Importera bokföring: Steg för steg

Vill du importera bokföring i form av SE.filer (även kallade SIE-filer) så har du kommit rätt. Har du däremot SI.filer (tex från tjänsten Zervant) så är det istället den här guiden [Hur importerar jag SI-fil?] du ska följa. Innan du importerar måste du givetvis exportera bokföringen från din tidigare bokföringstjänst. På den här sidan [Hur exporterar jag SIE-filer från tidigare bokföringsprogram] hittar du länkar till beskrivningar till hur du går tillväga i olika bokföringsprogram.

Importera .SE fil

När du skapat ditt Bokio-konto så har du också skapat ditt bolag. Om detta inte är ditt företags första räkenskapsår så har du valet att nu importera tidigare bokföring. Väljer du ej att göra detta är det viktigt att du ser till att ingående balanser för det första året du väljer att bokföra på i Bokio, är korrekt. Läs vår guide om hur du ställer in ingående balanser manuellt.

Vill du däremot importera tidigare bokföring så år du till Inställningar → Importera tidigare bokföring. Vill du importera flera år så klickar du på plus-tecknet.

Är det något år du inte vill importera måste du klicka på "Hoppa över" för att kunna spara och gå vidare. När du är klar klickar du på "Spara".

Vill du börja med att endast importera ett räkenskasår så går det bra att göra importen av resterande år senare inne i Bokio. Vill du inte importera tidigare bokföring klickar du på "Importera inte".

Brutet räkenskapsår

Har du brutet räkenskapsår så innehåller filerna denna informationen och Bokio kommer anpassa sig efter detta när du väl har importerat.

 

1. Företag- och kontaktinformation

SE.filer innehåller en hel del information om företaget. Efter att du har klickat på "Spara" för att importera bokföring så når du nästa steg som redovisar detta.

Filerna i den här importen talar om företagets namn, organisationsnumret, momsperiod samt vilken bokföringsmetod som använts. Vill du lägga till eller göra ändringar har du nu möjlighet att göra det redan här. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import. Klicka på "Spara" när du känner dig nöjd och vill gå vidare med importen.

2. Har du gjort bokslut?

Slutligen får vi en översikt på samtliga år. Då filen för 2014 indikerar att det finns ingående balanser från 2013 så ligger även det året med här. Dock kommer det inte skapas något räkenskapsår för 2013 nu. Antal verifikat på respektive år verkar stämma och sedan ska vi klicka i om bokslut är gjort eller ej på föregående år. Är 2016 år avslutat klickar vi här på "Ja". Därefter kan vi spara och samtliga år 2014 till 2016 importeras till företaget i Bokio.

 3. Se över bokföringen

När importen är klar kan det vara bra att se över några saker innan du sätter igång.

  • Stämmer räkenskapsåren? Detta kan du se om du går in under Inställningar → Räkenskapsår. Dubbelchecka även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Är balansrapporten balanserad? För att se så att alla bokslutstransaktioner hängt med vid importen så kan det vara bra att se över balansrapporten. Samtliga rapporter i Bokio genereras helt och hållet från det som ligger bokfört. Är balanserna korrekta för samtliga år så bör allt vara i sin ordning. Läs mer här hur du kontrollerar balanserna.
  • Stämmer ingående balanser? Har du importerat samtliga räkenskapsår i ditt företag och inte hade några ingående värden vid företagsstarten så ska också ingående balanser för första räkenskapsåret vara 0. Behöver du däremot sätta ingående balanser för första året kan du göra det manuellt. Följ då den här guide [Ändra ingående balanser manuellt].

 

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. I vissa fall kan det dyka upp en varning som ofta går att klicka upp och ignorera. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina import-filer så ser vi till att hjälpa dig!

 

Observera!

Det går tyvärr inte att radera bokföring för enskilda räkenskapsår utan det är allt eller inget som gäller. Se därför till att allt stämmer i din bokföring för det du har importerat innan du sätter igång och arbetar i Bokio.

Skulle du importera bokföring igen på ett räkenskapsår så kommer endast nya verifikat (dvs med verifikatnummer som ej redan existerar på det året) att importeras. Alltså kan man inte importera och ersätta något verifikat.

Stöter du på problem och vill börja om från början gör du det enklast genom att följa den här guiden [Hur rensar jag min bokföring?]. Eller så kontaktar du oss på supporten så hjälper vi dig att rensa bokföringen.