Kom igång med lön i Bokio

Vi vill att du som arbetsgivare ska kunna hantera löner till dina anställda på ett snabbt och enkelt sätt. Även om du aldrig har gjort det tidigare!

Har du ett aktiebolag, ekonomisk förening eller anställda i enskild firma eller handelsbolag så kan du både skapa, skicka löner och få hjälp med bokföringen av lön, arbetsgivaravgifter och skatt. Allt i ett och samma system. Dessutom får du fram arbetsgivardeklaration att använda som underlag när du deklarerar hos Skatteverket. Här guidar vi dig igenom processen i 4 enkla steg!

Löneprocessen förenklad i fyra steg

1. Lägg till anställda

För att komma igång med löner i Bokio måste du först skapa anställd. Detta kan du göra direkt inne på Löner eller också inne på Anställda som du båda hittar i vänstermenyn under Personal och löner. Du fyller i obligatoriska uppgifter såsom namn, personnummer, om den anställde ska ha för- eller efterskottslön och väljer skattetabell.

Klicka på Ny anställd

När du lägger till en anställd så skapar du samtidigt ett kontrakt där exempelvis anställningstyp (månadslön eller timlön), löneperiod (förskott eller efterskott) och ersättning är inkluderat. Vill du senare göra ändringar på kontraktet och hunnit skapa lön för den anställde så måste du skapa ett nytt kontrakt.

Uppgifter såsom dagslön, semesterlön, semesterersättning mm. beräknas automatiskt. Om du aktiverar automatiska semesterbalanser så får du även hjälp med att hålla koll på dina anställdas semester. När du sedan lägger till en lönerad såsom exempelvis semesterersättning på en lönespecifikation så använder Bokio värdena från den anställdes inställningar för att beräkna rätt summa. Du har alltid möjlighet att justera dessa värden beroende på till exempel kollektivavtal.

Hur Bokio räknar lön

För att sedan kunna skapa lön för en anställd, måste denna vara markerad som "Aktiv". Du kan själv när som helst välja vilka anställda du vill ska vara aktiva. Läs här om hur du aktiverar anställda.

Läs mer

2. Lönekörning - skapa löner

För att göra lönekörningar och skapa löner till dina anställda går du till Personal och löner i vänstermenyn. Här kan du antingen gå in under befintliga månader och lägga till en ny lönekörning eller helt enkelt klicka på + Ny lönekörningb. När du skapar en lönekörning väljer du datum och hur lönen ska betalas ut. Antingen med Bokio Företagskonto, manuell banktransaktion eller kontantbetalning. 

På varje lönekörning väljer du de anställda du vill skapa lön för. Läs mer om lönekörning.

Läs mer

3. Skicka lönebesked och betala dina anställda

När du är klar med samtliga löner för lönekörningen så kan du klarmarkera och sedan skicka lönebesked till dina anställda. Om du väljer att skicka mejl så används den e-postadress som är inlagd på respektive anställd. Välj gärna att skicka med länkar till de anställda med lön för den aktuella månaden. Vi rekommenderar inte att skicka med filer via e-post. För att kunna skicka länkar måste samtliga anställda ha en användare på företaget. Den anställde kommer då kunna logga in i Bokio och under Mina löner se sina lönespecifikationer. Du kan också välja att exportera som PDF (ladda ner filer) för att skicka själv eller skriva ut.

När du har betalat ut lönerna på utbetalningsdatum är det dags att bokföra. Har du använt Bokio Företagskonto för att betala lönerna direkt från Bokio så sker bokföringen automatiskt. Du slipper tänka på bokföringskonton, debet och kredit!

4. Skicka in arbetsgivardeklaration

Efter att lönerna är utbetalda är det dags att deklarera och betala löneskatt samt sociala avgifter. Arbetsgivardeklarationen (AGI) genereras automatiskt och du laddar enkelt ner filen för att ladda upp direkt hos Skatteverket. Den 12e i månaden efter gör du slutligen det sista steget och bokför skatter och sociala avgifter. Bokföringen sker automatiskt då du klickar på att bokföra skatter.

Du har även möjlighet att koppla ditt skattekonto till Bokio (för aktiebolag)! Med skattekontosynken kan du smidigt bokföra löneskatt och avgifter från transaktioner att bokföra istället och den bokningen kopplas då automatiskt mot löneperioden som då klarmarkeras.

Läs mer om hur du kopplar till skattekonto här!

Kom igång med lön i Bokio