Skapa lönekörning

I den här guiden går vi igenom hur du gör lönekörningar och skapar lön för dina anställda i ditt företag.

Lägg till anställda

Om du ännu inte lagt till dina anställda kan du börja med det direkt inne på Löner eller Anställda som du bådar hittar i vänstermenyn under Personal och löner.

I Bokio kan du skapa och hantera löner, där 1 anställd ingår per månad. Om du överskrider gränsen kostar det 20 kronor per extra anställd. Har du fler än 1 anställd så kommer du få välja vilka anställda du vill aktivera första gången du skapar en lön. Det är inte förrän du själv aktivt gått in och aktiverat de anställda som du vill skapa lön för, som det eventuellt kommer kosta dig något. De anställda som du inte aktiverar kan fortsätta att ligga kvar som inaktiva eller så kan du välja att arkivera dem.

1. Skapa ny lönekörning

För att skapa löner, gå till Löner under Personal och löner som du hittar i vänstermenyn och klicka på Ny lönekörning.

ny_lönekörning

Sätt utbetalningsdatum samt välj hur lönerna ska utbetalas. Antingen med en manuell banktransaktion eller kontantbetalning. Vill du använda olika betalningsmetoder så får du skapa flera olika lönekörningar då varje lönekörning måste göras med samma betalningsmetod. Klicka på Spara för att gå vidare.

2. Lägg till löner

Nu är det dags att lägga till löner på månadens lönekörning. Klicka på +Lägg till lönespec. Välj anställda och skapa sedan lönespecifikationer enligt den här guiden.

lägg_till_lönespec

Lägg till de anställda på lönekörningen som du vill skapa löner för. Här kan du se vilka anställda som är aktiverade samt de som ej är aktiverade. Härifrån kan du även skapa ny anställd.

Lägg till anställda i lönekörning

När du är klar med samtliga löner på lönekörningen klickar du på Lås lönekörning. Nu kan du skicka lönebesked till dina anställda.

lås_lönekörning

3. Betala och bokför löner

När du har betalat ut lönerna på utbetalningsdatum är det dags att bokföra. Har du aktiverat Bokio Företagskonto och väljer att betala lönerna med det så kommer både betalningen och bokföringen hanteras automatiskt efter att du har signerat.

Om du skulle ha betalat ut lönerna på en annan dag än den som är vald i Bokio får du först låsa upp lönerna genom att klicka på Ändra löner.

Klicka på Bokför löner för att bokföra de utbetalda lönerna.

Klicka på Bokför löner

Här får du möjlighet att välja från vilket konto som lönerna betalades, exempelvis företagskontot (bokföringskonto 1930).

Skulle du av någon anledning ha bokfört en lönekörning manuellt så har du också valet att markera lönekörningen som klar utan att bokföra något.

Markera som manuellt bokförd

Här är steg 1 klart! Du kan nu gå tillbaka till Löneflödet för att hantera bokföring och deklaration av skatter och sociala avgifter.