Gör din bokföring i 5 steg

Gör din bokföring i 5 steg

Bokföring är ofta både svårt och tidskrävande. Bokio är skapat för att du ska kunna göra din bokföring helt själv, på ett snabbt, enkelt och automatiserat sätt! Från att ladda upp underlag och bokföra ett verifikat till att göra bokslut och deklarera. Vi bryter här ner hela processen i fem enkla steg. 

Steg 1: Ladda upp och bokför underlag

Bokio är skapat för att bokföringen ska kunna göras så snabbt och smidigt som möjligt. Från knappen "Ladda upp" som du hittar i vänstermenyn kan du när som helst kan ladda upp material eller välja att bokföra utan kvitton. Loggar du in på mobilens webbläsare kan du direkt med kameran ta en bild på ditt kvitto och bokföra.

Du väljer vad det är du ska bokföra och med hjälp av vår moderna bokföring så behöver du aldrig fundera över bokföringskonton, debet eller kredit.

Systemet tolkar uppladdade underlag och föreslår bokföringsmallar som det ska bokföras med. Har du till exempel köpt en dator så kan du söka på "dator" och Bokio föreslår en mall för bokföring av just dator. Systemet läser av bilden eller filen och kan ta fram både summa och datum.

Läs mer

 

Steg 2: Följ upp och hantera händelser ifrån Att göra

Ifrån sidan Att göra kan du hantera de mesta av dina bokföringshändelser. Har du skapat en kundfaktura i Bokio kan du pricka av den som betald härifrån. På en sparad leverantörsfaktura kan du se hur långt det är kvar till förfallodatum då den ska vara betald. Här samlas också allt material som du har importerat via "Ladda upp" eller Kvittoinkorg och som ännu inte har blivit bokfört.

Om du gör din bokföring löpande är denna sida ett bra sätt att få en överblick över vad som behöver göras. 

Från Att göra kan du även hantera importerade bankrader och matcha dessa automatiskt mot bokförda poster eller skapade kund- och leverantörsfakturor. Denna funktion är även bra att använda om man inte gör sin bokföring löpande utan istället gör en bankimport på en eller flera månader och bokför händelserna direkt från bankraderna.

Viktiga datum

På sidan Att göra finns även funktionen Viktiga datum. Den hjälper dig att hålla reda på aktiviteter som du måste slutföra på ett visst datum. Datumen du ser beror på företagets inställningar i Bokio och när du har använt viktiga datum ett tag kan det se ut som exemplet nedan. De röda markeringarna visar vilka datum som är försenade och med hur många dagar. Vi visar också en klockikon för vilka datum som är pågående. Om du väljer att visa dolda datum ser du de dolda datumen som gråmarkerade.

 Läs mer

 

Steg 3: Kontrollera och stäm av din bokföring mot bank- och skattekonto

Ett väldigt bra sätt att se över så att bokföringen stämmer är att synka företagskontot med det faktiska bankkontot. Stämmer summan på företagskontot i bokföringen överens med saldot på banken så ska det mycket till att bokföringen inte skulle stämma. Samma sak gäller med skattekontot (för aktiebolag).

Bäst gör du detta genom att gå in på Huvudboken i Bokio. Här ser du summering av samtliga konton på respektive räkenskapsår. Ett tips är att du stämmer av dessa månadsvis. Du kan välja månad och sedan jämföra det utgående beloppet som står på bankkontoutdraget för samma månad. Du har in- och utgående balanser och samtliga händelser i debet och kredit på varje bokföringskonto.

Läs mer

 

Steg 4: Gör momsrapporten

Bolag som gör avdrag för moms med jämna mellanrum ska deklarera detta till Skatteverket. Detta kan vara månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Momsdeklarationen innehåller bland annat information om hur mycket moms du har betalat till leverantörer när du har köpt saker plus hur mycket moms dina kunder har betalat till dig. Slår vi ihop dessa två summor får vi hur mycket du ska betala till eller få tillbaka av Skatteverket.

När du bokför med Bokios färdiga mallar beräknas moms automatiskt (om det inte är momsfria varor eller tjänster såklart). Momsrapporten genereras sedan automatiskt utifrån det du bokför och vid periodens slut är det dags att spara och skicka in rapporten. Du hittar den i vänstermenyn under "Rapporter".

När momsrapporten sparas så bokförs ett verifikat där total in- och utgående moms redovisas. Du kommer då antingen ha en momsskuld (bokförs på konto 2650) eller en momsfordran (bokförs på konto 1650). Detta redovisar du till Skatteverket och därefter ska en in- eller utbetalning ske. När det är gjort kan du använda systemet smartmallar för att bokföra händelsen.

Läs mer

 

Steg 5: Gör bokslut och deklarera

I Bokio kan du själv göra bokslutet i en steg för steg guide. Tillsammans med samarbetspartners kan du som har aktiebolag och ska redovisa enligt K2 få ut din årsredovisning och deklaration. Har du enskild firma får du automatiskt fram NE-bilagan efter avslutat bokslut.

Den mest tidskrävande delen när man gör bokslut är egentligen att kontrollera och se till att man har bokfört allt för perioden. I första steget hittar du en checklista där du ska bekräfta att saldot på 19-kontona (företagskonto mm) stämmer med det faktiska saldot på banken. För aktiebolag ska man även kontrollera och synka skattekontot. Görs detta löpande (se steg 3) så blir detta arbetet inte lika omfattande.

Om man vill slippa bekymra sig så finns det även möjlighet att köpa hjälp från våra experter direkt från systemet. Detta görs direkt från bokslutsfunktionen.

Läs mer

 

Relaterade artiklar