Hur lägger jag till en anställd?

Premiumfunktion: inkluderad i Balans och Business

För att skapa en anställd går du till Anställda under Personal och löner i vänstermenyn. Har du ännu inte lagt till någon anställd klickar du på kappen Lägg till din första anställda.

Klicka på kappen Lägg till din första anställda

Klicka på Starta för att fylla i information om den anställde.

På knappen Starta går du vidare för att lägga till personalinformation

Fyll i personuppgifter såsom för- och efternamn, personnummer, adress, bankuppgifter och mejladress. Du ska också lägga till den anställdes jobbtitel. För att Bokio ska kunna beräkna sociala avgifter krävs det att personnumret är korrekt.

Fyll i personuppgifter och jobbtitel

I nästa steg fyller du i den anställdes kompensation. Dessa uppgifter används sedan för att skapa ett kontrakt. Välj anställningstyp (månadslön eller timlön), löneperiod (förskott eller efterskott) och ersättning per månad, år eller timma.

Välj startdatum, anställingstyp och kompensation

Du väljer även vilken skattetabell och skattekolumn den anställde ska ha för att programmet ska räkna ut rätt skattesats. Vet du inte vilken skattetabell din anställde går under kan du kolla upp det hos Skatteverket. Du kan även välja att ha en egen skattesats. Detta sätter du i rull-listan Skattetabell och väljer Egen skattesats, du får då möjligheten att sätta önskvärd procentsats. Skulle det vara din första anställda i bolaget har du möjlighet att få rätt till VÄXA-stöd.

Välj skattetabell och skattekolumn

Klicka på Spara för att lägga till din anställda. I nästa steg kan du lägga till uppgifter för semesterlön och semesterersättning.