Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Nyheter i Bokios lönefunktion - Lönekörning och automatiska semesterbalanser

Nyheter i Bokios lönefunktion - Lönekörning och automatiska semesterbalanser

Nu blir det ännu enklare att skapa löner i Bokio! Med en rejäl uppdatering av vår lönefunktion så har vi både lönekörning och automatiska semesterbalanser ute i dagens release. Här kan du läsa allt om de nya funktionerna.

Lönekörning

  • Delar upp lönekörning och betalning av arbetsgivaravgifter
  • Flera separata lönekörningar i under en period (de är inte längre knutna till en månad som måste passera för att kunna bokföras)
  • Välj betalningsmetod och utbetalningsdatum per lönekörning  

Automatiska semesterbalanser

  • Automatisk registrering av semesterbalanser vid användande av semesterdagar
  • Bokföring av semesterskuld vid intjänande av semesterdagar
  • Bättre insyn på bolagets semesterskulder 

 

Lönekörning - så funkar det

När du klicka din in på Löner under Personal och löner i vänstermenyn så kommer du numera till en översiktliga av dina lönekörningar, både aktiva samt historik. Du behöver inte bläddra bland olika månader utan för att skapa löner så klickar du helt enkelt på Ny lönekörning.

Klicka på Ny lönekörning

När du skapar en lönekörning så får du välja utbetalningsdatum samt välj hur lönerna ska utbetalas. Antingen med Bokio Företagskonto, manuell banktransaktion eller kontantbetalning. Dessa två är alltså kopplade till den lönekörning du skapar. Vill du använda olika betalningsmetoder för olika löner så får du skapa flera olika lönekörningar då varje lönekörning måste göras med samma betalningsmetod.

Välj datum och betalningsmetod

När en lönekörning är skapad så lägger du enkelt till lön precis som vanligt. Lägg till de anställda på lönekörningen som du vill skapa löner för.

I lönehanteringen ingår det en anställd kostnadsfritt. Har du fler än en anställd i ditt företag kostar de resterande anställda 20 kronor i månaden. Om du har fler anställda behöver du först aktivera de anställda du vill skapa lön för. När du lägger till anställda i en lönekörning så kan du enkelt se vilka av dina anställda som är aktiverade eller ej.

Lägg till anställda i lönekörning

När du är klar med samtliga löner på lönekörningen så klarmarkerar du och kan skicka lönebesked till dina anställda och sedan bokföra lönekörningen då lönerna är utbetalda.

Automatisk betalning och bokföring med Bokio Företagskonto

Har du aktiverat Bokio Företagskonto och väljer att betala lönerna med det så kommer både betalningen och bokföringen hanteras automatiskt efter att du har signerat. Enklare än så blir det inte!

Arbetsgivardeklaration skapas som vanligt helt automatiskt men ligger numera i en egen flik bredvid lönekörning. Här laddar du enkelt ner AGI-filen och bokför skatter.

Aktiva skattebetalningar

 

Kom igång med nya lönekörning

 

Automatiska semesterbalanser

Med hjälp av automatisk semesterbalans håller du enkelt koll på semesterskulden i ditt bolag!

Tidigare har du manuellt fått justera dina anställdas semesterdagar. Dessutom så har semester enbart bokförts då kostnaden uppstår, dvs när semestern tas ut. Detta gör att man inte får full inblick i företagets framtida kostnader, dvs semesterskulder.

Med automatiska semesterbalanser så beräknas den totala skulden som bolaget har till sina anställda i form av semesterdagar (sparade, nuvarande, samt intjänade för nästa år) samt tillägg och ersättningar. När en anställd senare tar ut en semesterdag och detta bokförs så minskar skulden som företaget har till sina anställda. Dessutom så kan du se på dina anställda hur många semesterdagar de har kvar i och med att det numera uppdateras automatiskt!

Aktivera automatiska semesterbalanser

För att slå på semesterbalanser måste du:

  1. Gå in på Anställda och fliken Semester för att aktivera funktionen. Du kommer då få välja startdatum då ditt semesterår börjar. Vanligtvis sätts det till 1 april, men det kan även förekomma att man börjar semesteråret till exempel 1 januari. Bokio har som standard satt semesteråret till 1 april.
  2. Se över dina anställdas nuvarande balanser. Justera balanserna per anställd.
  3. Aktivera automatiska balanser för varje anställd.
  4. Bokföra semestertransaktioner 

Följ den här guiden för att aktivera automatiska semesterbalanser!

Kan vem som helst använda automatiska semesterbalanser?

Den här funktionen framförallt är intressant för bolag som har flera anställda. Är du enmansföretagare i ett aktiebolag utan några anställda och inte tar ut speciellt mycket semester rekommenderar vi att du använder de manuella balanserna som finns idag, då bokföringen av semesterskulderna inte är av lika stort intresse som för de med flera anställda.

 

Andra uppdateringar i Bokio

I Bokios mobilapp händer det en hel del och mer är på gång! Nu kan du se dina kundfakturor vart du än är, dvs i mobilappen! Snart kommer ännu fler funktioner för fakturering.

Faktura i mobilappen

Dessutom så är navigationen och startsidan uppdaterade med din finansiella översikt.

Finansiell översikt i mobilappen

Ladda ner appen

För att använda Bokios mobilapp måste du ha prisplanen Balans eller Business. Appen går att ladda ner både för Apple- och Android-enheter. Gå till Google Play Store eller App Store och sök på Bokio så hittar du rätt. 

Hämta i AppStore Ladda ned på Google Play

 

 

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser