Importera bokföring: Steg för steg

Om ditt företag inte är nystartat när du börjar använda Bokio kan du behöva importera tidigare bokföring. Du kan också börja på nuvarande räkenskapsår i Bokio och strunta i att importera tidigare räkenskapsår, men det är då väldigt viktigt att du ställer in ingående balanser manuellt.

Om du byter till Bokio från ett annat bokföringssystem, eller har fått hjälp med din bokföring av till exempel en redovisningskonsult som använder ett annat system, så kan du behöva importera bokföring till ditt företag i Bokio. Bokföring sparas i form av SIE-filer. Du kan läsa mer om SIE-filer här

Den här guiden hjälper dig med hur du exporterar bokföring från flera andra bokföringstjänster.

Skulle du ha din bokföring i form av .si-filer (tex från tjänsten Zervant) så ska du istället följa guiden om hur du importerar si-filer.

1. Hämta SIE-filer från din dator

För att importera tidigare bokföring, gå till Inställningar i vänstermenyn och välj Bokföring under rubriken Import.

Importera bokföring

Du får nu möjlighet att välja vilka SIE-filer du vill ladda upp. Du kan antingen dra filer från en plats på din dator direkt till rutan som du ser i webbläsarfönstret, eller så klickar du på själva rutan och navigerar till filerna för att välja dem. 

Importera bokföring, välj fil

När du laddat upp samtliga filer du önskar importera, klicka på Kontrollera filer.

kontrollera filer

Brutet räkenskapsår

Har du brutet räkenskapsår så innehåller filerna den informationen och Bokio kommer anpassa sig efter detta när du väl har importerat.

2. Kontrollera företagsinformation och inställningar

SIE-filer innehåller en hel del information om företaget. I följande steg redovisas vad för inställningar som eventuellt skiljer sig från de du har ställt in i Bokio. Kontrollera att allt stämmer och klicka på Spara. Om du vill kan du klicka i Bekräfta att du vill importera trots varningarna ovan, då ändras inget av de befintliga inställningarna i Bokio. Skulle samtliga uppgifter i SIE-filerna stämma överens med uppgifterna i Bokio kommer du inte se detta meddelande. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import.

Inställningar som bör granskas

Importera filer

Dina importerade filer finns nu under Inställningar → Bokföring. Ångrar du din import? Då kan du läsa mer här

3. Se över bokföringen

När importen är klar kan det vara bra att se över några saker innan du sätter igång.

  • Stämmer räkenskapsåren? Detta kan du se om du går in under Inställningar → Räkenskapsår. Dubbelchecka även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Är balansrapporten balanserad? För att se så att alla bokslutstransaktioner hängt med vid importen så kan det vara bra att se över balansrapporten. Samtliga rapporter i Bokio genereras helt och hållet från det som ligger bokfört. Är balanserna korrekta för samtliga år så bör allt vara i sin ordning. Läs mer här hur du kontrollerar balanserna.
  • Stämmer ingående balanser? Har du importerat samtliga räkenskapsår i ditt företag och inte hade några ingående värden vid företagsstarten så ska också ingående balanser för första räkenskapsåret vara 0. Behöver du däremot sätta ingående balanser för första året kan du göra det manuellt. Följ då denna guide Ändra ingående balanser manuellt.

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina SIE-filer så ser vi till att hjälpa dig!