Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidrag - vad är friskvård och vad ingår i friskvårdsbidraget?

Många studier visar att motion ökar välmåendet och produktiviteten - två flugor i en smäll. Friskvårdsbidraget är en förmån som en arbetsgivare kan erbjuda sina anställda för att sänka tröskeln till motions- och hälsofrämjande aktiviteter. Hur stort belopp man erbjuder är upp till varje företag att bestämma.

Vad är friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Vad är friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
  • Rikta sig till hela personalen
  • Ska inte gå att byta mot pengar

Vad ingår i friskvårdsbidraget?

Det finns inget komplett lista som beskriver vilka aktiviteter som man kan använda friskvårdsbidraget till. Istället är det upp till varje arbetsgivare att bestämma vad man godkänner med utgångspunkt från lagar och praxis. En anställd kan aldrig kräva att få en aktivitet godkänd utan arbetsgivaren har alltid sista ordet.

Kostnader som omfattas av friskvårdsbidraget:

Sportaktiviteter

I princip alla sporter som involverar motion omfattas av friskvårdsbidraget. Vissa sporter som är fysiskt okrävande såsom dart, biljard och e-sport är dock inte möjliga att bekosta med friskvårdsbidraget.

Anmälningsavgifter till motionslopp

Om du ska vara med i ett lopp i löpning, cykling, skidåkning etc. kan du betala anmälningsavgiften med friskvårdsbidraget.

Aktiviteter med inslag av motion

Även aktiviteter som inte är direkt kategoriserade som sport, men som involverar moment av motion går att använda friskvårdsbidraget till. Exempelvis på en sådan aktivitet skulle kunna vara sportfiske eller agility.

Friskvård som inte involverar motion

Behandlingar som är avstressande eller som lindrar ömhet och stelhet går att använda sitt friskvårdsbidrag till. Exempel på sådana aktiviteter är massage, akupunktur eller örtbad. Även aktiviteter för bättre balans, hållning, viktnedgång eller hjälp med att sluta röka ingår i begreppet välmående och omfattas av friskvårdsbidraget. En sådan här aktivitet får kosta maximalt 1000kr per tillfälle för att vara skattefritt.

Appar och webbtjänster

Mobilappar eller prenumerationer som rör träning eller hälsa omfattas av friskvårdsbidraget. Exempelvis för att mäta sina löprundor, registrera sin kosthållning eller få träningsschema.

Tumregel

Listan ovan är relativt omfattande. Som en tumregel kan man säga alla aktiviteter som innefattar motion, eller moment av motion, samt aktiviteter som främjar hälsan och välmåendet omfattas av friskvårdsbidraget.

Om du är osäker på om en viss aktivitet ingår i friskvårdsbidraget kan du alltid fråga den ansvarige på ditt jobb eftersom det är den personen som i slutändan beslutar om aktiviteten ska godkännas eller inte. Om du är egenföretagare går det alltid bra att vända sig med sådana frågor direkt till Skatteverket.

Vad ingår inte i friskvårdsbidraget?

Det finns vissa aktiviteter som befinner sig i gränslandet för vad som kan betraktas friskvård.

Naprapatbesök, kiropraktor, physioterapi

Samtidigt som "vanlig" massage går att bekosta med friskvårdsbidraget, kan du inte alltid använda ditt friskvårdsbidrag till att gå till en naprapat. Även om en naprapat kan ge en liknande massage som en massör så definieras inte ett naprapatbesök som friskvård, utan istället som någon form av sjukvård. Detsamma gäller för närliggande praktiker som kiropraktik, physioterapi eller liknande. 

Obs: På vissa arbetsplatser kan naprapatbesök och dylika behandlingar ingå i friskvårdsbidraget.

Friskvård som inte involverar motion och överstiger 1000kr

Massage, balansträning eller kurser inom motion är giltiga för friskvårdsbidraget så länge de inte överstiger 1 000 kronor per tillfälle. Om det skulle kosta mer än 1 000 kronor per tillfälle betraktas det inte längre som "av mindre värde" och är inte giltigt för friskvårdsbidraget.

Köpa eller hyra utrustning

Friskvårdsbidraget går att använda till nästan alla sporter, men det avser själva aktivitetstillfället. Att boka en tennisbana går exempelvis bra, men att köpa ett tennisracket får du göra med egna pengar.

Detsamma gäller om du exempelvis ska spela pingis och har bokat ett bord i en timme, om du hyr ett pingisracket i samband med bokningen får du inte betala för rackethyran med friskvårdsbidraget.

På samma sätt kan du betala ett liftkort med friskvårdsbidraget men inte hyran av skidorna. Ett undantag till den här regeln är sporter där utrustningen direkt ingår i aktiviteten, exempelvis som ett bowlingklot ingår när man hyr bowlingbana.

Medlemsavgifter, licenser etc.

Om du är medlem i en idrottsförening och betalar medlemsavgift är det inget du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag till. Detsamma gäller om du exempelvis behöver betala någon tränings- eller tävlingslicens.

Friskvårdsbidraget ersätts i efterhand

När du använder ditt friskvårdsbidrag brukar du i regel först göra ett utlägg och sen skicka in kvittot till din arbetsgivare. Efter att arbetsgivaren har kollat igenom och godkänt underlaget och får du tillbaka pengarna på ditt konto. Det är därför viktigt att kvittot innehåller all information som krävs för att bevisa att aktiviteten har ägt rum och att det går att knyta transaktionen till dig.

En faktura exempel bevisar bara att du har genomfört ett köp, men inte att du har betalat. För att arbetsgivaren ska vara säker på att du har betalat för köpet behövs därför ett mer komplett underlag.

Presentkort friskvårdsbidrag

Det går att köpa presentkort för friskvårdspengarna under vissa omständigheter. För det första måste presentkortet vara för något som går att nyttja friskvårdsbidraget till. För det andra måste du köpa presentkortet till dig själv, eftersom arbetsgivaren betalar ditt friskvårdsbidrag och inte någon annans. Det går alltså inte att ge bort ett presentkort till någon annan.

Friskvårdsbidrag som egenföretagare

Det som avgör om du kan ta del av friskvårdsbidraget som egenföretagare är vilken typ av företag du driver. Om du driver ett aktiebolag räknas du själv som anställd eftersom aktiebolaget är en egen juridisk person, detta betyder att du själv får välja hur mycket friskvårdsbidrag du vill använda.

Om du driver ett företag som inte är en juridisk person, såsom enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag, har du dessvärre ingen möjlighet att ta del av friskvårdsbidrag. Detta beror på att du tekniskt sett inte har någon arbetsgivare.

Så bokför du friskvårdsbidraget

När du, eller någon anställd till dig, använder sig av friskvårdsbidraget behöver detta hanteras och bokföras. Läs vår hjälpguide för att lära dig hur du går till väga.

Vanliga frågor om friskvårdsbidrag

Vad är friskvård?

Friskvård är aktiviteter som kan främja anställdas fysiska och psykiska välmående och hälsa.

Vad ingår i friskvårdsbidraget?

De flesta fysiska aktiviteter såsom sportaktiviteter och motionslopp ingår i friskvårdsbidraget, även aktiviteter med inslag av motion går att få ersättning av friskvårdsbidraget.

Hur får man tillgång till friskvårdsbidraget?

Det är upp till varje arbetsgivare att besluta om man vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag eller inte, och i så fall storleken på det. Ta kontakt med din arbetsgivare om du är osäker på vad som gäller för dig!

Hur mycket är friskvårdsbidraget?

Det är arbetsgivaren som bestämmer hur stort friskvårdsbidraget är för sina anställda. Friskvårdsbidraget kan dock inte vara större än 5000 kronor.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser