Hur bokför jag lön för ägare i enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag?

Om du är ägare i en enskild firma så räknas du juridiskt inte som anställd och du gör således Eget uttag när du tar ut lön till dig själv. Använd sökord "Eget uttag" i den moderna bokföringen så finns det en mall för att bokföra detta. Samma gäller även för handelsbolag och kommanditbolag.

Tänk på att spara pengar för skatt och arbetsgivaravgift som kommer i samband med deklarationen. Du kan i funktionen Planera din lön som du hittar under Årets skatt på överssiktsidan kan du beräkna din timlön och hur mycket skatt du ska betala.

Under Årets skatt redovisas även årets vinst, vilken skattesats som används, inkomstskatt, jobbskatteavdrag samt sociala avgifter.

Innan du kommer över grundavdraget (18.900 kr) i vinst så räknar vi inte med att det blir någon inkomstskatt. Vill du registrera andra inkomster så kan du göra det via knappen "Övrig inkomst och skatt".

Observera!

Har du andra anställda i ditt företag ska dessa redovisas under Bokio Lön. I denna guide kan du läsa hur du skapar löner för anställda.

Handelsbolag & Kommanditbolag

I handelsbolag och kommanditbolag får man i dagsläget hantera egna uttag genom manuell bokföring. Du krediterar då valt kostnadskonto (tex 1930) för att sedan debitera följande konto beroende på vilken delägare det är som gör uttaget:

2013 - Egna uttag (delägare 1)
2023 - Egna uttag delägare 2
2033 - Egna uttag delägare 3

Vad ska jag ha i timlön?

I planeraren finns också ett läge för att "planera timlön" som ger en ganska bra bild över hur mycket skatten ökar ju mer du jobbar. Detta redovisas under "Ackumulerad lön och skatt".