Hantering av fakturor i momsbefriad verksamhet

***Momsbefriad verksamhet är just nu en beta-funktion. Du aktiverar den enkelt under Inställningar → Beta-funktioner. Kontakta oss gärna på support@bokio.se om du har några frågor. Läs mer här.***

Det är viktigt att tänka på att fakturans utformning skiljer sig beroende på om du skickar en faktura till dina kunder eller om du mottar en faktura från någon av dina leverantörer.

Kundfaktura

Har du momsbefriad verksamhet och skickar faktura till kund så ska ingen moms redovisas på fakturan. När du skapar en faktura i Bokio så väljer du momssats 0% på artikelraderna. Har du redan sparat eller importerat artiklar så går det att ändra momsen på dessa till 0%. Klicka på Lägg till ny rad och välj eller skapa en ny artikel.

Om du vill redigera momssatsen på en sparad artikel klickar du på Redigera mer.

Ändra därefter momssatsen till 0% och klicka på Lägg till ny rad.

Leverantörsfaktura

Alla leverantörsfakturor som du tar emot innehåller moms förutom när de som skickar fakturan också är momsbefriade (eller säljer en momsfri vara/tjänst). När du mottar en leverantörsfaktura som innehåller moms behöver du endast lägga till moms summan till kostnaden för varan/tjänsten du betalar för när du bokför. Använder du Bokios smarta bokföring behöver du endast skriva in totalsumman inklusive moms. Se exempel nedan: