Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Optimera din pension och sänk skatten inför bokslutet

Optimera din pension och sänk skatten inför bokslutet– 6 värdefulla tips!

Med det nya året runt hörnet är det en utmärkt tid för egenföretagare att reflektera över pensionsplaneringen och göra smarta val för att säkra en stabil ekonomisk framtid. Vissa investeringar i din pension kan dessutom minska skatten för ditt företag. Vår samarbetspartner Pensure ger sina bästa tips inför årsskiftet.

1. Engångsinbetalning till tjänstepension

Som egenföretagare har du möjlighet att göra engångsinbetalningar till din tjänstepension före årsslutet. Eftersom insättningar till pensionssparande är avdragsgilla kan din insättning dras av från ditt resultat och på så sätt minska din beskattningsbara inkomst. Mindre skatt och bättre pension – win-win!

2. Maximera avdrag för pensionsinsättningar

Undersök de olika möjligheterna till avdrag för pensionsinsättningar som är tillgängliga för egenföretagare. Det kan vara klokt att utnyttja dessa förmåner fullt ut för att minska skattebördan och samtidigt bygga upp din pension.

Ta reda på vilka möjligheter till pensionsinsättningar som passar bäst för just ditt företag. Alla företagare har olika förutsättningar, men om du märker att ditt företag har gjort en stor vinst eller överskott kan det vara klokt att utnyttja avdragsmöjligheterna fullt ut. Då gör du en bra investering i din framtid samtidigt som du minskar ditt beskattningsbara resultat.

Detta gäller för aktiebolag

För att pensionsparandet ska vara avdragsgillt måste det vara i någon av följande former:

  • Betalning av en premie för tjänstepensionsförsäkring
  • Avsättning i balansräkningen enligt tryggandelagen i förening med kreditförsäkring eller i förening med kommunal eller statlig borgen eller liknande garanti
  • Överföring till en pensionsstiftelse
  • Överföring till vissa utländska tjänstepensionsinstitut

Du kan göra avdrag för pensionskostnaden med upp till 35 % av din årslön (bruttolön), med ett maxtak på 10 prisbasbelopp, 525 000 kr för beskattningsåret 2023.

Detta gäller för enskild firma

Precis som för aktiebolag så kan du som enskild näringsidkare göra ett avdrag som motsvarar 35 % av inkomst från din firma. Avdraget kan maximalt uppgå till 10 prisbasbelopp, motsvarande 525 000 kr för 2023. För att du ska kunna göra avdrag måste du pensionsspara i antingen en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.

3. Planera för framtiden

Ta en närmare titt på din nuvarande pensionssituation. Har du planerat för tillräckligt sparande för att möta dina framtida behov eller vill du öka ditt pensionssparande under de kommande åren? Att göra små justeringar idag kan göra stor skillnad på lång sikt!

4. Utforska olika pensionsalternativ

Som egenföretagare har du en rad olika pensionsalternativ att välja mellan. Utforska vilken typ av pensionssparande som passar dig bäst, med hänsyn till skattefördelar och avkastning.

För dig som driver aktiebolag finns det förutom den traditionella tjänstepensionen även möjlighet att spara i företagsägd kapitalförsäkring eller direktpension. Detta är en typ av sparande som erbjuder en större flexibilitet för den som driver företag när det gäller utbetalning av pension och kapital i framtiden.

För dig som driver enskild firma är det mest fördelaktigt med tjänstepension då avdragsrätten på pensionen kommer väl till pass.

Gemensamt med båda sparformerna är att det såklart är viktigt att undvika onödiga avgifter och säkerställa att kapitalet förvaltas på ett bra sätt.

5. Investera i din hälsa och välbefinnande

En hälsosam och balanserad livsstil är inte bara bra för dig just nu, utan kan också påverka din pension positivt. Med en god hälsa kan du minska många kostnader efter att du har gått i pension. Du som driver aktiebolag kan exempelvis ge dig själv ett friskvårdsbidrag på maximalt 5000 kr, helt skattefritt.

6. Rådgivning och expertis

Att söka professionell rådgivning kan vara avgörande för att aktivt ta de bästa besluten för din pension och ditt framtida liv. En expert kan vägleda dig genom komplexiteten som pensionssparande ibland innebär och skatteregler för egenföretagare.

Som Bokioanvändare får du extra förmånliga pensionslösningar via vår samarbetspartner Pensure. Om inte annat kan du nyttja Pensures rådgivare för att få en statuscheck på det sparande du har idag. Slipp pensionsångest - boka en kostnadsfri genomgång och rådgivning!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser