Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Går ekonomin tufft i företaget? Här är stöden du som egenföretagare kan söka sommaren 2021

Går ekonomin tufft i företaget? Här är stöden du som egenföretagare kan söka sommaren 2021

Det är inte ovanligt att man drabbas av olika utmaningar som egenföretagare. Särskilt under den turbulenta tid vi nu befinner oss i.

I samband med Coronavirusets utbrott i början på 2020 presenterades ett antal olika stödpaket för att hjälpa företag som fått allvarliga eller tillfälliga ekonomiska problem till följd av pandemin. Under 2021 finns ännu stöd att söka för dig som är egenföretagare och bedriver enskild firma.

Vi har sammanställt de tre stöd du kan söka som gäller till följd av coronapandemin sommaren 2021.

1. Omsättningsstöd för enskild firma & handelsbolag

Vad är omsättningsstöd och vad gäller?

Det första stöd man kanske tänker på är omsättningsstödet. Detta stöd är till för enskilda näringsidkare och handelsbolag (inklusive kommanditbolag) som drabbats av ett större tapp i omsättningen till följd av den pågående pandemin.

Du kan inte längre ansöka om omsättningsstöd för perioderna aug-okt 2020, nov-dec 2020 eller jan-feb 2021, men det är nu beslutat att du kan få stöd för mars-juni 2021. Det är även föreslaget att omsättningstappet för juli-september 2021 ska ligga till grund för stöd, men ännu är inget beslutat. Information kommer så småningom från Länsstyrelsen.

Så gör du för att ansöka om omsättningsstöd

För att ansöka måste företaget uppfylla vissa kriterier:

  • Verksamheten måste ha tappat minst 30% i omsättning jämfört med motsvarande månad 2019
  • Nettoomsättningen 2019 måste ha uppgått till minst 180 000 kronor per enskild näringsidkare

Ansökningsperioden för mars-juni 2021 har ännu inte öppnat. De nya reglerna träder i kraft 1/7 2021 och stöden kommer kunna sökas fram till och med 15/9 2021. Ansökan kommer så småningom kunna göras via Boverkets e-tjänst.

2. Egenavgifter för enskilda näringsidkare sänks

Vad är egenavgifter?

Egenavgifter är ett samlingsnamn för de sociala avgifter som en egenföretagare måste betala in till staten. Det kan jämföras med arbetsgivaravgiften i större företag, som betalas in av arbetsgivaren. Du som driver enskild firma och är godkänt för F-skatt eller FA-skatt räknas i detta fall som egenföretagare.

Sänkta egenavgifter under beskattningsår 2020

För personer som är födda 1955 eller senare sänks egenavgifterna under beskattningsår 2020, på grund av coronavirusets ekonomiska följder. Sänkningen innebär att du nu betalar ålderspensionsavgift på 10,21 procent på överskott upp till 100 000 kronor, och full egenavgift 28,97 procent på överskott som överstiger 100 000 kronor.

För mer information, se Skatteverkets hemsida.

3. Anstånd med att betala in skatter

Vad är anstånd?

Verksamheter som drabbas ekonomiskt kan ansöka om att få skjuta upp betalning av skatter och avgifter till ett senare tillfälle. På så sätt kan många med enskild firma bland annat få anstånd med moms som annars ska betalas under våren, t.ex. den 12 maj. Vid anstånd betalar du en kostnadsränta och en anståndsavgift på anståndsbeloppet.

För att ansöka om anstånd, besök Skatteverket och Mina sidor. Läs mer här om anstånd.

 

Tycker du att det låter krångligt?

Då kan du enkelt ta hjälp direkt i Bokio! Anlita en konsult från UCS One Economy eller någon annan av våra samarbertspartners.

UCS One Economy är en fullskalig ekonomibyrå med tjänster för både stora och små företag. Med en bred kompetens som täcker hela ekonomiområdet arbetar UCS One Economy med allt från redovisning, lön och HR till rådgivning och utbildning. Läs mer om UCS One Economy på deras facebook, linkedin eller på deras hemsida!

Anlita en konsult i Bokio

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser