Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Få full koll på dina leverantörsfakturor - från betalning till bokföring

Få full koll på dina leverantörsfakturor - från betalning till bokföring

Är du nybörjare när det kommer till bokföring och är osäker på leverantörsfakturor så har du hamnat rätt! Här går vi igenom vad som kan vara bra att ha med sig för att hantera sina leverantörsfakturor på ett smart sätt och samtidigt se till att bokföringen blir korrekt.

Vad är en leverantörsfaktura?

Leverantörsfakturor utfärdas av säljare eller ”leverantörer” för varor eller tjänster som du har köpt för ditt företag. Vanligtvis har de en kreditperiod före betalning.

Leverantörsreskontra är ett register som innehåller information om vilka fakturor från leverantörer som har inkommit, vilka som har betalats och övrig information om leverantörerna.

Hur fungerar leverantörsfakturor i bokföringen?

En leverantörsfaktura räknas som en kortfristig skuld då den vanligtvis har en löptid på mindre än ett år. Skulden uppstår då säljaren upprättar en faktura till kunden med en avtalad kredit och betalningsvillkor.

Till skillnad från ett vanligt kvitto så ska leverantörsfakturor bokföras som just en leverantörsskuld på fakturadatum, åtminstone om du bokför med fakturametoden. Då skulden sedan upphör, det vill säga då fakturan betalas, så ska skulden nollas. Vanligtvis så används bokföringskonto 2440 (Leverantörsskulder) för att bokföra fakturan på det inkommande fakturadatumet.

Vid bokföring med kontantmetoden så bokförs dock inte leverantörsskulder såsom vid fakturametoden. Inköpet bokförs enbart på betaldatum, precis som vilken utgift som helst. Vid bokslut måste du däremot se till att bokföra både kund- och leverantörsfakturor som går över två räkenskapsår med fakturametoden. Detta för att inkomsten eller utgiften ska hamna på rätt räkenskapsår.

Registrera och bokför leverantörsfakturor i Bokio

I Bokio kan du på ett enkelt sätt hantera och bokföra dina leverantörsfakturor. När du laddar upp kvitton och fakturor i Bokio ska du alltid välja vilken typ av underlag det är.

  • Kvitto eller utgift
  • Inkomst
  • Leverantörsfaktura
  • Annat

Har du köpt något och fått en faktura från leverantören så väljer du Leverantörsfaktura. Fakturan kommer då sparas på den leverantör du skapar och registreras under Leverantörsfaktura i menyn. På så sätt kan du enklare hålla koll på när du ska betala och du kan även upprätthålla ett leverantörsreskontra. Du får dessutom hjälp med att bokföra leverantörsfakturan på rätt sätt beroende på vilken bokföringsmetod du har ställt in på ditt konto.

Använd Bokios smarta bokföringsmallar så behöver du själv inte tänka på varken bokföringskonto, debet eller kredit. Har du fakturametoden så ser Bokio till att leverantörsfakturan bokförs som en leverantörsskuld.

Betala leverantörsfakturor med Bokio Företagskonto

Ladda upp, bokför och betala. Så enkelt hanterar du dina leverantörsfakturor om du aktiverat Bokio Företagskonto! Med eget bankgironummer och mastercard betalkort direkt kopplat till ditt Bokiokonto kan du nämligen både betala leverantörsfakturor, löner och utlägg eller fakturera dina kunder och ta betalt till ditt företagskonto.

När du laddat upp och registrerat din leverantörsfaktura så kan du lägga till betalningen direkt. Kontrollera betaluppgifter, välj belopp och datumet som betalningen ska schemaläggas till. Signera gör du med BankID lika enkelt på webben som i mobilen. När pengarna sedan dras från ditt företagskonto så bokförs betalningen automatiskt i Bokio.

För att kunna betala dina leverantörsfakturor med Bokio Företagskonto måste du först aktivera tjänsten för ditt företag. När Bokio Företagskonto är aktiverat och du har kopplat kontot till ett betal-/bokföringskonto, kan du använda det för att betala räkningar (leverantörsfakturor) som du laddar upp i Bokio.

 

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser