Lön är den ersättning som en anställd får från sin arbetsgivare för att utföra sitt arbete.
Lön betalas allra oftast ut i form av pengar, och betalas av en arbetgivare till en arbetstagare. Den vanligaste formen är att en person är anställd av företaget som betalar ut lönen, men det finns även andra former av anställningar, exempelvis konsultverksamhet eller egenföretagare.
Lönens storlek kan variera beroende på faktorer som bransch, erfarenhet, utbildning och anställningsform.
Det är vanligt att dela upp lönen i två delar, bruttolön och nettolön. Bruttolön är den lön som det står på ditt anställningsavtal. Innan lönen landar på ditt konto har betalar du skatt från din bruttolön, det som finns kvar efter att skatter har dragits av är din nettolön.
För att räkna ut lön efter skatt behöver man veta den anställdas bruttolön och skattesatsen för den aktuella inkomstnivån. Skattesatsen varierar beroende på inkomstnivå och kan ändras från år till år. Ett enkelt sätt att räkna ut lön efter skatt är att använda en lönekalkylator som tar hänsyn till skatten och andra avdrag.
Det största delen av skatten som dras av från lönen är kommunalskatt. Ta reda på hur hög kommunalskatten är genom att läsa den här texten!
För de som tjänar över ett visst belopp i lön betalar man även statlig inkomstskatt på sin lön. Läs mer om hur statlig inkomstskatt fungerar.
Läs mer i vår ordlistaKom igång extra förmånligt med ditt företag i Bokio, få upp till sex månader på köpet när du tecknar en plan!
Läs mer om erbjudandet