Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Glöm inte att ta semester – även om du är egenföretagare

Glöm inte att ta semester – även om du är egenföretagare

Oro över ekonomin och rädsla för att missa en affär är ett par orsaker till att många egenföretagare inte tar ut någon semester. Men ledighet är viktigt för att både du själv och ditt företag ska må bra.

Om man frågar egenföretagare vad de ser som de största problemen med att driva eget kommer semester alltid högt upp på listan. Många tar helt enkelt aldrig ut någon sammanhängande ledighet. Huvudskälen är tre:

  1. Ekonomin. Den absolut vanligaste orsaken är oro för ekonomin. Dels blir det ett inkomstbortfall under själva semestern, dels blir det ofta klent med intäkter även veckorna efter ledigheten. 
  2. Praktiskt och operativt arbete. Vem ska fylla på lagret, skicka ut produkterna eller svara i kundtjänst? Vem ska svara på mejlen från alla kunder? Det finns praktiska uppgifter som löper på året runt. 
  3. Orealiserad potential. Många drar sig för att ta ledig av rädsla för att till exempel gå miste om en ny kund eller order om de inte finns tillgängliga hela tiden. Eller så tänker de att de borde passa på att synas mer i sociala medier eller på annat sätt utveckla företaget när sommarstiltjen inträder (de flesta kunder tar ju trots allt semester.)

Det finns dock flera sätt att hantera de här problemen och hitta lösningar så att du med gott samvete kan unna dig lite ledighet...

Semestra är effektivt

Första steget mot semester är rent psykologiskt: bestäm dig helt enkelt för att det är okej att vara ledig. Behöver du argument? Liksom alla andra har du behov av att vila och släppa det du alltid annars sysslar med. Du behöver tid för att samla energi och hjärnan behöver koppla bort det den annars är fokuserad på, precis som när du sover.

När man jobbar och är uppe i varv är man ofta så fokuserad på det man håller på med att man tappar den större bilden. Man kanske inte gör fel – men man gör fel saker. För att både må bättre som person och bli mer effektiv som företagare behöver du ibland byta perspektiv och fokusera på helt andra saker.

Kanske tycker du att det är svårt att ta ledigt från företaget eftersom du älskar det du gör – jobb och hobby har blivit ett. Men kom då ihåg att även ditt företag mår bättre av om du kopplar bort det ibland och ägnar dig åt något annat.

Fundera också över varför du en gång valde att starta eget. Kanske handlade det just om att få större frihet och kunna bestämma över din egen tid. Nu har du chansen!

Planera i tid

Visst är det skönt att slippa en chef som redan i januari frågar om dina semesterönskemål inför sommaren. Men det betyder inte att du kan improvisera din semester bara för att du är din egen. Helst ska du börja planera och bestämma vilka veckor du ska vara ledig redan under våren.

På så vis har du tid att lägga upp en plan för hur företaget ska fungera medan du är borta. Ska du ha sommarstängt? Eller kan du förändra något i verksamheten? Istället för att till exempel svara på mejl inom 24 timmar kanske du kan svara inom en vecka. Kanske du kan ha längre leveranstider under sommaren.

En annan idé är att ta in en ersättare som sköter det löpande arbete som ändå måste utföras. Att hitta en ersättare är ofta svårt, men kan samtidigt förbättra ditt företag på sikt. För att kunna sätta in någon i verksamheten måste du själv ta och fundera över vad det faktiskt är du gör, hur du gör det och varför. Kanske upptäcker du också att det är en fördel att lägga ut en del av arbetet på någon annan även under resten av året.

Planera din ekonomi

Försök att i god tid boka in uppdrag direkt efter semestern, så att du inte kommer tillbaka till en tom kalender. Om någon hör av sig i början av sommaren – våga fråga om uppdraget går att skjuta på till augusti. Kunden lär inte dra sig ur bara för att du ställer frågan.

Försök också att spara pengar. Bygg upp en buffert motsvarande tre-fyra månadslöner. På så vis finns det pengar som du kan ha semester för, samtidigt som det skapar en trygghet på längre sikt, ifall du skulle bli sjuk eller tappa en kund.

Gör något meningsfullt

Semester betyder inte att du måste ligga i en solstol om du inte gillar det. Se till att göra något som du vet att du mår bra av eller som du längtat efter, men inte hinner annars. Det viktiga är att du gör något annat än det vanliga. När vardagen kopplas bort och du bryter rutinerna blir det också lättare att bolla nya idéer och tänka fritt. Vad du än gör under din ledighet kommer troligen konstruktiva idéer som rör företaget att dyka upp.  

Och om du verkligen har svårt för att koppla bort jobbet, ta itu med något utvecklingsprojekt som det inte funnits tid för tidigare. Om du har längtat efter att bygga en ny hemsida till företaget är det kanske det du ska göra nu. Eller ännu hellre: ge någon annan i uppdrag att göra det. Då blir din ledighet produktiv, trots att du själv är ledig och du får kanske lättare att släppa jobbet.

Gör slag i saken

Vi är många som är mästare på att skjuta upp saker: "Bara barnen börjat skolan", "bara vi har flyttat", "bara omsättningen blivit större". Självklart behöver du ibland vänta in rätt tillfälle, men låt det inte bli en vana. Du måste inte ha semester varje år, men du behöver ha det då och då.

Så mejla kunderna som behöver få veta att du är ledig, lägg sedan in ett autosvar i mejlen: "Jag har semester. Ring vid akut behov."

Sen kan du slappna av – och komma tillbaka till jobbet med ny energi när semestern är slut.

 

Go Monday är experter på jobbliv och är Sveriges största leverantör av rådgivande tjänster för jobblivet - både för egenföretagare och arbetstagare - med bland annat utveckling av Linkedin-profil, feedback på konsult-CV, samtal med affärsexperter och över 100 artiklar och guider om jobbliv. Go Monday är bland annat partner med Unionen Egenföretagare, Sveriges Ingenjörer och Akavia. De utmanar förlegade synsätt i branschen och tycker att människor ska ha ett utvecklande, meningsfullt och trivsamt jobbliv. 

Lär dig mer om GoMonday på deras facebook, linkedin, instagram eller på deras hemsida!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser