Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Julgåva till anställda och kunder

Julgåva till anställda och kunder 2023 – så bokför du en julgåva!

Går du i tankar på att visa din uppskattning till dina anställda genom att köpa en julklapp? Eller vill du ge bort en julgåva till en kund som tack för ett lyckat samarbete under det gångna året? I den här artikeln reder vi ut vad som gäller samt hur du bokför en julgåva.

Vad är en julgåva?

Det är inte sällan som företag ger en gåva till sina anställda i samband med jul för att visa uppskattning, det kan liknas med ett julklapp till sina anställda. Att ge en julgåva till en kund kan vara berättigat om ni har haft en särskilt bra relation under det gångna året.

När man pratar om gåvor så måste man först titta på vad det är för slags gåva och till vem den är. Vad gäller skattefria gåvor så finns lite olika regler. Vi börjar med julgåva till anställda.

Julgåva till anställda

Generellt sett är gåvor från arbetsgivare till arbetstagare alltid skattepliktiga. Men det finns vissa undantagsfall, bland annat jubileumsgåvor, minnesgåvor och även julgåvor. Julgåvor till anställda är skattefria om följande kriterier uppfylls:

  • Marknadsvärdet får inte överstiga 500 kr (inklusive moms)

    Om du skulle köpa massa julgåvor i bulk hos en grossist så räknar du inte hur mycket du spenderade på julgåvan, utan hur mycket en vanlig konsument skulle ha behövt betala för den, med andra ord marknadsvärdet. Om beloppet skulle överstiga 500 kr blir hela beloppet skattepliktigt, och inte bara den överskjutande summan. Frakt eller liknande kringkostnader räknas inte med i värdet.
  • Julgåvan får inte bestå av pengar eller gå att byta ut mot pengar

    Julgåvan ska vara just en julgåva och inte en kontant bonus. Presentkort som inte går att byta ut mot pengar är en giltig julgåva.
  • Julgåvan ska erbjudas till en större grupp anställda

    För att en julgåva ska vara skattefri måste den erbjudas till en större grupp anställda. Om du bara skulle ge någon enstaka anställd klassas det inte längre som julgåva utan som en form av förmån. Om du är den enda anställda i ditt aktiebolag så går det bra att ge dig själv en julklapp!

Bokför julgåva till anställda

I Bokio bokför du enklast julgåvor med hjälp av mallen Övriga personalkostnader. Tänk på att marknadsvärdet inte får överstiga 500 kr per julgåva för att den ska vara skattefri. Så här kan verifikatet se ut om du har köpt 10 stycken julgåvor till ett marknadsvärde av 500 kronor per gåva.

exempel på bokföring av julgåvor

Bokför julgåvan manuellt

Om du hellre bokför manuellt så ska kontona 7690 (Övriga personalkostnader) och 2640 (Ingående moms) debiteras. Det konto du har betalat med ska krediteras, vanligtvis 1930.

19XX* Kredit Totalsumma

2640 (Ingående moms) Debet Summa moms

7690 (Övriga personalkostnader) Debet Summa exkl. moms

Lär dig mer om vilka aktiviteter som är avdragsgilla och hur mycket avdrag du kan göra.

Vad kan man köpa för julgåvor till sina anställda?

Du har stor frihet när det kommer till vad du kan köpa för julgåvor till dina anställda. Här nedan ger vi lite inspiration för dig som letar efter tips:

Låt de anställda få välja

Det är alltid svårt att göra alla anställda nöjda, särskilt om du har många anställda och med olika intressen. Då kan en smidig lösning vara att låta de anställda bestämma sin egen julgåva, ta fram olika alternativ som de anställda får välja mellan.

Ett annat smidigt alternativ är att köpa ett presentkort via en hemsida som tillhandahåller presentkort på hundratals olika företag. Då kan dina anställda med stor frihet välja något som passar just dem. Observera att det inte ska gå att byta ut presentkortet mot pengar, i så fall är det inte längre avdragsgillt.

Något ätbart

Mat går hem i de allra flesta fallen. Det finns många olika varianter av delikatesslådor eller chokladaskar. Kanske inte den mest originella julklappen – men man blir alltid glad av gratis mat!

Biobiljetter

Biobiljetter är en populär och klassisk julgåva att ge till sina anställda. Stora delar av befolkningen gillar att kolla på film och har förmodligen någon film per år som de vill se på bio. Att då få ett biobesök gratis är alltid uppskattat.

Julgåva kunder

Till kunder är gåvor generellt enbart avdragsgilla om det är fråga om representationsgåvor eller reklamgåvor, inget undantag görs för att det är jul. För att du ska kunna ge en gåva till en kund i juletid behöver den bedömas som en representationsgåva eller reklamgåva för att vara avdragsgill.

Representationsgåva

En representationsgåva är personlig och lämnas i omedelbar anslutning till ett så kallat representationstillfälle, dvs då det finns ett samband mellan utgiften i fråga och verksamheten. Gåvan kan exempelvis vara en bok, chokladkartong eller blomma och är avdragsgill med 300 kr plus moms (per person). Belopp över denna summa är ej avdragsgillt.

Om gåvan uppfyller kriterierna för ovanstående så bokförs det på konto 6993 (Lämnade bidrag och gåvor). Skulle du köpa en julgåva som per styck kostar mer än 300 kr exkl. moms så bokförs den överskjutande delen på konto 6992 (Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla).

I Bokio kan du använda bokföringsmallen Representationsgåva. Fyll i totalsumma, antal gåvor, samt summa moms. Har du köpt en gåva för 300 kr exkl. moms (med momssats 25%) så bokförs det enligt följande:

19XX* Kredit 375kr
2640 (Ingående moms) Debet 75kr
6993 (Lämnade bidrag och gåvor) Debet 300kr

*Välj det betalkonto du betalar med, till exempel 1930 - Företagskonto.

Reklamgåva

En reklamgåva är en enklare massgåva av mindre värde som är avsedd att användas i många olika sammanhang. Det är oftast en presentartikel märkt med företagets logotyp. Avdrag medges för reklamvärdet av gåva, precis som vid representationsgåva, till ett värde av max 300 kr exklusive moms. Om gåvan uppfyller dessa kriterier så bokförs det på konto 6993. I Bokio kan du använda bokföringsmallen Reklamgåva till kund.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser