Friskvårdsbidrag

Juridisk person

Som arbetsgivaren kan man erbjuda sin personal personalvårdsförmån i form av motion och annan friskvård av enklare slag. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5000 kronor per år. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdas utgifter för både motion och annan friskvård. Arbetsgivaren kan ersätta en anställds utlägg för årskort klippkort eller enkelbiljetter elektroniska varianter av årskort, klippkort eller enkelbiljetter. Läs mer hos Skatteverket.

Ska du bokföra friskvårdsbidrag kan du använda mallen Friskvård. Där får du själv skriva in summan moms. Friskvård bokförs på konto 7699 (Övriga personalkostnader).

I exemplet nedan har en anställd laddat upp ett underlag för massage som utlägg. Den anställde har över 570 kr i friskvårdsbidrag och kan därför skriva hela beloppet på utlägget. Om kostnaden överstiger friskvårdsbidraget så skriver man in summan som den anställde är berättigad och andelen moms på det beloppet.

I detta fallet har vi 25% moms på 570 kr, vilket blir 114 kr och vi skriver manuellt in denna summan i bokföringsmallen.

Friskvårdsbidrag

Enskild firma & Handelsbolag

Eftersom man som ägare i Enskild firma och Handelsbolag inte räknas som anställd så får man heller inte göra avdrag för friskvård.

Läs mer