Kan jag lägga till egna konton?

Ja det kan du! Det finns vissa begränsningar kring vilka konto du kan lägga till och du måste koppla ditt egna konto mot något konto som finns i basplanen. Vi använder det kopplade kontot för avgöra var det du har bokfört ska hamna i olika rapporter.

För att komma åt att lägga till egna konton så går du till Inställningar → Kontoplan. Och vill du t.ex lägga till ett nytt bankkontot så kan du välja att klicka på Skapa nytt konto och sedan koppla det mot till exempel 1930. Du kan även se var det hamnar i de olika rapporterna som är relevanta.

Just bankkonton är inte kopplade till så många special-ställen i rapporter så låt oss lägga till ett eget inkomstkonto istället. I så fall ska du koppla det till ett konto med samma momssats och om det är varor eller tjänster. I detta fallet ser du mer information om hur det hamnar i momsrapporten. Du ser också om det är avdragsgillt eller inte. Det är väldigt viktigt att du får rätt. Är du osäker så är det bättre att inte använda egna konton.

Om du har importerat bokföring från ett tidigare bokföringsprogram kan det hända att även konton utanför vår kontoplan importeras. Dessa konton behöver då mappas för att momsrapporten ska hantera dessa korrekt. Klicka på Mappa konton under Inställningar → Kontoplan. Läs mer här om vad det innebär att mappa konton.

Hur använder jag de egna kontona?

Just nu kan du bara bokföra på dessa konton när du bokför manuellt eller om du väljer att korrigera ett verifikat innan du sparar det via mallarna.

Begränsningar kring egna konton just nu

Än så länge finns det en del begränsningar när det kommer till egna konton i Bokio.

• När du använder fakturafunktionen i Bokio så kan du inte välja egna konton på artikelnivå
  • Vi tillåter inte helt fria mappningar av konton idag. Anledningen är att man just nu behöver "koppla" mot ett annat konto. Och för att inga rapporter ska sluta fungera så tillåter vi för det mesta bara att du väljer ett kontonummer i samma 10-grupp som kontot du kopplade mot. I vissa fall tillåter vi också samma 100-grupp.
  • Det finns områden i kontoplanen som inte tillåter några mappningar alls idag. I de flesta fallen har vi bara varit försiktiga och har möjlighet att öppna upp det mer framöver.