Bokföra presentkort

På faktura

Försäljning av ett presentkort till kund på faktura som ej avser specifik vara bokför du manuellt så här:

1510 (Kundfordringar) Debet Summa presentkort
2421 (Ej inlösta presentkort) Kredit Summa presentkort

Direkt betalning

Försäljning av presentkort till kund som ej avser specifik vara:

19XX* Debet Summa presentkort
2421 (Ej inlösta presentkort) Kredit Summa presentkort

*Välj det betalkonto som pengarna kommer in på, tex 1930 - Företagskonto.

Försäljning med presentkort som betalmedel

Vid försäljning av varor eller tjänster där presentkort nyttjas av kunden ska konto 2421 debiteras med den summa presentkortet avser. Lägg till 2421 som betalkonto så kan du använda smartmallarna i bokföringen och sedan sätta 2421 som betalkonto.

Välj betalkonto 2421 som konto

Skulle bara en del av försäljningen betalas med presentkort får du redigera summan som ska ligga på 2421 respektive det konto du får in resterande summa på i förhandsgranskningssteget. Klicka på Redigera verifikat.

Vid bokslut

Bokföra förfallna presentkort vid årsslut:

2421 (Ej inlösta presentkort) Debet Summa förfallna presentkort
3690 (Övriga sidointäkter) Kredit Summa förfallna presentkort

Observera!

Har du fakturerat en kund i Bokio för ett presentkort så måste du pricka i att fakturan ej ska bokföras automatiskt. Detta gör du genom att gå in på fakturan, klicka på "Mer", välj ändra fakturan och därefter att den ej ska bokföras. Därefter kan du bokföra försäljningen manuellt enligt ovan.