Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Starta eget-bidrag – Arbetsförmedlingens stöd för dig vill bli egenföretagare

Starta eget-bidrag – Arbetsförmedlingens stöd för dig vill bli egenföretagare

Är du arbetssökande som går i tankar att starta eget? Då har du möjlighet att få starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det gäller dock att du har försökt söka jobb men inte lyckats samt att din affärsidé påvisar större möjlighet för dig att få jobb än att fortsätta söka nya tjänster. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om bidrag för att starta eget!

Stöd till start av näringsverksamhet

Starta eget-bidrag, även kallat "stöd till start av näringsverksamhet" är för dig som är arbetssökande och vill starta egen verksamhet. Med hjälp av din affärsidé och affärsplan får du motivera varför bidraget ökar dina möjligheter till jobb och om Arbetsförmedlingen anser att företagsidén både är långsiktig och har goda chanser att generera lönsamhet, har du möjlighet att få bidrag de 6 första månaderna av din företagsstart. Med anledning av Coronapandemin har tiden för starta eget-bidrag ökat från 6 till 12 månader.

Det är Arbetsförmedlingen som gör en bedömning huruvida dina chanser att få jobb ser ut samt hur detta står sig i förhållande till att du istället ska starta eget företag. De utvärderar också arbetsmarknaden och hur konkurrensen ser ut i den bransch som du ska verka i. I processen kan Arbetsförmedlingen även erbjuda möjlighet till rådgivning, stöd av mentor och kurser inom företagande för dig som inte har tidigare erfarenhet av att driva egen verksamhet.

Som tidigare nämnt är din affärsidé och affärsplan viktiga för att du ska få möjlighet att beviljas bidrag. Du behöver också göra en budget för företaget. Den hjälper dig att kunna ta beslut såsom hur mycket pengar du behöver tjänst för att kunna täcka utgifterna, vad för ekonomiska åtgärder du ska göra för att få långsiktiga resultat, var du kan sänka kostnaderna m.m.

Utbetalning av stödet sker via Försäkringskassan som också beräknar hur mycket bidrag du kan få ut. Beloppet som sträcker sig från 57 till 910 kr per dag beror bland annat på om du har rätt till a-kassa eller ej.

Utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd

Stöd till start av näringsverksamhet finns i två olika former; utvecklingsersättning och aktivitetsstöd. Utvecklingsersättning är skattefritt och betalas till personer som inte har rätt till a-kassa och är under 25 år. Aktivitetsstödet, som inte är skattefritt, är för personer som fyllt 25 år och som uppfyller villkoren för a-kassa.

Vem kan få starta eget-bidrag?

Först och främst så måste du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det krävs också att du har fyllt 18 år, är arbetslös (eller riskerar att bli det) och inte har några skulder eller registrerad betalningsanmärkning hos Kronofogden. Du får inte heller redan vara verksam i ett företag i form av ägare, VD, styrelseledamot eller firmatecknare. Skulle du sen tidigare ha bedrivit verksamhet så måste företaget vara avvecklat sedan minst ett år tillbaka.

Hur ansöker jag?

När du har en affärsidé klar för dig kan du kontakta Arbetsförmedlingen för att påbörja ansökan. Du kommer få presentera idén för din handläggare och även motivera hur bidraget kommer hjälpa dig att komma igång med din verksamhet. Efter detta gör Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan en bedömning av din situation och företagsidé. Slutligen fattas ett beslut huruvida du har rätt till bidraget eller ej. Läs mer hos Arbetsförmedlingen.

Relaterade artiklar

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser