Brutto

Definition:

I ekonomiska sammanhang avser “brutto” ett belopp innan skatter eller andra avdrag har dragits av.

Brutto

Det allra vanligaste sammanhanget där man använder brutto är när man talar om lön. Bruttolön är den lönen som står på lönespecifikationen – och den lön som du får insatt på ditt konto är nettolön.

Brutto är alltid det belopp innan några avdrag eller skatter har dragits av och netto är alltid det belopp efter eventuella avdrag eller skatter har dragits av.

Andra sammanhang där brutto används

Andra sammanhang där brutto används är när en landslagstrupp presenteras i samband med att ett mästerskap närmar sig. Då pratar man om en bruttotrupp, som sedan ska skalas av med några spelare innan mästerskapet drar igång.

Om du exempelvis köper ett paket bönor som ligger i vatten står det ofta en bruttovikt på förpackningen. När man mäter ett lands ekonomi använder man sig av måttet bruttonationalprodukt (BNP).

Språklig bakgrund

Brutto härstammar från latinets "brutus" som betyder dum eller klumpig. Sedermera betyder italienskans "bruto" brutal eller oren. Netto å andra sidan härstammar från latinets "nitidus" som betyder vacker eller skinande, som i idag återfinns i italienskans "netto", som betyder ren.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?