Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Vad är en bankavstämning och hur gör man?

Vad är en bankavstämning och hur gör man?

Bankavstämningar rekommenderas för att säkerställa att din bokföring är korrekt och att dina affärshändelser i bokföringen matchar ditt banksaldo. Men vad är egentligen en bankavstämning, och hur gör man?

I den här guiden hittar du allt du behöver veta om bankavstämningar och en steg-för-steg-guide för att göra det själv i Bokio.

Vad är en bankavstämning?

Att göra en bankavstämning innebär att du matchar saldot på bankkontot med med saldot på bokföringskontot i ditt bokföringsprogram. Det vill säga det konto i bokföringen som du använder när du bokför in- och utbetalningar på ditt bankkonto. Företagskontot i bokföringen tillges ofta bokföringskonto 1930. Det beror dock på hur din kontoplan ser ut. I Bokio använder vi BAS-kontoplan 2015.

Hur ofta bör jag göra en bankavstämning?

Att balansera ditt banksaldo är viktigt för att säkerställa att din bokföring är korrekt, inte minst då det närmar sig årets slut. Det viktigaste är att du hittar en rutin som funkar bra för dig. Förslagsvis kan man göra en bankavstämning minst en gång i månaden. Har du väldigt många transaktioner kan det vara bra att göra det veckovis eller kanske till och med dagligen. Att få rutin på din bokföring och andra administrativa uppgifter är bra för att undvika stress och inte minst för att slippa ett massivt arbete i samband med bokslut.

Varför överensstämmer inte banksaldot med bokföringen?

Gör du din bokföring med Bokio så kan du enkelt kontrollera att alla bankhändelser bokförs genom att importera dem via funktionen Bankimport. Transaktionerna hamnar på sidan Transaktioner att bokföra där du enkelt kan pricka av och bokföra nya verifikat eller synka till redan bokförda affärshändelser. Skulle saldot i bokföringen fortfarande inte stämma överens med saldot på banken, kan det bero på något av följande:

  • Du har inte importerat och bokfört samtliga transaktioner från banken
  • Ingående balans på kontot i bokföringen stämmer inte
  • Något är bokfört felaktigt

Så här gör du en bankavstämning i Bokio

Följande steg visar hur du på bästa sätt gör en bankavstämning i Bokio:

1. Gå till Huvudboken

Gå in i Rapporter → Huvudbok och klicka på nuvarande räkenskapsår. Här ser du summering av samtliga konton på respektive räkenskapsår. Du har in- och utgående balanser och samtliga händelser i debet och kredit på varje bokföringskonto.

2. Välj tidsintervall

Om du vill kan du välja ett eget tidsintervall, exempelvis en specifik månad eller kvartal. Välj den period som du vill kontrollera och stämma av mot din bank. Om du vill kan du ladda ner rapporten som en PDF eller Excel-fil om du tycker det är enklare att arbeta med.

3. Kontrollera saldo

Nu ska du leta efter det som eventuellt skiljer saldot på ditt faktiska bankkonto mot saldot i bokföringen i Bokio. Ska du kontrollera företagskontot är det konto 1930 du använder i Bokio. Scrolla ner till kontot i huvudboken och kontrollera att den ingående balansen för perioden stämmer. I följande exempel så ska den ingående saldot på företagskontot (1930) vara 514 462,38 kr. Vidare så ska saldot för 2020-02-12 vara 491 312,38 kr.

Huvudboken ingående balans

4. Jämför med saldot på banken

Jämför transaktionerna i Bokio med ditt kontoutdrag och kontrollera:

  • Finns det kopior i bokföringen?
  • Saknas det transaktioner?
  • Finns det några felaktiga transaktioner?

Lättast är att börja uppifrån och gå dag för dag och se att det stämmer överens. Så fort det inte synkar vid ett datum så innebär det att något är bokfört fel eller helt enkelt saknas i bokföringen.

5. Gör eventuella justeringar

Ta bort alla dubbletter och registrera eventuella transaktioner som saknas och kontrollera sedan i huvudboken igen för att säkerställa att det nu stämmer. Även om vi i det här exemplet bara nämner konto 1930 så bör denna process följas för alla bankkonton som du har i Bokio och detsamma för kreditkort samt skattekontot. När du är klar så avslutar du med att kontrollera så att dagens saldo på banken stämmer överens med den summan du ser som utgående balans på företagskontot i bokföringen. I exemplet så är utgående balans 339 574,38 kr.

Huvudbok utgående balans

Automatiskt avstämning med Bokio Företagskonto

Vill du att bankavstämningen ska bli ännu enklare? Bokio Företagskonto ger dig möjligheten att ha ditt företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Detta innebär att du kan både automatisera och effektivisera din verksamhet!

Tjänsten, som du enkelt aktiverar direkt i Bokio, är utformad för att göra det så smidigt som möjligt för dig som företagare att sköta alla dina finansiella åtaganden på ett och samma ställe – i Bokio. På sidan Transaktioner att bokföra i vänstermenyn kan du bokföra transaktioner på ditt Bokio Företagskonto. Har du gjort en betalning med ditt betalkort så kommer transaktionen upp direkt på ditt Bokiokonto. 

Läs mer om Bokio Företagskonto

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser