Kommunalskatt

Definition:

Kommunalskatten är en skatt som betalas av alla inkomsttagare och hjälper till att finansiera den kommun och region som du bor i.

Kommunalskatten finansierar kommunerna

Du betalar kommunalskatt till den kommun där du är folkbokförd. Alla skattebetalarnas pengar är tänkta att finansiera kommunens satsningar, skola, infrastruktur med mera. Kommunalskatten ska helt enkelt förbättra kommunens trivsel och trygghet för de som bor där.

En del av kommunalskatten går till den region där din kommun ligger. Pengarna som går till regionerna används främst till att förbättra och driva hälso- och sjukvården där du bor.

Endast privatpersoner betalar kommunalskatt

Företag betalar många olika skatter, men kommunalskatt är inte en av dem. Det är alltså endast privatperson som betalar kommunalskatt.

Hur stor är kommunalskatten?

Alla kommuner har olika höga skatter beroende på olika faktorer såsom politiskt styre och historiskt politiska agendor. Under 2023 är den genomsnittliga kommunalskatten 32,24 procent. Den lägsta kommunalskatten finns i Österåker kommun, där invånarna betalar 20,98 procent. För de som bor i Dorotea kommun betalar inomsttagarna 35,15 procent. Resterna kommuner ligger någonstans mellan det här spannet.

Så stor är kommunalskatten i din kommun

Nedan listar vi hur stor kommunalskatten är i de kommuner som det söks efter mest på internet.

Stockholm

I Stockholm är kommunalskatten 29,82 procent.

Göteborg

I Göteborg är kommunalskatten 32,60 procent.

Malmö

I Malmö är kommunalskatten 32,42 procent.

Solna

I Solna är kommunalskatten 29,20 procent.

Uppsala

I Uppsala är kommunalskatten 32,85 procent.

Mölndal

I Mölndal är kommunalskatten 31,99 procent.

Huddinge

I Huddinge är kommunalskatten 31,55 procent.

Lund

I Lund är kommunalskatten 32,42 procent.

Sundbyberg

I Sundbyberg är kommunalskatten 30,98 procent.

Täby

I Täby är kommunalskatten 29,63 procent.

Läs mer om skatter

Skatter är sällan det roligaste att sätta sig in i när man startar företag, men om du håller tungan rätt i mun finns det mycket pengar att spara. Lär dig allt du behöver veta om skatter!

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?