Importera bokföring: Steg för steg

Om ditt företag inte är nystartat när du börjar använda Bokio kan du behöva importera tidigare bokföring. Du kan också börja på nuvarande räkenskapsår i Bokio och strunta i att importera tidigare räkenskapsår, men det är då väldigt viktigt att du ställer in ingående balanser manuellt.

Om du byter till Bokio från ett annat bokföringssystem, eller har fått hjälp med din bokföring av till exempel en redovisningskonsult som använder ett annat system, så kan du behöva importera bokföring till ditt företag i Bokio. Bokföring sparas i form av SIE-filer. Du kan läsa mer om SIE-filer här. Innan du importerar måste du givetvis exportera bokföringen från din tidigare bokföringstjänst. Den här guiden hjälper dig med hur du exporterar bokföring från flera andra bokföringstjänster.

Skulle du ha din bokföring i form av .si-filer (tex från tjänsten Zervant) så ska du istället följa guiden om hur du importerar si-filer.

1. Hämta SIE-filer från din dator

För att importera tidigare bokföring, gå till Inställningar i vänstermenyn och välj Bokföring under avdelningen Import.

Importera bokföring

Du får nu möjlighet att välja vilka SIE-filer du vill ladda upp. Du kan antingen dra filer från en plats på din dator direkt till rutan som du ser i webbläsarfönstret, eller så klickar du på själva rutan och navigerar till filerna för att välja dem.

Importera bokföring, välj fil

När du laddat upp samtliga filer du önskar importera, klicka på Kontrollera filer.

kontrollera filer

Brutet räkenskapsår

Har du brutet räkenskapsår så innehåller filerna den informationen och Bokio kommer anpassa sig efter detta när du väl har importerat.

2. Kontrollera företagsinformation och inställningar

SIE-filer innehåller en hel del information om företaget. I följande steg redovisas vad för inställningar som eventuellt skiljer sig från de du har ställt in i Bokio. Kontrollera att allt stämmer och klicka på Spara. Om du vill kan du klicka i Bekräfta att du vill importera trots varningarna ovan, då ändras inget av de befintliga inställningarna i Bokio. Skulle samtliga uppgifter i SIE-filerna stämma överens med uppgifterna i Bokio kommer du inte se detta meddelande. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import.

Inställningar som bör granskas

3. Har du gjort bokslut?

I det sista steget ska du välja om bokslut är gjort för åren du importerar. Vill du göra bokslutet i Bokio för ett räkenskapsår du importerar kan du välja Nej här. Har du gjort bokslut i ett annat system och även har de bokslutsbokningarna i filen du laddar upp så väljer du Ja. Klicka därefter på Importera för att importera filerna till Bokio.

bokslut klart

Klart!

Importera filer

4. Se över bokföringen

När importen är klar kan det vara bra att se över några saker innan du sätter igång.

• Stämmer räkenskapsåren? Detta kan du se om du går in under Inställningar → Räkenskapsår. Dubbelchecka även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Är balansrapporten balanserad? För att se så att alla bokslutstransaktioner hängt med vid importen så kan det vara bra att se över balansrapporten. Samtliga rapporter i Bokio genereras helt och hållet från det som ligger bokfört. Är balanserna korrekta för samtliga år så bör allt vara i sin ordning. Läs mer här hur du kontrollerar balanserna.
  • Stämmer ingående balanser? Har du importerat samtliga räkenskapsår i ditt företag och inte hade några ingående värden vid företagsstarten så ska också ingående balanser för första räkenskapsåret vara 0. Behöver du däremot sätta ingående balanser för första året kan du göra det manuellt. Följ då denna guide Ändra ingående balanser manuellt.

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina import-filer så ser vi till att hjälpa dig!

Observera!

Det går tyvärr inte att radera bokföring för enskilda räkenskapsår utan det är allt eller inget som gäller. Se därför till att allt stämmer i din bokföring för det du har importerat innan du sätter igång och arbetar i Bokio.

Skulle du importera bokföring igen på ett räkenskapsår så kommer endast nya verifikat (dvs med verifikatnummer som ej redan existerar på det året) att importeras. Alltså kan man inte importera och ersätta något verifikat.

Stöter du på problem och vill börja om från början gör du det enklast genom att följa den här guiden Hur rensar jag min bokföring?. Eller så kontaktar du oss på supporten så hjälper vi dig att rensa bokföringen.