Lönekörning

Har du aktiverat en prisplan i Bokio?

När du aktiverar prisplanen Gratis, Balans eller Business så får du tillgång till vår nya lönefunktion. I den här guiden går vi igenom hur du nu ännu enklare skapar, skickar och betalar lön till dina anställda. Självklart är funktionen fortfarande integrerad med bokföringen. Arbetsgivardeklarationen får du också ut lika smidigt som vanligt!

Här kan du läsa mer om våra prisplaner.

1. Skapa ny lönekörning

För att skapa löner, gå till Löner under Personal och löner som du hittar i vänstermenyn och klicka på Ny lönekörning.

Klicka på Ny lönekörning för att skapa löner

Sätt utbetalningsdatum samt välj hur lönerna ska utbetalas. Antingen med en manuell banktransaktion eller kontantbetalning. Vill du använda olika betalningsmetoder så får du skapa flera olika lönekörningar då varje lönekörning måste göras med samma betalningsmetod. Klicka på Spara för att gå vidare.

Välj datum då lönen ska utbetalas samt betalningsmetod

2. Lägg till löner

Nu är det dags att lägga till löner på månadens lönekörning. Klicka på Lägg till lön. Välj anställda och skapa sedan lönespecifikationer enligt den här guiden.

Behöver du lägga till en ny anställd? Se den här guiden om hur du skapar anställd och kontrakt.

Klicka på lägg till lön

När du är klar med samtliga löner klickar du på Klarmarkera löner. Nu kan du skicka lönespecifikationerna till dina anställda.

Klicka på Klarmarkera löner för att gå vidare och bokföra lönen

3. Betala och bokför löner

När du har betalat ut lönerna på utbetalningsdatum är det dags att bokföra. Om du skulle ha betalat ut lönerna på en annan dag än den som är vald i Bokio får du först låsa upp lönerna genom att klicka på Ändra löner.

Klicka på Bokför löner för att bokföra månadens löner.

Klicka på Bokför löner

Du får en förhandsgranskning på verifikatet som kommer att skapas. Här väljer du även från vilket konto som lönerna betalades, exempelvis företagskontot (bokföringskonto 1930).

Välj vilket konto lönerna betalas från

4. Betala skatter och skicka in arbetsgivardeklaration

När lönen är bokförd kommer du tillbaka på sidan för Lönekörning. Nästa steg är att betala skatter och skicka in arbetsgivardeklarationen (AGI-fil) till Skatteverket. Klicka på Betala skatter för månaden du ska deklarera för.

Klicka på Betala skatter

För att ladda ner AGI-filen som du sedan ska skicka in till Skatteverket, klicka på Skicka in AGI-fil. Här kan du också välja det datum som du vill bokföra skatten på samt göra avdrag på sociala avgifter. Klicka på kugghjuls-ikonen till höger om skatteraden.

Klicka på Skicka in AGI-fil för att ladda ner och skicka in till Skatteverket

Här kan du ändra datume då skatterna betalades och på så sätt även datum för bokföringsverifikatet. Här kan du också göra avdrag på sociala avgifter.

Gör avdrag på sociala avgifter eller ändra datum då skatterna betalades

När du klickar på Skicka in AGI-fil, kommer du till en ny sida där du kan ladda ner arbetsgivardeklarationen. För att ladda ner AGI-filer, klicka på Ladda ner. Därefter laddar du upp filen till Skatteverket.

Klicka på Ladda ner för att få ut AGI-fil som du kan skicka in till Skatteverket

5. Bokför skatter

När skatterna är betalda är det dags att bokföra. Gå in under fliken Skatt på sidan för Lönekörning. Du kan bokföra skatterna så fort datumet har passerad. Klicka på Bokför skatter.

Klicka på Bokför skatter

Du får upp en förhandsgranskning av verifikatet där du även kan ladda ner det som en SIE-fil. Klicka på Bokför skatter för att bokföra.

Förhandsgranskning av bokföring av skatter och arbetsgivaravgifter

När skatten är bokförd hamnar den under Skattehistorik på samma sida. Här kan du ångra bokföringen av skatt om något blivit fel eller ladda ner AGI-filen igen.

Översikt på skattehistorik med bokförd skatt