Bruttolön

Definition:

Den lön som du får av arbetsgivaren innan skatten har dragits av.

Vad är bruttolön?

När man löneförhandlar med sin chef eller söker runt vad olika yrken har för löner är det alltid bruttolönen man är intresserad av. Detta kan te sig konstigt eftersom det man oftast är intresserad av är hur mycket pengar (nettolön) som kommer landa på kontot i slutet av varje månad. Men eftersom skatten varierar beroende på var du bor och inkomstnivå är bruttolönen en mer jämförelsebar siffra.

Räkna ut skatt på bruttolön

Du som anställd behöver inte göra något besvär att räkna ut hur mycket skatt du ska betala. Det är arbetsgivaren som räknar ut skatten samt betalar in den till Skatteverket.

För att räkna ut bruttolönens skatt behöver man dels veta vilken skattesats som gäller där den anställde är folkbokförd och den anställdes ålder. Därefter spelar det roll hur hög lönen är, i vissa fall tillkommer den statliga inkomstskatten.

Beroende på lönen storlek ändrar även grundavdraget storlek, vilket påverkar hur mycket skatt du betalar. Med andra ord finns det många faktorer som påverkar hur mycket skatt som betalas på bruttolönen. Det lättaste är att använda sig av någon trovärdig kalkylator för att ta reda på hur mycket av bruttolönen som går till skatten.

Den skatt som betalas från bruttolönen varje månad kallas för preliminärskatt

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?