Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Gör din bokföring i 5 steg

Gör din bokföring i 5 steg

I Bokio gör du din bokföring själv, på ett snabbt, enkelt och automatiserat sätt! Från att ladda upp underlag, betala fakturor och bokföra till att deklarera moms, göra bokslut och deklarera till Skatteverket. Vi bryter här ner hela processen i fem enkla steg. 

Så här gör du din bokföring i 5 steg

 

Steg 1 - Ladda upp, betala och bokför

Ladda upp

Om du ser till att ladda upp kvitton och fakturor till din bokföring online så behöver du inte organisera de fysiska underlagen. Det kan underlätta då det i slutändan brukar bli en hel del papper att hålla reda på. Det finns en del riktlinjer när det kommer till vad du måste spara av din bokföring och underlag, läs mer här om arkivering och vad du behöver tänka på.

I Bokio laddar du enkelt upp via dator, mobil eller surfplatta. Med Bokios mobilapp kan du också fota dina kvitton, hämta från bildgalleriet eller snabbdela direkt från exempelvis din mejlapp.

Från knappen Ladda upp som du alltid hittar högst upp i vänstermenyn, kan du ladda upp material till din bokföring (alternativt bokföra utan underlag). Laddar du upp en fil så kan du gå vidare och bokföra direkt. Väljer du flera PDF- eller bildfiler så hamnar materialet under Uppladdat. Alla uppladdade filer når du även från din Att göra. Nu kan du välja att gå vidare och bokföra, betala eller spara för att hantera vid senare tillfälle.

Betala

Hantera alla typer av betalningar direkt i Bokio! Med Bokio Företagskonto får du ett eget bankkonto,  bankgironummer och företagskort integrerat i Bokio. Du slipper betala onödiga kostnader för en extern bank och kan istället hantera dina in- och utbetalningar på samma på samma ställe som du bokför. Du aktiverar ditt företagskonto här!

När du aktiverat ditt företagskonto kommer du enkelt kunna ladda upp och betala dina leverantörsfakturor direkt. När pengarna sedan dras från ditt konto så kommer inköpet att bokföras automatiskt. Genom att hantera bokföring och betalning på samma ställe sparar du inte bara tid utan minskar också risken att missa en betalning eller att bokföra dina inköp. Läs mer om hur du betalar leverantörsfakturor med Bokio Företagskonto.

Bokför

Med Bokios smarta bokföring kan vem som helst bokföra! Använd de färdiga mallarna och sök enkelt på det du vill bokföra. Har du exempelvis köpt en dator så kan du söka på "dator" och Bokio föreslår en mall för bokföring av detta. Systemet läser av ditt uppladdade underlag och kan ta fram både datum och summa.

Du slipper fundera över bokföringskonton, debet eller kredit. Momsen beräknas automatiskt.

Läs mer

 

Steg 2 - Följ upp och hantera händelser ifrån Att göra

På sidan Att göra som du hittar under Saker att göra kan du hantera det mesta. Högst upp ser du status på utgående betalningar från ditt Bokio Företagskonto och om det är något som behöver signeras. Har du skickat kundfakturor hittar du dem under "Att få betalt för". Inbetalningar från kunder bokförs automatiskt då du tar betald med ditt Bokio Företagskonto. Skulle en faktura vara försenad så klickar du dig enkelt in på den och kan skicka påminnelse till kund

Under "Bokför banktransaktioner" så ser du alla transaktioner från ditt företagskonto, både sådant du betalat direkt från Bokio men också om du har köpt något med ditt Bokiokort. Använder du den manuella bankimporten så ser du också transaktionerna som blivit importerade och redo att bokföras. 

På sidan Att göra samlas också allt material, såsom kvitton och leverantörsfakturor, som du eller dina anställda har laddat upp till Bokio.

Om du gör din bokföring löpande är denna sida ett bra sätt att få en överblick över vad som behöver göras. Det är en god idé att försöka skapa sig en rutin när det kommer till bokföring. Se tips här på hur du kan gå tillväga!

Saker att göra

Under Saker att göra hittar du även Viktiga datum. Den hjälper dig att hålla reda på aktiviteter som du måste slutföra på ett visst datum. Datumen du ser beror på företagets inställningar i Bokio och utgår från Skatteverkets viktiga datum då exempelvis moms ska redovisas, arbetsgivaravgift och skatt ska betalas osv. Du markerar själv när en händelse är gjord. Du kan också markera en rad som "Pågående". Då visas en klockikon på raden. De datum som inte är relevanta för dig kan du välja att dölja.

