Arbetsgivare

Definition:

En arbetsgivare är den som erbjuder arbete och betalar ut lön.

Vad är en arbetsgivare?

En arbetsgivare kan komma i olika former och storlekar, från små aktiebolag med enstaka personer anställda till stora myndigheter. Den gemensamma nämnaren är att arbetsgivaren erbjuder arbete till den anställde och betalar ut lön.

Arbetsgivaren ansvarar över arbetstagarna

Det är arbetsgivarens jobb att se till att den anställdes arbetsgivaravgifter betalas in samt att skatten bokförs. Vidare är det arbetsgivarens ansvar att det finns arbete som den anställde kan jobba med i utbyte mot ersättning.

Som arbetsgivare har man många lagar och regler att förhålla sig till. Den mest centrala är lagen om anställningsskydd (LAS), där framgår det vad som exempelvis gäller om du vill säga upp en anställd, hur länge en provanställning får vara med mera. Läs mer om LAS.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?