Starta aktiebolag med Bokio

Bli egenföretagare, starta aktiebolag och driv din verksamhet på ett ställe – i Bokio.

Starta bolag med Bokio – 3 enkla steg

1. Logga in med BankID

Efter att du fyllt i uppgifter om ditt nya företag hör vi av oss till dig. Därefter kommer du få föra över aktiekapitalet.

2. Ansökan till Bolagsverket

Vi tar fram alla dokument, inklusive stiftelseurkund, bolagsordning och revisorsintyg till din ansökan.

3. Bolaget registreras

Nu kan du ansöka om F-skatt och moms. Kostnaden för nyregistrering betalar du till Bolagsverket.

Det här ingår

  • Vägledning och hjälp med dokument till Bolagsverket (ansökan till Bolagsverket, stiftelseurkund och bolagsordning)
  • Revisorsintyg
  • Färdigt aktiebolag
  • Uppstart av företagskonto med eget bankkonto
  •    

Starta aktiebolag med Bokio

Så här startar du aktiebolag med Bokio

Så här funkar det

1. Skapa konto

Kom igång och skapa ett konto här genom att enkelt logga in med BankID. Välj därefter "Starta nytt aktiebolag". Kontrollera och fyll i informationen som efterfrågas i samtliga steg, godkänn villkoren och skicka sedan in.


2. Invänta svar från oss

Vi kommer nu noga gå igenom all information för att du i största möjliga mån ska undvika att behöva göra kompletteringar till Bolagsverket. Därefter återkopplar vi till dig med information angående insättning av aktiekapital.


3. För över aktiekapitalet

I den här delen av processen kommer vi hjälpa dig med ett revisorsintyg. För att kunna göra detta behöver vi först få in aktiekapitalet på 25 000 kr. En auktoriserad revisor skapar intyget som sedan skickas till Bolagsverket. Därefter placeras aktiekapitalet på ditt eget Bokio Företagskonto.


4. Signera och skicka in till Bolagsverket

När vi har mottagit inbetalningen av aktiekapitalet skickar vi samtliga dokument till dig som du ska skriva ut, signera med blåbläck och posta till Bolagsverket (via brev). När du har fått en bekräftelse därifrån att ärendet är mottaget vidarebefordrar du denna till oss. Vi skickar då in revisorsintyget till Bolagsverket.

Bolagsverket kan ibland vara snabba med att be om komplettering då ansökan saknar revisorsintyg. Detta behöver du inte oroa dig för då vi skickar in detta så snabbt vi kan. Kostnaden för nyregistrering (2200 kr) betalar du direkt till Bolagsverket.

5. Ansök om F-skatt och moms

När Bolagsverket har godkänt din ansökan är det dags för dig att ansöka om F-skatt och moms. Det här gör du genom att logga in på Verksamt.se. När detta är gjort kan du gå vidare till steg 6. Kom ihåg att inte börja fakturera förrän din ansökan är godkänd.


6. Skapa ditt Bokiokonto och aktivera företagskonto

Skapa konto i Bokio (eller logga in om du redan har ett) och lägg till ditt företag. För att vi ska kunna lägga in ditt aktiekapital på ditt företagskonto måste du först aktivera Bokio Företagskonto. Ibland kan det ta ett par dagar innan organisationsnumret blivit registrerat hos Skatteverket. Först efter det är klart har du möjlighet att aktivera företagskontot. För att ha tillgång till Bokio Företagskonto behöver du teckna prisplan Premium.


7. Insättning av aktiekapital på ditt företagskonto

När du skapat ditt konto och aktiverat Bokio Företagskonto återkopplar du till oss med ditt företagsnamn, organisationsnummer och bankgiro. Vi kommer då att se till att aktiekapitalet blir placerat på ditt företagskonto. Aktiekapitalet kommer att synas på ditt Bokio Företagskonto inom 1-3 dagar.


