Lönekörning

Vissa funktioner kräver en betalplan

I den här guiden går vi igenom hur du gör lönekörningar och skapar lön för dina anställda i ditt företag.

Lägg till anställda

Om du ännu inte lagt till dina anställda kan du börja med det direkt inne på Löner eller Anställda som du bådar hittar i vänstermenyn under Personal och löner.

I Bokio kan du som har prisplanen Premium och Premium Plus skapa och hantera löner, där 1 anställd ingår per månad. Om du överskrider gränsen kostar det 20 kronor per extra anställd, oavsett paket.

Har du fler än 1 anställd så kommer du få välja vilka anställda du vill aktivera nästa gång du skapar lön. Det är inte förrän du själv aktivt gått in och aktiverat de anställda som du vill skapa lön för, som det eventuellt kommer kosta dig något. Har du fler än 1 anställd på nästa lönekörning kommer du få bekräfta dina betaluppgifter. De anställda som du inte aktiverar kan fortsätta att ligga kvar som inaktiva eller så kan du välja att arkivera dem.

 

1. Skapa ny lönekörning

För att skapa löner, gå till Löner under Personal och löner som du hittar i vänstermenyn och klicka på Ny lönekörning.

Klicka på Ny lönekörning

Sätt utbetalningsdatum samt välj hur lönerna ska utbetalas. Antingen med en manuell banktransaktion eller kontantbetalning. Vill du använda olika betalningsmetoder så får du skapa flera olika lönekörningar då varje lönekörning måste göras med samma betalningsmetod. Klicka på Spara för att gå vidare.

Välj datum och betalningsmetod

 

2. Lägg till löner

Nu är det dags att lägga till löner på månadens lönekörning. Klicka på Lägg till lön. Välj anställda och skapa sedan lönespecifikationer enligt den här guiden.

Klicka på Lägg till lön

Lägg till de anställda på lönekörningen som du vill skapa löner för. Här kan du se vilka anställda som är aktiverade samt de som ej är aktiverade. Härifrån kan du även skapa ny anställd.

Lägg till anställda i lönekörning

När du är klar med samtliga löner på lönekörningen klickar du på Klarmarkera löner. Nu kan du skicka lönebesked till dina anställda.

Klicka på Klarmarkera löner

 

3. Betala och bokför löner

När du har betalat ut lönerna på utbetalningsdatum är det dags att bokföra. Har du aktiverat Bokio Företagskonto och väljer att betala lönerna med det så kommer både betalningen och bokföringen hanteras automatiskt efter att du har signerat.

Om du skulle ha betalat ut lönerna på en annan dag än den som är vald i Bokio får du först låsa upp lönerna genom att klicka på Ändra löner.

Klicka på Bokför löner för att bokföra de utbetalda lönerna.

Klicka på Bokför löner

Du får en förhandsgranskning på verifikatet som kommer att bokföras. Här väljer du även från vilket konto som lönerna betalades, exempelvis företagskontot (bokföringskonto 1930).

Förhandsgranskning av verifikat för bokföring av lön

Skulle du av någon anledning ha bokfört en lönekörning manuellt så har du också valet att markera lönekörningen som klar utan att bokföra något.

Markera som manuellt bokförd

 

4. Betala skatter och skicka in arbetsgivardeklaration

När lönen är bokförd så är det dags att skicka in arbetsgivardeklarationen (AGI-fil) till Skatteverket. Klicka på Bokför skatter för månaden du ska deklarera för.

Klicka på Bokför skatter

För att ladda ner AGI-filen som du sedan ska skicka in till Skatteverket, klicka på Skicka in AGI-fil. Här kan du också välja det datum som du vill bokföra skatten på samt göra avdrag på sociala avgifter. Klicka på kugghjuls-ikonen till höger om skatteraden.

Aktiva skattebetalningar

När du klickar på Skicka in AGI-fil, kommer du till en ny sida där du kan ladda ner arbetsgivardeklarationen. För att ladda ner AGI-filer, klicka på Ladda ner. Därefter laddar du upp filen till Skatteverket.

Klicka på Ladda ned

 

5. Bokför skatter

När skatterna är betalda är det dags att bokföra. Gå in under fliken Skatt på sidan för Lönekörning. Du kan bokföra skatterna så fort datumet har passerad. Klicka på Bokför skatter.

Du får upp en förhandsgranskning av verifikatet där du även kan ladda ner det som en SIE-fil. Klicka på Bokför skatter för att bokföra.

Förhandsgranskning av verifikat

När skatten är bokförd hamnar den under Skattehistorik på samma sida. Här kan du ångra bokföringen av skatt om något blivit fel eller ladda ner AGI-filen igen.

När du bokför skatten så bokförs både insättningen från det valda betalkontot till skattekontot 1630, samt Skatteverkets dragning från 1630 i ett och samma verifikat. Det räcker alltså att du klickar på Bokför skatter för att bokföra både insättning till skattekontot samt dragningen till Skatteverket från skattekontot.