Deklaration och årsredovisning i aktiebolag

När du är klar med den löpande bokföringen och avslutat ditt räkenskapsår genom att göra bokslut är det dags att deklarera till Skatteverket och skapa årsredovisning som ska in till Bolagsverket. Har du ännu inte gjort bokslut kan du läsa vår steg för steg-guide hur du enkelt gör det själv i vår bokslutsfunktion.

Inkomstdeklaration 2

Beroende på företagsform lämnar man olika slags inkomstdeklarationer till Skatteverket. För aktiebolag är det inkomstdeklaration 2 som gäller (gäller även ekonomisk förening).

Välj mellan K2 och K3

Aktiebolag gör årsredovisning enligt K2 eller K3 regelverk. Vid val mellan dessa är det bra att känna till om man utgör ett mindre eller större bolag. Enligt definitionen menas större företag enligt nedan att man ska under två år i rad uppfylla minst två av följande villkor:

  • Ett medelantal anställda på minst 50 personer
  • Balansomslutning på minst 40 miljoner kronor per år
  • Nettoomsättning på minst 80 miljoner per år

Om man inte uppfyller kraven enligt ovan innebär det att man är ett mindre företag.

Deklaration & årsredovisning i Bokio bokslut

Digital årsredovisning

Du gör bokslutet själv i Bokio och för en engångskostnad får du fram din årsredovisning, inkomstdeklaration 2 i pappersformat eller SRU-filer, skatteberäkning samt bolagsstämmoprotokoll. Du får hela bokslutsprocessen samlad i Bokio.

  • Få ökad kontroll och överblick
  • Slipp pappersarbete med BankID signering och digital inlämning till Bolagsverket
  • Vi räknar ut samt bokför din skatt och årets resultat SRU-filer för smidig filöverföring av din inkomstdeklaration 2 till Skatteverket
  • Möjlighet att göra skattemässiga justeringar
  • Nedladdningsbara kopior av din årsredovisning och inkomstdeklaration 2
  • Vi säkerställer att ditt bokslut följer årsredovisningslagen och redovisningsprinciper för K2  

Läs mer om Digital årsredovisning

Bokslut av redovisningskonsult

Vill du hellre låta en redovisningskonsult göra ditt bokslut? I ett av våra bokslutspaket kan du ta hjälp av en redovisningskonsult från en av våra samarbetsbyråer. Tjänsten finns både för årsredovisning enligt K2 och K3.

Du kan också alltid använda Bokios tjänst Anlita en konsult, där du kan välja bland flera olika samarbetsbyråer och skicka en offertförfrågan till valfri konsult för att få hjälp med det just du behöver. Skulle du redan ha en redovisningskonsult som hjälper dig går det bra att bjuda in hen som användare i ditt bolag. Detta hanterar du under Inställningar → Användare.

Manuellt bokslut

Manuellt bokslut är helt gratis och innebär att du färdigställer räkenskapsåret genom att göra bokslutet själv men får däremot inte ut någon årsredovisning eller deklaration från Bokio. Det här är ett bra alternativ för dig som vill ta fram din deklaration och årsredovisning från en annan tjänst, alternativt redan tar hjälp av en redovisningskonsult som gör detta åt dig. När du stänger året kan du sedan exportera bokföringen under Inställningar → Exportera bokföring för att ta fram årsredovisning och deklaration på annat sätt.

 

Läs mer