Företagskonto eller privatkonto?

Vad är egentligen skillnaden mellan att bokföra på ett företagskonto respektive privatkonto?

Innan du startar upp din verksamhet är det en bra idé att be om rådgivning hos en bank för att ta reda på vad du faktiskt behöver. Till en början när man vill hålla utgifterna låga så går det bra att använda sig av sitt privata bankkonto (om du har enskild firma), då det är en mer kostnadseffektiv lösning. Det kanske däremot inte är lika bra på lång sikt. Risken finns också att man inte kommer ha samma möjlighet att att skilja på sina utgifter och inkomster.

Vi rekommenderar därför att man på något sätt ser till att ha olika bankkonton för att kunna hålla isär företagets kostnader och intäkter med ens privata. Om man inte skulle inneha något fysiskt företagskonto, utan enbart ett privat, men ändå bokföra kostnader på 1930 så kommer saldot på bokföringskontot aldrig kunna stämmas av med bankkontots faktiska saldo, vilket kan bli lite problematiskt.

Privatkontot använder du sedan vid bokföring av egna uttag, utlägg eller liknande.

Bokio Företagskonto

En smidig och enkel lösning är att skaffa ett företagskonto direkt i Bokio!

Med Bokio Företagskonto får du ett företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan du genomföra transaktioner såsom att betala fakturor eller lön, direkt i Bokio. Dessutom kopplas ett Mastercard betalkort till företagskontot och i Bokio görs automatisk avprickning av fakturor.

För att aktivera Bokio Företagskonto måste du först välja en prisplan. I Bokio finns prisplanerna Gratis, Balans och Business. Längst ner i vänstermenyn ser du status för ditt Bokiokonto. Klicka på Uppgradera för att välja en prisplan.

Läs mer om hur du kommer igång med Bokio Företagskonto

Läs mer