Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Skapa löner i 4 steg

Skapa löner i 4 steg

Vi vill att du som arbetsgivare ska kunna hantera löner till dina anställda på ett snabbt och enkelt sätt. Även om du aldrig har gjort det tidigare!

Har du ett aktiebolag, ekonomisk förening eller anställda i enskild firma eller handelsbolag så kan du både skapa, skicka löner och få hjälp med bokföringen av lön, arbetsgivaravgifter och skatt. Allt i ett och samma system. Dessutom genereras arbetsgivardeklarationen (AGI) automatiskt och du laddar enkelt ner filen för att ladda upp direkt hos Skatteverket Här guidar vi dig igenom processen i 4 enkla steg!

4 steg för att skapa löner i Bokio

Steg 1: Skapa anställd

För att komma igång med löner i Bokio måste du först skapa en anställd. Detta kan du göra direkt inne på Löner eller också inne på Anställda som du bådar hittar i vänstermenyn. Du fyller i namn, om den anställde ska ha för- eller efterskottslön, skattetabell samt andra obligatoriska uppgifter som till exempel personnummer. Giltigt personnummer krävs för att systemet ska räkna ut sociala avgifter för den anställde.

Fyll i personalinformation

När du lägger till en anställd så skapar du samtidigt ett kontrakt där exempelvis anställningstyp (månadslön eller timlön), löneperiod (förskott eller efterskott) och ersättning är inkluderat. Vill du senare göra ändringar på kontraktet och hunnit skapa lön för den anställde så måste du skapa ett nytt kontrakt.

Uppgifter såsom dagslön, semesterlön, semesterersättning mm. beräknas automatiskt. Om du aktiverar automatiska semesterbalanser så får du även hjälp med att hålla koll på dina anställdas semester. När du sedan lägger till en lönerad såsom exempelvis semesterersättning på en lönespecifikation så använder Bokio värdena från den anställdes inställningar för att beräkna rätt summa. Du har alltid möjlighet att justera dessa värden beroende på till exempel kollektivavtal.

Skapa anställd

Läs mer

Steg 2: Skapa och skicka lönespecifikation

För att skapa löner måste du först göra en lönekörning. När du gör en lönekörning så väljer du utbetalningsdatum samt hur lönerna ska utbetalas. Antingen med en manuell banktransaktion, kontantbetalning eller Bokio Företagskonto. Vill du använda olika betalningsmetoder så får du skapa flera olika lönekörningar då varje lönekörning måste göras med samma betalningsmetod.

På varje lönekörning väljer du de anställda du vill skapa lön för. Här är några av de lönealternativ som systemet kan beräkna automatiskt:

  • Sjukfrånvaro (karensdagar, reducerade dagar och obetalda dagar)
  • VAB
  • Föräldraledighet
  • Semesterersättning (för timlön)
  • Skattade förmåner
  • Skattefritt traktamente
  • Bilersättning
  • Semestertillägg (för månadslön)
  • OB

Lägg till lönerad

Uppgifterna som total lönekostnad, bruttolön, skatt, sociala avgifter samt nettolön uppdateras automatiskt när du lägger till en rad. Längst ned redovisas totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv.

Skicka lönebesked

Väljer du att mejla filer så skickas lönespecifikationen till den e-postadress som är inlagd på respektive anställd. Vi rekommenderar dock att man inte skickar filer via e-post utan istället mailar länkar till de anställda med lön på den aktuella månaden. För att kunna skicka länkar måste samtliga anställda ha en användare på bolaget. Den anställde kommer då kunna logga in i Bokio och under Mina löner se sina lönespecifikationer.

Du kan också välja att exportera som PDF (ladda ner filer) för att skicka själv eller skriva ut.

Läs mer

Steg 3: Betala och bokför lön

När du har skickat lönebesked till dina anställda är det dags att betala och bokföra. Har du valt att använda Bokio Företagskonto så sker båda steg automatiskt efter det att du signerat betalningen. Om du väljer manuell banktransaktion så får du själv se till att lönen blir betald på lönedagen och sedan klicka på att bokföra.. Du slipper själv hålla koll på vilka summor som ska hamna på vilket bokföringskonto.

Steg 4: Deklarera, betala och bokför skatt och sociala avgifter

Efter att lönerna är utbetalda är det dags att deklarera och betala löneskatt samt sociala avgifter. För att ladda ner AGI-filen som du sedan ska skicka in till Skatteverket, klicka på Skicka in AGI-fil. Här kan du också välja det datum som du vill bokföra skatten på samt göra avdrag på sociala avgifter. Klicka på kugghjuls-ikonen till höger om skatteraden

Klicka på Skicka in AGI-fil

Den 12e i månaden efter gör du slutligen det sista steget och bokför skatter och sociala avgifter.

Kom igång med lön i Bokio

Relaterade artiklar

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser