Hur lägger jag till en anställd?

För att skapa en anställd går du till Anställda under Personal och löner i vänstermenyn. Har du ännu inte lagt till någon anställd klickar du på kappen Lägg till din första anställda.

Skapa första anställd

Klicka på Starta för att fylla i information om den anställde.

Starta skapa ny anställd

Fyll i personuppgifter såsom för- och efternamn, personnummer, adress, bankuppgifter och mejladress. Du ska också lägga till den anställdes jobbtitel. För att Bokio ska kunna beräkna sociala avgifter krävs det att personnumret är korrekt.

När du lägger till en anställd så skapar du samtidigt ett kontrakt där exempelvis anställningstyp, löneperiod och ersättning är inkluderat. Vill du senare göra ändringar på kontraktet och hunnit skapa lön för den anställde så måste du skapa ett nytt kontrakt.

Jobbtitel

I nästa steg fyller du i den anställdes kompensation. Dessa uppgifter används sedan för att skapa ett kontrakt. Välj anställningstyp (månadslön eller timlön), löneperiod (förskott eller efterskott) och ersättning per månad, år eller timma.

Kompensation

Du väljer även vilken skattetabell och skattekolumn den anställde ska ha för att programmet ska räkna ut rätt skattesats. Vet du inte vilken skattetabell din anställde går under kan du kolla upp det hos Skatteverket. Du kan även välja att ha en egen skattesats. Detta sätter du i rull-listan Skattetabell och väljer Egen skattesats, du får då möjligheten att sätta önskvärd procentsats. Skulle det vara din första anställda i bolaget har du möjlighet att få rätt till VÄXA-stöd.

Skattetabell

Klicka på Spara för att lägga till din anställda. I nästa steg kan du lägga till uppgifter för semesterlön och semesterersättning.