Viktiga datum

Läs mer

 

Steg 3 - Stäm av bokföringen mot bank- och skattekonto

Ett väldigt bra sätt att se över och kontrollera bokföringen är genom att stämma av saldot i bokföringen mot saldot på banken. Det här ska även göras för skattekontot om du har ett AB. Om du har Bokio Företagskonto så slipper du hoppa mellan bokföringen och din bank. Saldot på företagskontot ser du inne på Bank i vänstermenyn samt på översiktssidan.

Saldo på företagskontot

Med Bokio Företagskonto ser du till att aldrig missa några transaktioner! Köper du något med företagskortet så synkas det automatiskt till Bokio. Betalar du leverantörsfakturor eller löner så bokförs det automatiskt, liksom då du fakturerar med ditt företagskonto och kunden betalar. De transaktioner som inte bokförs automatiskt hittar du på sidan Transaktioner att bokföra som du också når från din Att göra. Läs mer om hur du bokför transaktioner på ditt Bokio Företagskonto.

Manuell bankavstämning

Om du inte använder Bokio Företagskonto så kan du kontrollera att alla bankhändelser bokförs genom att importera dem via funktionen Bankimport. Transaktionerna hamnar på sidan Transaktioner att bokföra där du enkelt kan pricka av och bokföra nya verifikat eller synka till redan bokförda affärshändelser. Skulle saldot i bokföringen fortfarande inte stämma överens med saldot på banken, kan det bero på något av följande:

  • Du har inte importerat och bokfört samtliga transaktioner från banken
  • Ingående balans på kontot i bokföringen stämmer inte
  • Något är bokfört felaktigt

Läs mer här om hur du gör en bankavstämning

 

Steg 4 - Gör momsrapporten

Bolag som gör avdrag för moms med jämna mellanrum ska deklarera detta till Skatteverket. Detta kan vara månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Momsdeklarationen innehåller bland annat information om hur mycket moms du har betalat till leverantörer när du har köpt saker plus hur mycket moms dina kunder har betalat till dig. Slår vi ihop dessa två summor får vi hur mycket du ska betala till eller få tillbaka av Skatteverket.

När du bokför med Bokios färdiga mallar beräknas moms automatiskt (om det inte är momsfria varor eller tjänster såklart). Momsrapporten genereras sedan automatiskt utifrån det du bokför och vid periodens slut är det dags att spara och skicka in rapporten. Du hittar den i vänstermenyn under Rapporter.

Momsrapporten i Bokio

När momsrapporten sparas så bokförs ett verifikat där total in- och utgående moms redovisas. Du kommer då antingen ha en momsskuld (bokförs på konto 2650) eller en momsfordran (bokförs på konto 1650). Detta redovisar du till Skatteverket och därefter ska en in- eller utbetalning ske. När det är gjort kan du använda Bokios bokföringsmallas för att bokföra in- och utbetalning av moms.

Läs mer

 

Steg 5 - Gör bokslut och deklarera

I Bokio har du möjlighet att göra ditt bokslut helt själv. Beroende på vilken företagstyp du har så ska bolagets bokslut redovisas på olika sätt i form av deklaration och årsredovisning. Välj om du vill göra ditt bokslut helt själv, bjuda in din redovisningskonsult till ditt företag i Bokio eller ta hjälp av en redovisningskonsult direkt i Bokio!

Enskilda firmor redovisar bokslutet i form av en NE-bilaga, även kallat förenklat bokslut. NE-bilagan (inkomstdeklaration 1) hör ihop med den privata deklarationen och gör du ditt bokslut i Bokio så får du automatiskt fram din NE-bilaga.

Har du ett aktiebolag kan du med vår tjänst Digital årsredovisning göra bokslutet själv och för en engångskostnad får du fram din årsredovisning, inkomstdeklaration 2 i pappersformat eller SRU-filer, skatteberäkning samt bolagsstämmoprotokoll. Du kan sedan signera och skicka årsredovisningen till Bolagsverket, direkt från Bokio. Den här tjänsten gäller endast för företag som ska göra årsredovisning enligt K2-uppställningen. Du kan också ta hjälp av en redovisningskonsult.

Det som är mest tidskrävande det kommer till bokslut är egentligen att kontrollera och se till att du har bokfört allt för perioden. När du gör bokslut i Bokio går vi noga igenom steg för steg och hjälper dig att checka av allt.

Bokslut i Bokio

 

Läs mer

Notering: Den här artikeln uppdaterades juni 2021

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser