Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
6 saker att tänka på inför bokslutet

6 saker att tänka på inför bokslutet

Att ordna ett bokslut kan vara ganska omfattande och därför är det bra att redan nu börja tänka på hur du kan underlätta arbetet. Vår auktoriserade redovisningskonsult Nathalie Trang ger sina bästa tips på hur du förbereder dig och ditt företag inför årets slut.

6 tips vid bokslut

1. Samla ihop alla underlag för kostnader

Visst är det lätt hänt att kvitton ligger kvar i plånboken, eller fakturor i mailboxen eller i en hög på kontoret? För att göra ett effektivt bokslut gäller det att du samlar ihop alla dina kvitton och fakturor i tid. Om du skulle sakna något kvitto kommer du inte kunna göra avdrag för det utan får bokföra det som en ren kostnad.

Att ha underlag för transaktioner gäller givetvis även inkomster. Allt som rör ditt företag med plus eller minus påverkar ju årets resultat och behöver därför bokföras för att det ska bli rätt.

Du vet väl att du inte behöver ha alla fysiska verifikat i verifikationsnummerordning eller datumordning. Detta löser ett bra bokföringsprogram åt dig och en skokartong räcker!

Hur länge behöver jag arkivera min bokföring?


2. Stäm av bankkonton och skattekontot

Ett bra sätt att kontrollera att din bokföring stämmer och att allt är med, är stämma av beloppen på bankkonton och skattekontot med din bokföring. Det gör du lättast genom att kolla på balansrapporten. Saldot på bankkonton och skattekonto sista dagen på året bör vara samma som på de underlag du får från din bank och Skatteverket.

Likaså är det viktigt att kontrollera att det inte finns gamla fakturor och kreditfakturor hos leverantörer eller kunder. Om du har det så kan det vara bra att kontakta leverantören eller kunden och gå igenom dessa i god tid innan sista dagen på året så att du får med dessa till ditt bokslut.

Tips! Det blir lättare att hitta eventuella fel om du stämmer av bank- och skattekonto regelbundet, till exempel varje månad.

Gör din bankavstämning direkt i Bokio

Slipp logga in separat hos en bank! Med Bokio Företagskonto får du ett företagskort och bankgironummer som är direkt kopplat till ditt företag i Bokio.

Läs mer

 

Så här gör du en manuell bankavstämning

Om dina konton inte stämmer emot bokföringen vid bokslut


3. Bokför händelser på rätt år

I nästan alla företag uppstår så kallade periodiseringar som innebär att intäkter och kostnader bokförs på rätt år. Det ger ett mer rättvisande resultat och det blir lättare för dig att se hur året faktiskt har gått.

Så om du till exempel får en faktura för dina elkostnader i januari på det nya året, men på fakturan står det att det avser en kostnad för december. Då ska den kostnaden periodiseras till december på det tidigare året då kostnaden tillhörde just den månaden och inte när du fick fakturan.

Periodiseringar vid bokslut

Fakturor som betalas i nästa räkenskapsår


4. Rapportera och betala in momsen

När du är färdig med bokföringen är det dags att rapportera och betala in den sista eller enda momsrapporten (beroende på hur ofta du rapporterar moms) till skatteverket. Du behöver inte göra detta innan året är slut, utan det går bra att göra i början av det nya året.

Hur fungerar Bokio momsrapport?

Skicka in momsrapport till Skatteverkets momsdeklaration


5. Se till att bli färdig i tid

Tänk på att bli klar med ditt bokslut och årsredovisningen i god tid. Då har du möjlighet att kontrollera dina siffror innan det ska lämnas till myndigheter om du eventuellt skulle upptäcka fel som ska justeras.

Du har 6 månader på dig att lämna in inkomstdeklarationen till skatteverket efter sista dagen på året och årsredovisningen ska ha kommit in till Bolagsverket senast inom sju månader. Förseningsavgiften för sen inlämning är något man kan vara utan.


6. Gör bokslutet automatiskt eller anlita en konsult

Vi vet att det kan vara svårt att få tiden att räcka till ibland. Du har givetvis mängder av andra saker som ska göras i ditt företag, och då är det ofta inte bokslutet som prioriteras.

I Bokio har du flera alternativ för att göra bokslut. Du kan göra ditt bokslut själv och gratis genom att följa vår steg-för-steg guide, men om du vill underlätta för dig själv har du två alternativ:

Om du har ett aktiebolag eller enskild firma, kan du göra hela ditt bokslut i Bokio och få ut din deklaration. Genom att använda dig av vår tjänst Digital årsredovisning kan du för en engångskostnad få ut årsredovisning, inkomstdeklaration 2 i pappersformat eller SRU-filer, skatteberäkning samt bolagsstämmoprotokoll. Du får hela bokslutsprocessen samlad i Bokio.

Vill du ta hjälp med ditt bokslut har du möjlighet att anlita en redovisningskonsult som gör ditt bokslut i Bokio.

Mer om bokslut, deklaration och årsredovisning


Om du har några frågor eller funderingar hjälper vi på Bokio dig gärna. Vår support svarar på alla typer av frågor kring Bokio eller om du stöter på något tekniskt problem. Skriv till oss genom att mejla support@bokio.se så hör vi av oss så snart vi kan.

Kan Bokio göra bokslut, deklaration och årsredovisning?

Gör bokslut i enskild firma: Steg för steg

Gör bokslut i aktiebolag: Steg för steg

Deklaration i enskild firma

 

Relaterade artiklar

Notering: Den här artikeln uppdaterades januari 2021

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser