kalenderår så är det ett så kallat brutet räkenskapsår). Läs mer här om räkenskapsår i Bokio.

Välj bokföringsmetod och räkenskapsår

Klart! Nu är ditt Bokiokonto skapat och ditt första företag tillagt på din användare.