Arbetsgivardeklaration på individnivå

I januari 2019 ersattes den årliga kontrolluppgiften med en arbetsgivardeklaration som ska lämnas in månadsvis och per individnivå. Syftet med AGI är för att förenkla det administrativa arbetet i det långa loppet för arbetsgivare, detta genom att tanken är att löne-arbetet nu fördelas bättre under hela året.

Först måste du skapa en lönekörning. När lönen sedan är bokförd så är det dags att skicka in arbetsgivardeklarationen (AGI-fil) till Skatteverket. Klicka på Bokför skatter för månaden du ska deklarera för.

Klicka på Bokför skatter

För att ladda ner AGI-filen som du sedan ska skicka in till Skatteverket, klicka på Skicka in AGI-fil. Här kan du också välja det datum som du vill bokföra skatten på samt göra avdrag på sociala avgifter. Klicka på kugghjuls-ikonen till höger om skatteraden.

Klicka på Skicka in AGI-fil

När du klickar på Skicka in AGI-fil, kommer du till en ny sida där du kan ladda ner arbetsgivardeklarationen. För att ladda ner AGI-filer, klicka på Ladda ner. Därefter laddar du upp filen till Skatteverket.

Klicka på Ladda ned

Varför är organisationsnumret 12-siffrigt i AGI-filen?

För juridiska personer lägger man till 16 före organisationsnumret när man deklarerar arbetsgivardeklarationen och de tidigare kontrolluppgifterna till Skatteverket.

Felmeddelande AGI

Kommer du inte in på sidan alls för arbetsgivardeklarationen är det förmodligen på grund av webbläsaren. Internet Explorer verkar tyvärr inte samarbeta alls här. Testa gärna i så fall i en annan och om det fortfarande inte fungerar får du gärna kontakta oss på support@bokio.se. Läs mer här om webbläsare som stöds i Bokio.