Kontrollera momsrapport

Gör en momskontroll genom att klicka på "Kontrollera rapport" i Momsrapportens Steg 1.

kontrollera_momsrapport

Momskontrollen hjälper dig att hitta eventuella fel i bokföringen. Överst på sidan kan man även nå funktionen att mappa konton.

De verifikat som nu visas är de som antingen har ett möjligt fel, är auto-mappade eller så kunde verifikatet inte mappas alls. 

momsrapport_granskning

Du kan även få fram ytterligare information genom att utöka raderna.

granska_mer_info

Möjligt fel
Detta kan bero på att momskontot inte matchade försäljnings/kostnadskontot. Det kan också vara för fel summa har registrerats. Dubbelkolla bokföringen, om allt ser bra ut kan du ignorera denna varning.

Auto-mappad
Detta verifikat innehåller ett försäljningskonto som kan användas för både försäljning med och utan moms. Vi mappar automatiskt detta till A05 (försäljning med moms) eller E42 (försäljning utan moms) baserat på vilka momskonton som användes. Kontrollera att mappningen är korrekt. 

Kunde inte mappas
Detta verifikat innehåller ett försäljningskonto som kan användas för både försäljning med och utan moms. Vi kunde i detta fall inte automatiskt mappa detta till A05 eller E42. Då kan du antingen ändra bokföringen eller manuellt lägga till detta belopp i A05 eller E42 när du lämnar in momsrapporten till Skatteverket.

Vill du så kan du klicka bort att dölja verifikat som ej har någon varning. Du kan också klicka bort att annullerade verifikat ska döljas.

momsrapport_dolda_verifikat  

När du har gjort momskontrollen och justerat eventuella fel kan du i momsrapporten (dvs ej i momskontrollen) klicka i rutan "Det ser bra ut, jag vill spara rapporten" i Steg 1 för att sedan gå vidare och stänga rapporten i Steg 2. Fortsätt och läs guiden om hur momsrapporten fungerar.

Hur rättar jag eventuella fel?

Läs guiden om hur du rättar en felaktig momsrapport.

 

Läs mer