8. Klart!

Du har nu ett färdigt aktiebolag samt ett konto hos Bokio med eget företagskonto. Vi ser till att du får ta del av all information du behöver för att komma igång på nolltid! Fakturering av tjänsten skapa aktiebolag sker först efter att aktiveringen är färdigställd.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar processen att starta aktiebolag?

Total tid för aktivering kan variera beroende på hur långa handläggningstider det är hos bolagsverket och skatteverket. Räkna med ca 4-6 veckor. 

Vad är ett revisorsintyg?

För att starta ett aktiebolag behöver man visa för Bolagsverket att företaget äger minst 25 000 kronor. Det är det minsta möjliga aktiekapitalet. För att visa det kan man antingen skicka in ett bankintyg från en bank eller ett revisorsintyg från en auktoriserad revisor.

 

Eftersom Bokio är ett betalningsinstitut, men inte en bank, kan vi inte hjälpa dig med ett bankintyg, men vi ordnar gärna ett revisorsintyg istället. Intyget skickar vi direkt till Bolagsverket så snart du betalat in aktiekapitalet hos oss samt skickat en bekräftelse på att bolagsverket tagit emot din ansökan.

Är mitt aktiekapital säkert?

Vid avbruten aktivering får du alltid tillbaka ditt aktiekapital. Bokio AB är ett betalningsinstitut och är under Finansinspektionens tillsyn. Ditt aktiekapital förs över till Bokio Företagskonto, som tillhandahålls i samarbete med Svea Bank. Det betyder att det bankkontonummer och bankgiro du får i Bokio är placerat hos Svea Bank och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Varför måste dokumenten till Bolagsverket skickas in via post?

Om vi ska kunna hjälpa dig med ett revisorsintyg måste registreringen hos Bolagsverket ske via en fysisk blankett då e-tjänsten inte är tillgänglig för registrering med revisorsintyg.

Behöver jag starta Bokio Företagskonto?

I samband med att bolaget är registrerat för vi över ditt aktiekapital till det Bokio Företagskonto du startar.

 

Bokio Företagskonto är utformat för att göra det så enkelt som möjligt för dig att driva företag på ett ställe. Slipp dyra avgifter hos en extern bank och samla allt på ett ställe. Läs mer om Bokio Företagskonto

Betalning av tjänsten starta aktiebolag

Fakturering sker efter att aktiveringen är färdigställd. En faktura på kostnaden skickas till den mailadress du angivit vid aktivering.

 

Skulle du ångra ditt köp av tjänsten så får du alltid tillbaka ditt aktiekapital. Om du gått förbi steg 3 och vi har skapat blanketterna förbehåller vi oss rätten att fakturera kostnaden av 1000kr exkl. moms.

Vill du ha mer hjälp?

Lär dig mer om företagande, bokföring och att driva verksamhet i Bokio.

Guide till att starta AB

När aktiebolaget är registrerat är det dags att komma igång med din verksamhet. Vi ger dig massa tips som är bra att ha med sig!

Läs mer

Bokföring

Den som driver en näringsverksamhet ska upprätta och redovisa en bokföring. Du kan med hjälp av den följa och läsa av ditt företags ekonomiska ställning.

Läs mer

Kom igång med Bokio

Ta betalt av dina kunder, betala leverantörer, hantera löner och bokför i en och samma tjänst. Välj prisplan och anpassa Bokio efter dina behov.

Läs mer

Med Bokios Företagskonto blir bokföringen automatisk – betalningar av fakturor och bokföring går i ett. Det kan nog inte bli enklare än så här!
Stefan Jernberg, Affärsutvecklare och ägare av Lead 2 change
Jag rekommenderar verkligen Bokio Företagskonto. Det är en supersmidig tjänst som passar alla företagare som vill lägga energin på det som de är bra på
Daniel Trendier, Ägare och grundare av Softwash North
Mitt tidigare bokföringsprogram saknade både lönehantering och tjänst för momsdeklaration. Jag är helnöjd med Bokio och nu tycker jag det är både enkelt och roligt att sköta min bokföring.
Jörgen Olsson, Ägare av Svensk fasadservice

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?