Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Skatteåterbäring

Skatteåterbäring 2024 – när betalas skatten ut?

Det är deklarationstider, vilket innebär att många får ett positivt besked i sin inkomstdeklaration. Många har betalat för mycket skatt och kommer därför få tillbaka pengar på skatten. Varför får man skatteåterbäring och vilka datum betalas skatten ut?

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring innebär att du får tillbaka pengar från Skatteverket om du har betalat för mycket skatt under året. Om du är anställd drar din arbetsgivare av skatt från din lön enligt en uppskattning av hur mycket skatt du ska betala. Som egenföretagare är det du själv som betalar in arbetsgivaravgifter och det kan vara svårt att veta exakt hur stor inkomsten för året kommer bli innan året är slut. 

Därför betalar du in preliminärskatt löpande under året, som är en estimering av din slutgiltiga skatt. I regel skiljer det ofta lite mellan den slutgiltiga skatten och preliminärskatten, vilket är anledningen till att du antingen får betala kvarskatt eller får skatteåterbäring efter att du har fått ditt slutskattebesked.

Skatteåterbäring 2024 - när kommer skattepengarna?

När man får tillbaka på skatten beror på när du lämnade in din deklaration, om du ändrade något i den och om du lämnade in den digitalt eller på papper.

Inlämnad deklaration Utbetald skatteåterbäring
Senast 3 april (digitalt) 9-12 april
Senast 2 maj 4-7 juni


För att få skatteåterbäringen utbetald redan i april krävs det att följande faktorer uppfylls:

  • Du godkänner deklarationen som den är, det vill säga att du inte gör några ändringar för avdrag eller tillägg.
  • Du har angett vilket bankkonto du vill få utbetalningen till hos Skatteverket (om du har fått skatteåterbäring tidigare används samma konto).
  • Du gör din deklaration digitalt, antingen Skatteverkets e-tjänst eller app.
  • Du har skickat in deklarationen innan 30 mars.

Viktiga datum för skatteåterbäring 2024

3 mars - skaffa en digital brevlåda

Om du har en digital brevlåda kommer du få deklarationen skickad digitalt tidigare än om du skulle få den i pappersformat. Om du inte redan har en digital brevlåda, skaffa en innan 3 mars! Ps det kostar inget att ha en digital brevlåda.

4-8 mars - du får din deklaration

Mellan 4 och 8 mars skickas din deklaration till din digitala brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda kan du också hämta ner deklarationen från Mina Sidor på Skatteverket.

19 mars - nu kan du deklarera!

Logga in på Skatteverkets hemsida och gå in på e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Här kan du nu börja göra ändringar eller om allt ser bra ut bara godkänna deklarationen.

3 april - godkänn deklarationen

Om du vill få så tidig skatteåterbäring som möjligt så behöver du godkänna din deklaration innan 3 april. Om du gör ändringar eller lägger till uppgifter så behöver dessa granskas och du får då din eventuella skatteåterbäring något senare. Du kan smidigt godkänna deklarationen genom Skatteverkets app eller e-tjänst.

9-12 april - skatteåterbäring landar på ditt konto

För dig som godkände din deklaration innan 3 april och inte gjorde några ändringar kan du räkna med att få din skatteåterbäring insatt på ditt konto mellan 9 och 12 april.

15 mars - 15 april - du får din fysiska deklaration 

För dig som inte hade en digital brevlåda innan 3 mars får du istället din deklaration hemskickad med posten. Även om du får din deklaration i pappersformat kan du göra din deklaration digitalt via Skatteverkets e-tjänst från och med 19 mars, även om du inte har fått din fysiska deklaration än.

2 maj - sista dagen för att deklarera

Deadline för att lämna in deklarationen är 2 maj 2024, förutsatt att du inte har anstånd för att lämna in den senare. Om du inte har lämnat in deklarationen innan 2 maj riskerar du att drabbas av förseningsavgifter.

16 maj - sista dagen för dig med anstånd

Om du har anstånd att lämna in deklaration sent så får du två veckor extra på dig. Deklarationen ska alltså vara inne allra senast 16 maj för dig med anstånd.

4-7 juni - skatteåterbäringen landar på ditt konto

För dig som lämnade in deklarationen mellan 4 april och 2 maj får du din skatteåterbäring utbetalt till ditt konto mellan 4-7 juni.

Så anmäler du ditt bankkonto

För att Skatteverket ska veta till vilket konto de ska betala ut skatteåterbäringen behöver du ange ditt kontonummer. Detta kan du göra i samband med att du deklarerar, antingen via Skatteverkets e-tjänst eller via deras app. Om du har fått skatteåterbäring tidigare kommer utbetalningen automatiskt att hamna på samma konto som senast.

Om du vill få skattepengarna till ett annat konto kan du följa stegen på den här sidan. Om du inte har anmält ett konto kommer pengarna ligga kvar på ditt skattekonto fram tills att du registrerar ett kontonummer och begär att pengarna ska betalas ut.

Hur kan jag påverka på min skatteåterbäring?

Det är arbetsgivaren som bestämmer hur mycket skatt som ska dras från lönen. Det betyder att du som är din egen arbetsgivare i exempelvis ett aktiebolag kan bestämma hur mycket skatt du betalar, och i sin tur storleken på skatteåterbäringen.

Påverka skatten med jämkning

Skattejämkning innebär kortfattat att du frångår din ordinarie skattetabell. Detta kan vara användbart för personer som av olika anledningar får väldigt stor skatteåterbäring eller en stor summa kvarskatt att betala tillbaka.

Läs mer om skattejämkning.

Ändra din preliminära inkomstdeklaration

Du som driver eget företag lämnar varje år en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar din inkomst för det föreliggande inkomståret. Om du under året märker av att ditt företag inte alls går enligt budget kan du ändra in din preliminära inkomstdeklaration och skicka in den på nytt.

Läs mer om preliminärskatt.

Skatteåterbäring är i grunden inget positivt

För många är skatteåterbäringen något som man blir väldigt glad över. Men faktum är att det rent ekonomiskt är fördelaktigare att få ut pengarna utspritt över året istället. Då har du mer pengar att röra dig med under året och du har möjlighet att investera pengar med möjlighet för dem att växa.

I praktiken innebär skatteåterbäring att du lånar ut pengar, som egentligen är dina, till Skatteverket utan någon ränta.

Fördelar med att få skatteåterbäringen så tidigt som möjligt

Fördelen med att få tillgång till skatteåterbäringen så tidigt som möjligt är att du får möjlighet att placera pengarna någonstans där de kan växa och ge avkastning. För varje dag som går och skatteåterbäringen inte betalas ut förlorar du potentiell avkastning, desto större din skatteåterbäring är ju mer potentiell avkastning går du miste om.

Vanliga frågor om skatteåterbäring

När kommer skatteåterbäringen?

När skatteåterbäring kommer baseras på vilken tidpunkt du lämnade in din privata deklaration.

Om du lämnade in deklarationen senast 3 april kommer skatteåterbäringen 9-12 april.


Om du lämnade in deklarationen senast 2 maj kommer skatteåterbäringen 4-7 juni.

Hur kan man se sin skatteåterbäring?

Du kan se din skatteåterbäring så snart som Skatteverket har fastställd din slutgiltiga skatt. Du ser din slutgiltiga skatt i Skatteverkets app eller i e-tjänsten. Om du har digital brevlåda kommer du få en notis när du kan se din skatteåterbäring.

När kommer skattepengarna?

När dina skattepengar kommer baseras på vilken tidpunkt du lämnade in din privata inkomstdeklaration. Som tidigast kommer skattepengarna 9 april och som senast 7 juni.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser