Finansiera företagsstarten

Så finansierar företagsstarten – låna pengar till ditt företag

Oberoende av vilken typ av företag du startar –från enskild firma till aktiebolag – så är det viktigt att ha en plan för hur du ska klara dig ekonomiskt den första tiden. Det första månaderna behöver man ofta köpa in utrustning till verksamheten samtidigt som man kanske inte har fått så många kunder. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du kan finansiera ditt företag vid uppstarten.

Starta eget-bidrag

Du kan ansöka om ett starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen om du känner att du behöver en extra ekonomisk knuff innan du startar ditt eget företag. För att kunna få bidraget behöver du dock vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och vara arbetslös. Bland annat bedöms om din affärsidé kan bli lönsam på lång sikt kontra din möjlighet att få ett annat jobb i närtid.

Läs allt du behöver veta om Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag. 

Företagslån från banken

Banken är en vanlig aktör som beviljar lån till företag. Banken vill vara säker på att du kan betala tillbaka dina lånade pengar, därför gör de en noggrann bedömning om ditt företag kommer bli lönsamt på sikt. För att du ska beviljas ett lån kräver det att du kan visa upp en väl genomarbetad affärsplan och budget. Inte bara din affärsidé bedöms – utan även du som privatperson behöver klara vissa krav. Du ska ha en ordnad privatekonomi, gärna ha tidigare erfarenhet av att driva företag, en relevant utbildning och några pålitliga referenser som kan gå i god för dig.

Företagslån utan säkerhet?

Banken kräver i regel att du måste lämna någon sorts säkerhet för lånet. Du kan till exempel ta lånet på din bostad eller ha en borgensman. Detta medför säkerhet för banken att de kommer få tillbaka sina utlånade pengar – men för dig som låntagare innebär det att du kan tvingas flytta om ditt företag skulle gå i konkurs.

Det finns dock företagslån utan säkerhet, dessa ställer ofta högre krav på dig som tar lånet. I vissa fall får du ställa dig som borgensman för lånet. Företagslån utan säkerhet är i regel mindre än lån med säkerhet – i uppstartsfasen av företaget kan dock några hundra tusen vara det som behövs för att du ska komma igång.

Privatlån från banken

Eftersom banken inte vet huruvida ditt företag kommer bli lönsamt eller inte är det stor risk att du inte kommer beviljas ett lån. Desto lättare är det när man redan har dragit igång verksamheten och vill öka tillväxten. Ett annat alternativ är att ta ett privatlån från banken. Dessa pengar är inte öronmärkta till ditt privatliv, utan får användas till vad som helst (förutom kontantinsats till bostad).

Det är bra att komma ihåg att det alltid kostar att ta lån i form av ränta och amortering. Mindre etablerade långivare kan ibland erbjuda lukrativa erbjudanden som låter för bra för att vara sant. Se till att läsa igenom avtalet väldigt noggrant innan du signerar några papper, annars kan du missa några finstilta detaljer som kostar dig dyrt.

Almi företagslån

Almi är ett statlig ägt bolag som ska fungera som ett komplement till den privata marknaden när det gäller företagsutveckling och lån.

Företagslån till småföretag

Eftersom Almi inte bara styrs av marknaden har de lite andra förutsättningar för att bevilja lån än andra långivare. Deras syfte är att utveckla företag i Sverige och har möjlighet att ta lite större risker när de beviljar lån till nya företag. Med det sagt har de fortfarande höga krav på att din verksamhet ska vara lönsam på lång sikt. De lägger stor vikt vid att granska din affärsplan och din styrelses kompetens.

Företagslån till nystartat företag

Almis mikrolån vänder sig specifikt till företag i uppstartsfasen. Mikrolånet är på max 200 000 kronor och har särskilt förmånliga villkor såsom 72 månaders återbetalningstid och amorteringsfrihet det första året.

Qred företagslån

Qred är en relativt ny aktör på marknaden som till skillnad från banker hanterar din låneförfrågan snabbt och digitalt. Det är gratis att ansöka och är inte bindande, du får besked om din ansökan beviljas redan efter en timme och har pengarna på kontot samma dag.

Som Bokio-användare får du tre armoteringsfria månader hos Qred

Låna pengar privat

Ett alternativ som inte bör förespråkas allt för mycket, men som ibland är nödvändigt, är att låna pengar av vänner eller familj. Om det skulle gå åt skogen med företaget och man inte kan betala tillbaka pengarna som planerat finns det risk att relationen skadas eller i värsta fall förstörs. Bortsett från relationen är ett lån av vänner eller familj fördelaktigare än från bank vad gäller ränta och kostnad.

Buffert

Om du har lyckats spara undan en slant inför din företagsstart är detta ett väldigt bra alternativ. Då kan du hålla dig flytande den första perioden innan du har fått snurr på omsättningen. Du slipper blanda in vänner och du behöver inte betala någon ränta på ett lån. Om du däremot behöver köpa in dyr utrustning för flera hundra tusen kan det vara svårt att finansiera det med enbart en buffert.

Övriga alternativ

Utöver ovan nämnda alternativ finns det lite mer långsökta alternativ till att finansiera sin företagsstart. Affärsänglar är entreprenörer som går in och investerar i intressanta företag tidigt i deras livscykel. Affärsänglar bidrar dels med kapital, men även mycket erfarenhet och kontaktnätverk.

Riskkapitalister är en liknande finansiär som går in i tidigt skede med stort kapital i utbyte mot aktier i företaget. När företaget har växt önskvärd storlek säljer riskkapitalisten och affärsängeln av sitt innehav och går med vinst.

Crowdfunding är ett sätt att få kapital från allmänheten, ofta i samband med att företaget startar. För människor ska vara villiga att skänka pengar krävs det dock att många har en relation till dig, vilket kan vara om du inte har ett starkt personligt varumärke sedan tidigare.

Vill du ha tips för att starta aktiebolag?

I vår guide får du massa med handfasta tips och trix som underlättar din företagsstart – från hur du skriver en affärsplan till hur mycket lön bör ta ut. Och allt däremellan, helt gratis!