Netto

Definition:

Netto är ett ord som betyder att ett avdrag har gjort från en summa eller ett belopp – alltså en summa eller belopp efter avdrag.

Netto och brutto

När netto nämns är det inte sällan att tankarna även går till brutto. Netto och brutto är motsatserna till varandra och det är inte alltid helt lätt att komma ihåg vad som betyder vad. Netto är en summa efter att ett avdrag har dragits av  – medan brytt är innan något avdrag har skett.

Nettolön

Ett av de vanligaste sammanhangen som netto används är när man talar om löner. Nettolönen är den summa pengar du får insatt på din konto från din arbetsgivaren. Alltså efter att a-skatten har dragits bort.

Vad betyder netto?

Om man kollar rent etymologiskt så härstammar "netto" från latinets "nitidus", vilket betyder ungefär "vacker" eller "skinande". Detta kan sättas i kontrast till "brutto" som härstammar från "brutus" och betyder ungefär "tung" och "klumpig".

Netto i ekonomiska sammanhang

Netto används främst i ekonomiska sammanhang, exempelvis:

  • Nettoavkastning
  • Nettoförlust
  • Nettoförmögenhet
  • Nettokostnad
  • Nettomarginal
  • Nettoresultat
Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?