Kom igång med lön i Bokio

Vi vill att du som arbetsgivare ska kunna hantera löner till dina anställda på ett snabbt och enkelt sätt. Även om du aldrig har gjort det tidigare!

Har du ett aktiebolag, ekonomisk förening eller anställda i enskild firma eller handelsbolag så kan du både skapa, skicka löner och få hjälp med bokföringen av lön, arbetsgivaravgifter och skatt. Allt i ett och samma system. Dessutom får du fram arbetsgivardeklaration att använda som underlag när du deklarerar hos Skatteverket. Här guidar vi dig igenom processen i 4 enkla steg!

Löneprocessen förenklad i fyra steg

 

Steg 1: Skapa anställd

För att komma igång med löner i Bokio måste du först skapa en anställd. Detta kan du göra direkt inne på Löner eller också inne på Anställda som du bådar hittar i vänstermenyn under Personal och löner. Du fyller i namn, om den anställde ska ha för- eller efterskottslön, skattetabell samt andra obligatoriska uppgifter som till exempel personnummer. Observera att ett giltigt personnummer krävs för att systemet ska räkna ut sociala avgifter för den anställde.

Klicka på Starta

Uppgifter som dagslön, semesterlön, semesterersättning mm. är automatiskt ifyllda av systemet och är de värden man generellt beräknar. När du sedan lägger till rader som till exempel semesterersättning på en lönespecifikation så använder systemet värdena från den anställdes inställningar för att beräkna rätt summa. Du har alltid möjlighet att justera dessa värden beroende på till exempel kollektivavtal.

Hur Bokio räknar ut lön

Läs mer

 

Steg 2: Skapa och skicka lönespecifikation

Välj vilken månad du vill skapa lön för och klicka på “Lägg till lön”. Inne på lönespecifikationen så använder du knappen “Lägg till ny rad” för att lägga till olika slags rader av lön eller ersättningar. Har du till exempel en anställd med månadslön som haft semesterdagar så lägger du till en rad med semestertillägg och systemet beräknar automatiskt ersättningen för detta.

Några av de lönealternativ som systemet kan beräkna automatiskt:

  • Sjukfrånvaro (karensdagar, reducerade dagar och obetalda dagar)
  • VAB
  • Föräldraledighet
  • Semesterersättning (för timlön)
  • Skattade förmåner
  • Skattefritt traktamente
  • Bilersättning
  • Semestertillägg (för månadslön)
  • OB

Lägg till ny rad på lönespecifikation

Uppgifterna om total lönekostnad, bruttolön, skatt, sociala avgifter samt nettolön uppdateras automatiskt när du lägger till en rad. Vi kan även se utbetalningsdatum för lönen, detta går att ändra både för alla löner eller för enbart en anställd. Längst ned redovisas totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv.

Skicka lönebesked

Du kan direkt från Bokio enkelt skicka iväg lönebesked till anställda. Vi rekommenderar att man inte skickar filer via e-post utan istället mailar länkar. Lägg till de anställda som användare i bolaget och de kan logga in och se samtliga av sina lönespecifikationer under "Mina löner".

Du kan också välja att exportera som PDF (ladda ner filer) för att skicka själv eller skriva ut.

Läs mer

 

Steg 3: Betala och bokför lön

När du är klar med löner och har betalat ut från banken, hjälper Bokio dig att bokföra detta. Du slipper själv hålla koll på vilka summor som ska hamna på vilket bokföringskonto.

Bokföringen av lön sker automatiskt och du kan se förhandsgranskning av verifikatet

Läs mer

 

Steg 4: Deklarera, betala och bokför skatt och sociala avgifter

Efter att lönerna är utbetalda är det dags att deklarera och betala löneskatt samt sociala avgifter. Deklarationsunderlaget får du fram direkt i Bokio som du sedan kan kopiera när du rapporterar in till Skatteverket. Här kan du även göra avdrag på de sociala avgifterna så att det blir rätt i bokföringen.

Klicka på Inlämning av arbetsgivardeklaration (AGI)

Den 12e i månaden efter gör du slutligen det sista steget och bokför skatter och sociala avgifter.

Hantera dina löner i Bokio

 

Relaterade artiklar