Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Kvarskatt - när ska restskatten betalas?

Kvarskatt - när ska restskatten betalas?

I början av mars får de personer som har digital brevlåda sin privata inkomstdeklaration hemskickad. I denna framgår det huruvida du får skatteåterbäring eller om du behöver betala in kvarskatt till Skatteverket. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om restskatt!

Är det någon skillnad på restskatt och kvarskatt?

Nej, både bergeppen betyder samma sak, därför är det vanligt att en hemsida använder den ena benämningen medan en annan använder den andra. Inget av ordet är mer rätt än det andra, men man kan se att Skatteverket oftast använder "kvarskatt".

När ska restskatten betalas?

FFrån att du har fått ditt slutskattebesked har du 90 dagar på dig att betala in kvarskatten till Skatteverket. Märk väl att det inte betyder att du har 90 dagar från att du har fått din deklaration, utan du har till 2 maj på dig att lämna in din deklaration. Därefter kommer Skatteverket granska uppgifterna och därefter får du ditt slutskattebesked.

Då får du ditt slutskattebesked Då ska kvarskatten vara betald
April 2024 12 juli 2024
Juni 2024 12 september 2024
Augusti 2024 12 november 2024
December 2024 12 mars 2025

 

På ditt slutskattebesked framgår det tydligt att vilket som är sista datumet för dig att betala in kvarskatten.

Varför ska man betala restskatt?

Under hela året betalar du skatt på din inkomst, exakt hur mycket skatt du betalar baseras på din förväntade inkomst. Den skatten som dras av från lönen löpande året kallas preliminärskatt, och är just en preliminär uppskattning av din slutgiltiga skatt.

När du får din deklaration får du ett slutgiltigt skattebesked, eftersom man vid det här laget vet exakt hur stor din inkomst var under det föregående inkomståret.

Om du fyller i uppgifter i deklarationen som påverkar din beskattningsbara förvärvsinkomst räknas din slutgiltiga skatt om. Det slutgiltiga skattebeskedet ställs sedan mot hur mycket du har betalat i preliminärskatt.

Om du har betalat för lite preliminärskatt under året betalar du in mellanskillnaden i form av kvarskatt. Om du har betalat för mycket preliminärskatt får du tillbaka pengar i form av skatteåterbäring.

Vad händer om man inte betalar restskatt i tid?

Om du inte betalar in restskatten inom 90 dagar från att du har mottagit ditt slutskattebesked kommer du debiteras kostnadsränta av Skatteverket. För skulder som är mindre är 30 000 kronor ligger räntan på 5% och tickar på för varje dag som du dröjer med betalningen.

Om du exempelvis har 10 000 kronor i restskatt och du är 30 dagar sen med betalningen blir räntan som följande: 10 000 x 0,05 / 365 x 30 = 41,1 kronor.

Om din skuld överstiger 30 000 kronor

Vid stora skulder som överstiger 30 000 kronor så är räntan istället 20%, räntan börjar gälla från 3 maj 2024. I vissa fall har du inte fått ditt slutskattebesked vid det här laget, men din deklaration bör ge dig en fingervisning om hur du ligger till med skatten.

Om du befarar att din restskatt kommer överstiga 30 000 kronor behöver du göra en extra insättning till skattekontot för att undvika den höga kostnadsräntan.

Om din skuld understiger 100 kronor

Om din skuld är mindre än 100 kronor behöver du inte betala in restskatten till ditt skattekonto. Istället ligger skulden kvar tills räntan har gjort att beloppet överstiger 100 kronor, eller till nästa års slutskattebesked kvittar ut beloppet.

När restskatten överstiger 100 kronor får du en betalningsuppmaning av Skatteverket, det betyder att du bör betala in restskatten till ditt skattekonto.

När restskatten överstiger 2 000 kronor får du ett betalningskrav, om du inte betalar vid det här laget så kommer skulden lämnas över till Kronofogden för indrivning. Detta kan påverka din kreditvärdighet negativt, så undvik att hamna i den här situationen.

Hur betalar man kvarskatten?

Din restskatt ska betalas in till ditt skattekonto hos Skatteverket. Du kan välja att antingen göra betalningen med Swish eller bankgiro. Mer exakta detaljer kring din kvarskatt framgår tydligt i ditt slutskattebesked.

Tänk på att det kan ta två till tre bankdagar för pengarna att överföras från din bank till skattekontot, så även om du har betalat kan det finnas en viss fördröjning.

Hur kan man påverka kvarskatten?

Om du är anställd så är det din arbetsgivare som bestämmer hur mycket skatt som dras av din lön. Om du märker att du får restskatt varje år kan du be din arbetsgivare att dra mer skatt.

Ytterligare ett alternativ är att ansöka om skattejämkning, det innebär att du frångår din skattetabell och betalar mer eller mindre skatt än vanligt. Detta kan vara nyttigt om du exempelvis har flera arbetsgivare eller har ett stort bolån.

Läs mer om jämkning.

Om du driver eget företag så är det du själv som bestämmer hur mycket skatt du betalar, och kan på så sätt själv justera så att skatten hamnar rätt.

Krångligt med skatt?

Med Bokio får du all hjälp du behöver med skatten. När du betalar ut lön till dig själv eller dina anställda räknas rätt skatt och arbetsgivaravgifter automatiskt ut. Slipp tänka på krångliga beräkningar och fokusera på att driva ditt företag istället!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser