Skapa lönespecifikation till anställda

Vad är en lönespecifikation?

Lönespecifikationen är det lönebesked som skickas till dina anställda varje månad och ska tala om arbetstagarens netto- och bruttolön, utbetalningsdatum och under vilken löneperiod den gäller för. Den ska också ange arbetstagarens personuppgifter, vart pengarna har betalts och hur mycket skatt som dragits.

Vidare inkluderar Bokios lönespecifikation den anställdes semesterdagar och eventuella semestertillägg eller tex sjukavdrag eller föräldraledighet som dragits på bruttolönen. 

Lönespecifikationen visar inte arbetsgivaravgifterna då det är en summa som berör arbetsgivaren och innebär att man som arbetsgivare är skyldig att redovisa en viss summa och betala in denna tillsammans med avdragen skatt till Skatteverket. Läs mer om arbetsgivardeklaration här.

1. Lägg till lön

När du har skapat en ny lönekörning så klickar du på +Lägg till lönespec och väljer de anställda som du vill skapa löner för.

lägg_till_lönespec

Lägg till anställda

2. Redigera lönespecifikation

När du har lagt till anställda på lönekörningen så öppnar du enkelt en anställds lönespecifikation genom att klicka på dennes namn i listan över lönespecifikationer. Om du har angett en anställds månadslön så kommer den ligga förberedd som en lönerad.

Högst upp på lönespecifikationen ser du den anställdes uppgifter. Här kan du klicka på Redigera anställd för att göra ändringar. Du kan också se beräkningar för den anställdes lön genom att klicka på Beräkningar.

Beräkningarna är låsta efter det att du har skapat ett kontrakt. Vill du göra ändringar, exempelvis pga kollektivavtal så måste du skapa ett nytt kontrakt.

För att lägga till lönerader, klicka på knappen Lägg till ny rad.

Klicka på Lägg till ny rad

På vissa lönerader (t.ex. Lön) har du möjlighet att välja enhet i form av månad, timme, dag eller styck. Du kan även lägga till sjukfrånvaro, semesterlön (för månadsanställd), semesterersättning (för timanställd), bilersättning och massa mer.

Välj att lägga till en eller flera lönerader.

Välj lönerader du vill lägga till

Fyll i lön

Längst ned redovisas den anställdes totala summor för året gällande lön, skatt, förmåner osv. Lönespecifikationen sparas automatiskt när du lämnar sidan eller går tillbaka.

Totala semesterdagar och skatt för anställd

När du är klar med lönespecen klickar du dig enkelt tillbaka till lönekörningen för att gå vidare till nästa anställds lönespec.

3. Lås lönekörning och skicka lönebesked till anställda

Slutligen när alla löner för lönekörningen är klara så kan du låsa- och bokföra lönekörning.

lås_lönekörning

Betala och bokför löner

Nästa steg är att betala dina anställda på lönedagen. När detta är gjort kan du bokföra lönerna. Använder du Bokio Företagskonto så hanteras detta inklusive bokföringen automatiskt efter att du har signerat betalningen.