Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Få rutin på din bokföring

Få rutin på din bokföring

Ett vanligt problem många småföretagare har med sin bokföring är att man inte lyckas skapa sig en rutin. Med allt som ska hinnas med i den dagliga verksamheten, landar man ofta i att skjuta upp det tråkiga och svåra bokföringsarbetet. När det sedan är dags att ta tag i den enorma högen med kvitton, då önskar man förmodligen att det blivit gjort tidigare.

Det finns en hel del fördelar med att göra sin bokföring mer regelbundet:

  • Undvik massivt jobb i samband med bokslut
  • Slipp leta efter gamla kvitton och fakturor (de måste dock arkiveras)
  • Få en bättre bild av din verksamhet och ekonomi under årets gång
  • Håll enklare koll på viktiga datum  

 

Det här kan du göra dagligen

Ladda upp kvitton och fakturor

Så fort du har gjort ett inköp, ta en bild på kvittot med mobilen. Allra enklast gör du detta med hjälp av Bokios mobilapp. Du laddar enkelt ned den på AppStore och Google Play Store. Eftersom du använder dig av en onlinetjänst som är tillgänglig överallt, varför inte ladda upp det direkt? Allt underlag samlas i din Att göra-lista och du kan när som helst gå in för att registrera och bokföra dina affärshändelser.

Kvittoinkorgen är en annan en smidig funktion där du kan mejla in bokföringsunderlag till ditt företag i Bokio.

Genom att ladda upp kvitton och fakturor direkt när du får dem, får du bättre koll på kommande transaktioner och kan undvika sena inbetalningar. Glöm inte att arkivera dokumenten efter att du har lagt in dem i Bokio.

Skapa och skicka fakturor

När ett jobb är avslutat, är det en bra idé att så snart som möjligt fakturera kunden. I Bokio gör du detta enkelt via dator eller mobil. Skräddarsy fakturalayouten genom att välja färg och ladda upp ditt företags logotyp.

När fakturan är skickad och betald hjälper vi dig att bokföra försäljningen automatiskt.

Ladda upp utlägg

Precis som med andra kostnader är det bra att ladda upp sina utlägg (kostnader som du har betalat privat åt företaget) så snart som möjligt. Detta gör du enkelt med hjälp av vår utläggsfunktion där arbetsgivaren sedan har möjlighet att administrera och planera utbetalning för det du har köpt.

Betala dina leverantörer

Genom att betala fakturor så fort du får dem kan du se till att skapa en bra relation med din leverantör och undvika onödiga förseningar. Har du inte tid eller pengar att göra detta dagligen, kan du ändå registrera fakturan i Bokio så att du inte glömmer bort den.

Kom ihåg att granska dina betalningar regelbundet så att du håller dig inom den angivna betalningsperioden.  

 

Det här kan du göra veckovis

Kolla din Att göra-lista

Att göra-sidan i Bokio kan du hålla dig uppdaterad på viktiga datum, såsom förfallodagar på kund- och leverantörsfakturor eller till exempel när moms och arbetsgivaravgifter ska betalas.

Sidan Att göra

Registrera och bokför underlag

Allt underlag som du laddat upp under veckan, väntar på att bli bokförda i din Att göra-lista. Hur ofta du föredrar att göra detta, beror givetvis på hur mycket du har laddat upp. Kanske räcker det med en gång i månaden?

Skicka påminnelser

Kontrollera med din bank och checka av de kundfakturor som blivit betalda (eller gör en bankimport). Skulle någon vara sen så skickar du enkelt en påminnelse till kunden direkt från Bokio.

Registrera och betala utlägg

Om du har anställda som registrerat utlägg, kan det vara bra att regelbundet bokföra dessa och betala ut till de som lagt ut sina privata pengar för att köpa något åt företaget.

 

Det här kan du göra månadsvis

Importera månadens banktransaktioner

Genom att importera månadens banktransaktioner kan du kontrollera att samtliga händelser faktiskt har blivit bokförda. Om en bankrad finns med i bokföringen, checkar du enkelt av detta i Att göra. I slutet av en period (till exempel sista dagen i månaden) kan du stämma av ditt bokföringskonto med det faktiska saldot på banken (och skattekonto om du har aktiebolag). Saldot på bankkonton och skattekonto i bokföringen bör vara samma som på de underlag du får från din bank och Skatteverket.

Automatiskt avstämning med Bokio Företagskonto

Vill du att bankavstämningen ska bli ännu enklare? Bokio Företagskonto ger dig möjligheten att ha ditt företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Detta innebär att du kan både automatisera och effektivisera din verksamhet! För dig som enskild näringsidkare innebär detta att du på ett enkelt och smidigt sätt kan skaffa ett konto som enbart är ämnat åt företaget.

Tjänsten, som du enkelt aktiverar direkt i Bokio, är utformad för att göra det så enkelt som möjligt för dig som företagare att sköta alla dina finansiella åtaganden på ett och samma ställe – i Bokio. På sidan Transaktioner att bokföra i vänstermenyn kan du bokföra transaktioner på ditt Bokio Företagskonto. Har du gjort en betalning med ditt betalkort så kommer transaktionen upp direkt på ditt Bokio-konto.

Läs mer om Bokio Företagskonto

 

Deklarera moms (kan också vara per kvartal eller år)

Bolag som gör avdrag för moms ska med jämna mellanrum deklarera detta till Skatteverket. Detta kan vara månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Momsdeklarationen innehåller bland annat information om hur mycket moms du har betalat till leverantörer när du har köpt saker samt hur mycket moms dina kunder har betalat till dig. Slår vi ihop dessa två summor får vi hur mycket du ska betala till eller få tillbaka av Skatteverket.

När du bokför med Bokios färdiga mallar beräknas moms automatiskt (om det inte är momsfria varor eller tjänster såklart). Momsrapporten genereras sedan utifrån det du bokfört och vid periodens slut kan du spara och skicka in rapporten.

Betala ut lön

Har du ett aktiebolag, ekonomisk förening eller anställda i enskild firma eller handelsbolag så har du kanske en lön att betala ut i slutet av månaden? I Bokio kan du både skapa, skicka löner och ta fram arbetsgivardeklaration.

 

Notering: Den här artikeln uppdaterades mars 2021

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser