Moms på uthyrning av vårdpersonal

Moms på uthyrning av vårdpersonal

Försäljning av tjänster inom sjuk- och tandvård är vanligtvis befriade från moms. Uthyrning av personal inom vården, har även den gått under samma regel. Detta oberoende vem som hyr ut.

Från och med 1 juli 2019 ska den som hyr ut vårdpersonal ta ut moms på sin försäljning. Såväl privata som allmänna vårdmottagningar kommer därmed få betala moms för den personal som hyrs in. För den som är befriad från moms inom den privata sektorn, innebär det här att momsen blir en direkt kostnad vid köp. Mottagningar inom kommun och landsting, får däremot en särskild ersättning för momsen.

Beslutet grundar sig i fall från Högsta domstolen som anser att uthyrning av personal ska ses som en tjänst i sig. Detta gäller då det är köparen som har ansvar för arbetsledning och arbetsuppgifterna som den inhyrda personalen ska genomföra.

Skulle ett sjukhus hyra ut en av sina läkare till en annan vårdmottagning, så gäller dock fortfarande befrielsen från moms. Detta för att säljaren driver vården för egen räkning och har i det här fallet ansvar för arbetsledningen av den uthyrda personalen. Det finns även andra undantag då uthyrning fortsatt kan omfattas av undantag från skatteplikt. Läs mer hos Skatteverket.

Har du några funderingar på lagändringen och vad som gäller för ditt bolag, rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket.

Hur påverkar det mig i Bokio?

För dig som hyr ut personal inom vården innebär det här att du ska ta ut 25% moms när du fakturerar dina kunder. Skickar du fakturor via Bokio kan du ändra momssatsen på dina artiklar och systemet ser till att försäljningen bokförs korrekt. Se här hur du skapar en faktura i Bokio.

Registrerar du försäljningen direkt i bokföringsflödet kan du använda mallen Försäljning tjänster 25% moms.

Relaterade artiklar