F-skatt

Definition:

F-skatt betyder företagsskatt och är en skatt som betalas av företagare.

F-skatt

F-skatt en skatt som betyder att man själv ansvarar för att betala in skatter och avgifter till Skatteverket. De flesta förknippar f-skatt med enskilda firmor, men även aktiebolag betalar f-skatt. F-skatten betalas in månadsvis i form av preliminärskatt.

Ansök om att bli godkänd för f-skatt

En av de första sakerna du behöver göra när du startar eget företag är att ansöka om att bli godkänd för f-skatt. Skatteverket går igenom din ansökan och beslutar om du blir godkänd för f-skatt eller inte. Deras bedömning utgår ifrån om din verksamhet planeras att bedrivas varaktigt, självständigt och i vinstsyfte.

Kan man driva företag utan f-skatt?

Ja, det går att driva företag utan att vara godkänd för F-skatt. Däremot framstår det inte som lika professionellt och det ställer lite högre krav på dina uppdragsgivare. Eftersom du själv inte betalar dina sociala avgifter får din uppdragsgivare göra det istället och dra av 30 procent (exklusive moms) från ersättningen.

Håll koll på skatten med Bokio

Skatter är krångligt. Gör det lättare med Bokio! Vi hjälper dig att hålla koll på skatter, moms och bokföringen.  

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?