Lön

Definition:

Lön är den ersättning som en anställd får från sin arbetsgivare för att utföra sitt arbete.

Vad är lön?

Lön betalas allra oftast ut i form av pengar, och betalas av en arbetgivare till en arbetstagare. Den vanligaste formen är att en person är anställd av företaget som betalar ut lönen, men det finns även andra former av anställningar, exempelvis konsultverksamhet eller egenföretagare.

Lönens storlek kan variera beroende på faktorer som bransch, erfarenhet, utbildning och anställningsform.

Bruttolön och nettolön

Det är vanligt att dela upp lönen i två delar, bruttolön och nettolön. Bruttolön är den lön som det står på ditt anställningsavtal. Innan lönen landar på ditt konto har betalar du skatt från din bruttolön, det som finns kvar efter att skatter har dragits av är din nettolön.

Räkna ut lön efter skatt

För att räkna ut lön efter skatt behöver man veta den anställdas bruttolön och skattesatsen för den aktuella inkomstnivån. Skattesatsen varierar beroende på inkomstnivå och kan ändras från år till år. Ett enkelt sätt att räkna ut lön efter skatt är att använda en lönekalkylator som tar hänsyn till skatten och andra avdrag.

Kommunalskatt

Det största delen av skatten som dras av från lönen är kommunalskatt. Ta reda på hur hög kommunalskatten är genom att läsa den här texten!

Statlig inkomstskatt

För de som tjänar över ett visst belopp i lön betalar man även statlig inkomstskatt på sin lön. Läs mer om hur statlig inkomstskatt fungerar.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?