Betalkonto i Enskild firma

I enskild firma finns det inget krav att det ska vara ett företagskonto hos banken eftersom ägaren och företaget är samma person. Däremot bör man ha ett bankkonto som endast används i verksamheten. Om man har ett konto som används endast för verksamheten så blir det korrekt att bokföra mot 1930 även om bankkontot inte är registrerat som företagskonto hos banken. Om man istället betalar något för företaget från sitt privata konto, dvs ett konto där man även har privata transaktioner så får man bokföra detta som en egen insättning, på konto 2018.

Vi rekommenderar att man på något sätt försöker separera ens privata och företagets pengar då det annars blir svårt att synka bokföringen med bankkontot (eftersom det aldrig kommer stämma överens). Det man kan göra är att till exempel ha ett sparkonto som är kopplat till ens privata bankkonto men där man ser till att bara ha företagets pengar. Då kan man använda konto 1930 i bokföringen.

Bokio Företagskonto

En smidig lösning för dig som driver enskild firma är att skaffa ditt företagskonto, direkt i Bokio!

Med Bokio Företagskonto får du ett företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan du genomföra transaktioner såsom att betala fakturor eller lön, direkt i Bokio. Dessutom kopplas ett Mastercard betalkort till företagskontot och i Bokio görs automatisk avprickning av fakturor.

För att aktivera Bokio Företagskonto måste du först välja en prisplan. I Bokio finns prisplanerna Gratis, Balans och Business. Längst ner i vänstermenyn ser du status för ditt Bokiokonto. Klicka på Uppgradera för att välja en prisplan.

Läs mer om hur du kommer igång med Bokio Företagskonto

 

Jag har använt fel betalkonto i bokföringen?

Är det så att du till exempel har bokfört på konto 1930 men att du faktiskt inte har ett separat konto för verksamheten så måste du se till att göra om och bokföra på 2018 istället. Annars kommer det se missvisande ut i din bokföring.

Läs mer