Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Kvarskatt - när ska restskatten betalas?

Kvarskatt - när ska restskatten betalas?

I början av mars får de personer som har digital brevlåda sin privata inkomstdeklaration hemskickad. I denna framgår det huruvida du får skatteåterbäring eller om du behöver betala in kvarskatt till Skatteverket. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om restskatt!

Är det någon skillnad på restskatt och kvarskatt?

Nej, både bergeppen betyder samma sak, därför är det vanligt att en hemsida använder den ena benämningen medan en annan använder den andra. Inget av ordet är mer rätt än det andra, men man kan se att Skatteverket oftast använder "kvarskatt".

När ska restskatten betalas?

För de allra flesta ska restskatten senast betalas in den 12e september. Från att du har fått ditt slutskattebesked har du 90 dagar på dig att betala in kvarskatten till Skatteverket.

Märk väl att det inte betyder att du har 90 dagar från att du har fått din deklaration, utan du har till 2a maj på dig att lämna in din deklaration. Därefter kommer Skatteverket granska uppgifterna och därefter får du ditt slutskattebesked.

På ditt slutskattebesked framgår det tydligt att vilket som är sista datumet för dig att betala in kvarskatten, men för de flesta är det alltså den 12e september som gäller.

Varför ska man betala restskatt?

Under hela året betalar du skatt på din inkomst, exakt hur mycket skatt du betalar baseras på din förväntade inkomst. Den skatten som dras av från lönen löpande året kallas preliminärskatt, och är just en preliminär uppskattning av din slutgiltiga skatt.

När du får din deklaration får du ett slutgiltigt skattebesked, eftersom man vid det här laget vet exakt hur stor din inkomst var under det föregående inkomståret.

Om du fyller i uppgifter i deklarationen som påverkar din beskattningsbara förvärvsinkomst räknas din slutgiltiga skatt om. Det slutgiltiga skattebeskedet ställs sedan mot hur mycket du har betalat i preliminärskatt.

Om du har betalat för lite preliminärskatt under året betalar du in mellanskillnaden i form av kvarskatt. Om du har betalat för mycket preliminärskatt får du tillbaka pengar i form av skatteåterbäring.

Hur betalar man kvarskatten?

Din restskatt ska betalas in till ditt skattekonto hos Skatteverket. Du kan välja att antingen göra betalningen med Swish eller bankgiro. Mer exakta detaljer kring din kvarskatt framgår tydligt i ditt slutskattebesked.

Krångligt med skatt?

Med Bokio får du all hjälp du behöver med skatten. När du betalar ut lön till dig själv eller dina anställda räknas rätt skatt och arbetsgivaravgifter automatiskt ut. Slipp tänka på krångliga beräkningar och fokusera på att driva ditt företag istället!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser