Fakturaköp i Bokio

Genom att sälja din faktura med Fakturaköp så behöver du inte inte längre vänta på att kunden betalar utan du kan få pengarna bara några timmar efter du skickat fakturan!

Vad är fakturaköp och varför använda det?

Fakturaköp (eller factoring) är när några eller alla av ett företags fakturor säljs och överlåts till ett finans eller factoringföretag. När en faktura säljs så får du som företag pengarna snabbare utan att behöva vänta på att kunden betalar.

Genom att sälja fakturor så kan man öka företagets likviditet. Fakturaköp används av många företag med ojämna pengaflöden men idag används det även som ett etablerat alternativ till banklån eller annan typ av finansiering.

Fakturaköp i Bokio

Första gången du vill använda fakturaköp måste du gå igenom en aktivering. När det är klart så skapar du din faktura i Bokio och väljer helt enkelt att publicera den med fakturaköp. I publicerings-steget så kommer du få en uppskattning av beloppet du kan sälja din faktura för. Vi på Bokio har vi ett samarbete med Factoringgruppen AB som köper fakturan av dig till en mindre avgift.

När fakturan är publicerad och såld börjar Factoringgruppen behandla ärendet och du får pengarna på ditt konto i de flesta fall inom en arbetsdag. Efter försäljning så guidar Bokio dig genom registrering av betalning och bokföring.

När fakturan skickas till kunden så uppdaterar vi fakturan med en informationsbox om att fakturan är överlåten till Factoringgruppen och med ett nytt bankgiro som går till Factoringgruppen AB.

Faktura med regress

Fakturan säljs alltid med regress vilket kort innebär att fakturor som inte betalas av kunden går tillbaka till företaget som sålde fakturan.

Om kunden inte betalar

Fakturan säljs med regress vilket innebär att om din kund inte betalar efter första påminnelsen så köper du tillbaka fakturan. Du kommer få en faktura från Factoringgruppen som du laddar upp som leverantörsfaktura och bokför.

Fakturaköp till delbelopp

Ibland till kunder med högre risk så kan vi fortfarande finansiera en del av fakturan. Resterande belopp som inte finansieras betalas ut när Factoringgruppen har fått betalt av din kund.

Vad kostar fakturaköp?

Kostnaden är 2.75% av det finansierade beloppet per 30 dagar. Om en faktura till exempel skulle ha en betaltid på 60 dagar så skulle procentsatsen för den fakturan vara 5,5%.
Det finansierade beloppet är det belopp som fakturan kan köpas för. Vanligtvis är det finansierade beloppet lika med fakturabeloppet. I vissa situationer kan inte hela fakturan finansieras och det finansierade beloppet blir då lägre än fakturabeloppet. På slutpriset så läggs det till 25% moms.

När får jag pengarna på mitt konto?

Pengarna kan vara på ditt konto direkt till upp emot två dagar i normala fall. I fall då beloppet delas upp så får du resterande del av pengarna när kunden har betalat Factoringgruppen

Hur aktiverar jag fakturaköp?

Du aktiverar fakturaköp under Inställningar → Tilläggstjänster. Därifrån följer du guiden steg för steg. Under processen kommer du bli tagen till vår partner Factoringgruppens flöde och slutföra registreringen. Du kan även hitta aktiveringen under publiceringssteget av en faktura. Läs mer här om hur du aktiverar fakturaköp.

Hur går bokföringen till?

Du själv klickar för att bokföra och registrera betalningar på fakturan. Vi kommer guida dig på fakturan precis som vi gör under en vanlig faktura. I framtiden så kommer vi optimera för att dessa steg ska ske helt automatiskt. Läs mer om hur bokföring och registrering av betalningar i fakturaköp går till.