Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Avsluta enskild firma

Avsluta enskild firma – så gör du för att avveckla en enskild firma

Att avsluta en enskild firma är betydligt smidigare än att att avveckla ett aktiebolag, men det finns fortfarande en hel del detaljer du behöver hålla koll på. Det är viktigt att allting går rätt till när du ska avregistrera din enskilda så att du inte behöver deklarera några extra år i onödan.

När är en enskild firma avslutad?

En enskild firma ses som nedlagd när verksamheten inte längre säljer varor eller tjänster. För att den ska vara definitivt avslutad ska företagets ekonomi var lika med noll, det vill säga att alla tillgångar är sålda, alla eventuella skulder är betalda och obeskattade reserver ska vara återförda. Allting som har med firman att göra ska alltså vara nollställt.

Kan en enskild firma var vilande?

En enskild firma kan inte vara vilande i formell mening, med andra ord finns det inget sätt att anmäla till Bolagsverket att verksamheten är pausad. Till skillnad från aktiebolag och handelsbolag kan man heller inte låta en enskilda firma vara pausad under en tid.

Om din verksamhet är inaktiv och du inte planerar att fortsätta ska den avvecklas.Med andra ord går det inte att låta en enskild firma vara vilande.

Så avvecklar du din enskilda firma

Innan du avslutar din enskilda firma finns det en del administration som behöver göras. När du startade din firma behövde du anmäla dig för f-skatt och registrera dig för moms. När du avvecklar din firma behöver du istället avregistrera dig för allt som du är registrerad för. Om du har några avtal som står på firman, såsom hyresavtal eller telefonabonnemang, behöver även dessa avslutas.

Sälj av tillgångar

Du behöver se till att sälja alla dina tillgångar i verksamheten och betala av eventuella skulder. Om du vill behålla några av firmans tillgångar privat går det att gör så kallat uttag, i sådant fall beskattas tillgångarna som om du hade sålt varorna för marknadsvärde till någon annan.

Återför obeskattade pengar

Om du har några obeskattade reserver, exempelvis expansionsfond eller periodiseringsfond, behöver dessa återföras till firman.

Deklarera och bokför

Du behöver även deklarera en sista gång innan firman kan avvecklas. Deklaration ska lämnas in för det sista året som verksamheten bedrevs, även om du inte har sålt någon vara eller tjänst sedan januari behöver en NE-bilaga för hela året lämnas in.

I samband med att du avvecklar din enskilda firma avslutas även din bokföringsplikt. När firman läggs ner ska balansräkningen vara 0. De sista affärshändelserna är i regel därför uttag från firman till ditt privata konto.

Skatteverket har en mer omfattande och detaljerad lista för hur man avvecklar sin enskilda firma. Ta ett titt på den om du känner dig osäker på något!

Anmäl avregistrering till Bolagsverket

När du har gjort ovanstående steg är det dags att avregistrera din enskilda firma hos Bolagsverket. När Bolagsverket får in din anmälan avregistreras ditt företag ur handelsregistret och din enskilda firma är officiellt avvecklad!

Har du växt ur din enskilda firma och ska starta aktiebolag? 

Som en extra skjuts i företagsstarten får du Bokio helt kostnadsfritt i 6 månader när du tecknar en plan. Läs mer om erbjudandet

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser