Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Funderar du på att ombilda till aktiebolag? Så här går du tillväga

Funderar du på att ombilda till aktiebolag? Så här går du tillväga

Till dig som småföretagare kommer här tips från vår samarbetspartner Win-Win Ekonomi. Tillhör du en av dem som går i tankar att starta ett AB? I så fall bör du passa på innan årsskiftet.

Under flera år har en rad förändringar gjorts som lett till att aktiebolagsformen blivit mer och mer attraktiv. Sänkt bolagsskatt, sänkta krav på att ha revisor och lägre kapitalinsats har inneburit att allt fler väljer att driva sin verksamhet i aktiebolagsform.

Men en av de stora fördelarna med att ha ett aktiebolag är möjligheten till utdelning. Lågbeskattad utdelning är ett begrepp som ofta används när man hör om fördelarna med att driva verksamheten i aktiebolagsform. Och det är en av de stora fördelarna. Att komplettera sin månadslön med en årlig utdelning är det optimala sättet att ta ut pengar ur sin verksamhet ur ett skatteperspektiv.

Om du vill ha möjlighet att ta del av detta så är det smart att påbörja arbetet direkt. Du måste äga aktierna den 1 januari varje år för att få del av det årliga utdelningsutrymmet.  Att det dessutom endast krävs 25 000 kr i aktiekapital för att starta numera har gjort aktiebolagsformen än mer tillgänglig och populär. Nedan listar vi några av de övriga stora fördelarna med aktiebolagsformen:

  • Ägare och bolag är separata juridiska personer. De innebär ett skydd för dig som privatperson men också att du lättare kan hålla isär bolagets verksamhet från din egen plånbok.
  • Möjlighet till lågbeskattad utdelning
  • Möjlighet till fler förmåner såsom friskvårdsbidrag och gåvor till anställda.
  • Proffsigare intryck när du har kontakt med kunder, leverantörer och banker.

Att bilda ett bolag idag är en process som görs helt digitalt. Men ibland kan banker och myndigheter ta några veckor på sig att handlägga, så det är lika bra att börja i god tid innan årets slut.

Det finns två huvudsakliga sätt att bilda ett bolag. Antingen köper du ett befintligt (tomt) lagerbolag eller så bildar du ett från grunden via Verksamt. Att köpa ett lagerbolag går snabbare, men kostar något mer. Att bilda bolaget från grunden brukar vara väldigt uppskattat av de företagare vi träffar, då man där i lugn och ro får gå igenom alla detaljer som behövs för att ”sätta spelplanen” för bolaget.

Innan du sätter spaden i backen och börjar så bör du förbereda följande:

  • Säkerställ att du har insatskapitalet tillgängligt på 25 000 kr.
  • Kontakta banken och förbered dem på era planer.
  • Fundera över bolagsnamn. Ta gärna fram flera förslag.
  • Förbered din verksamhetsbeskrivning så att den täcker in de tjänster företaget kommer sälja.
  • I styrelsen i ditt bolag måste du ha med minst en person som suppleant utöver dig själv.

Funderar du på att ombilda till AB?

För dig som tycker att det här med aktiebolag verkar vara intressant och känner att du borde ta tag i men kanske fortfarande har lite frågor du vill bolla med någon – logga in på ditt Bokio-konto och gå till sidan Anlita en konsult för att kontakta en byrå som kan hjälpa till med detta.

Ta kontakt med en konsult i Bokio

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser