Prisbasbelopp

Definition:

Prisbasbeloppet är ett belopp som bestäms årligen baserat på prisutvecklingen i samhället och ligger till grund för beräkningar av belopp inom socialförsäkringen och skattesystemet.

Vad används prisbasbeloppet till?

Ett prisbasbelopp, ibland bara kallat basbelopp och ibland förkortat pbb, är ett belopp som bestäms av regeringen för varje nytt kalenderår. Ett prisbasbelopp är tänkt att alltid ha samma relativa värde och följer därför prisutvecklingen i samhället. Även om prisbasbeloppet varierar i pengar varje år ska det alltså alltid motsvara samma värde.

När man räknar ut vissa givna belopp inom skattesystemet utgår man från prisbasbeloppet. Några exempel på belopp som utgår från prisbasbeloppet är grundavdraget, garantipensionen och studiemedlet.

Prisbasbelopp 2023

När regeringen fastställde prisbasbeloppet för 2023 stod det klart att det var den största procentuella höjningen på över 40 år. Detta går givetvis hand i hand med att vi har den högsta inflationen på många år. För 2023 är prisbasbeloppet 52 500kr, en höjning med 4200kr från 2022.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?