Momsbefriad verksamhet: Vad gör jag om jag råkat bokföra något med moms?

***Momsbefriad verksamhet är just nu en beta-funktion. Du aktiverar den enkelt under Inställningar → Beta-funktioner. Kontakta oss gärna på support@bokio.se om du har några frågor. Läs mer här.***

Om du bokfört något med moms så har du möjlighet att korrigera det på två olika sätt. Antingen kan du annullera verifikatet (ta bort) och sedan bokföra om händelsen på nytt utan moms. Alternativt kan du redigera verifikatet och direkt flytta om och ta bort summan moms (det här kommer också att annullera det ursprungliga verifikatet).

Öppna upp verifikatet på sidan Bokfört och klickar på Redigera.

Du hamnar nu i ett manuellt läge där du har möjlighet att ändra både titel, datum, bokföringskonto och summa. När en ändring görs så annulleras det urpsrungliga verifikatet för att sedan skapa det nya. För att ta bort raden med moms klickar vi på papperskorgs-ikonen.

När raden är borttagen så ser vi skillnaden mellan debet och kredit. Det måste vi åtgärda.

Skriv in totala summan på kostnadskontot (i exemplet har vi konto 5410) så att debet och kredit blir lika stora. Det är så här principen ser ut när man bokför utan moms. Den summa moms som egentligen skulle bokföras på ett momskonto, lägger man istället på kostnadskontot. Har du inställt på momsbefriad verksamhet så görs det automatiskt.

När du är klar, klicka på Fortsätt så kommer verifikatet att bokföras. Vi får en förhandsgranskning på ändringarna.

Om du går in på Huvudboken kan du se att saldot på kontot för ingående moms är noll. Klickar du i Visa inaktiva så ser du det annullerade verifikatet.