Deklaration och årsredovisning i aktiebolag

När du är klar med den löpande bokföringen och avslutat ditt räkenskapsår genom att göra bokslut är det dags att deklarera till Skatteverket och skapa årsredovisning som ska in till Bolagsverket. Har du ännu inte gjort bokslut kan du läsa vår steg för steg-guide hur du enkelt gör det själv i vår bokslutsfunktion.

Inkomstdeklaration 2

Beroende på företagsform lämnar man olika slags inkomstdeklarationer till Skatteverket. För aktiebolag är det inkomstdeklaration 2 som gäller (gäller även ekonomisk förening).

Välj mellan K2 och K3

Aktiebolag gör årsredovisning enligt K2 eller K3 regelverk. Vid val mellan dessa är det bra att känna till om man utgör ett mindre eller större bolag. Enligt definitionen menas större företag enligt nedan att man ska under två år i rad uppfylla minst två av följande villkor:

  • Ett medelantal anställda på minst 50 personer
  • Balansomslutning på minst 40 miljoner kronor per år
  • Nettoomsättning på minst 80 miljoner per år

Om man inte uppfyller kraven enligt ovan innebär det att man är ett mindre företag.

Deklaration & årsredovisning i Bokio bokslut

Årsredovisning Online erbjuder årsredovisning för mindre aktiebolag som ska redovisa enligt K2-uppställningen. Då får man även deklarationen på köpet helt automatiskt. I Bokio kan du i bokslutet direkt integrera med Årsredovisning Online och för en kostnad av 1380 kr (gäller för 1 årsredovisning, se övriga prismodeller här) får du ut årsredovisning, inkomstdeklaration 2 i pappersformat eller SRU-filer, skatteberäkning samt bolagsstämmoprotokoll. Detta gäller alltså om du själv gör bokslutet i Bokio.

För årsredovisning enligt K3-uppställningen så går det inte att välja Årsredovisning Online. Vill du få ut din årsredovisning och deklaration genom Bokio så kan du köpa bokslutshjälp. 

Läs mer om våra prismodeller för hjälp med bokslut här.

Läs mer