Nettolön

Definition:

Nettolön är din lön efter skatten har dragits av, som du får insatt på ditt konto av arbetsgivaren.

Nettolön och bruttolön 

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad som är bruttolön respektive nettolön. Bruttolön äf den lön som står på ditt anställningsavtal och är ett oskattat belopp. Nettolön är den lön som landar på ditt konto efter att alla skatter och avdrag är gjorda. När man pratar om löner i allmänhet är det alltid underförstått att det är bruttolönen som åsyftas.

Hur räknar man ut nettolön?

Många är intresserade av hur stor del av bruttolön som finns kvar efter att skatter och avdrag har dragits av. Det finns tyvärr ingen klockren tumregel som går att använda till att beräkna allas nettolöner.

För att beräkna din nettolön så får man först utgå från bruttolönen, därefter drar man av den aktuella skatten. Exakt hur stor skatten är beror på många olika faktorer: däribland ålder, inkomst och hemvist.

För de flesta kommunerna ligger kommunalskatten omkring 30 procent, men tack vare grundavdraget och jobbskatteavdraget behåller du ofta mer än 30% av din bruttolön.

För att få en så korrekt beräkning av din skatt som möjligt så är Skatteverkets uträknare att rekommendera. Eftersom det är Skatteverket som bestämmer hur mycket skatt du ska betala är de den mest tillförlitliga källan.

Arbetsgivaren drar av skatten

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att rätt mängd preliminärskatt betalas av den anställde. Den anställde behöver varken tänka på att betala skatt eller hur mycket skatt som ska betalas från lönen.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?