A-skatt

Definition:

Den skatt som alla anställda betalar på sin lön. A-skatt betyder anställningsskatt.

Vad är A-skatt?

A-skatt betyder anställningsskatt och är en skatt som alla anställda betalar (förutsatt att de har en årslön större än grundavdraget). A-skatten dras automatiskt av från din lön av din arbetsgivare, och är alltså inget som du som arbetstagare behöver ägna någon energi åt.

Varje månad dras en preliminär a-skatt av som är en estimering på hur mycket du ska betala i skatt för hela året. När du sedan skickar in din inkomstdeklaration bestäms ditt definitiva skattebesked. Om du har betalat mer än vad du skulle, får du tillbaka pengar av Skatteverket i form av skatteåterbäring – om du istället har betalat för lite skatt under året behöver du betala in restskatt.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?